Δημοσιεύματα, φήμες και θεωρίες συνωμοσίας, ότι δήθεν η Ελλάδα έχει κατά νου ή ήδη πρότεινε στα Σκόπια το όνομα “Μακεδονία του Βαρδάρη”, διαψεύδονται ως “παραμύθια” από διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο TRIBUNE.
Βεβαίως το TRIBUNE δεν είχε για ούτε μια στιγμή θεωρήσει ότι η ελληνική πλευρά συζήτησε ή πρότεινε το οποιοδήποτε όνομα για το κρατίδιο, αφού μετά τη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, έγινε ξεκάθαρο ότι δεν συζητήθηκε καμία ονομασία.
Ωστόσο, δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, προϊόν ζωηρής δημοσιογραφικής φαντασίας που ήθελε να “εντυπωσιάσει” με κάποια δήθεν αποκάλυψη, ήρθε να δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση στην ελληνική κοινή γνώμη, διαδίδοντας το “σενάριο” ότι η Ελλάδα δήθεν έχει κατά νου την ονομασία “Μακεδονία του Βαρδάρη”.
Η σύγχυση εξαιτίας του εν λόγω δημοσιεύματος δεν περιορίστηκε μόνο σε μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης -αφού τέτοιου είδους ειδήσεις που τροφοδοτούν και τις θεωρίες συνωμοσίας ταξιδεύουν γρηγορότερα από την αλήθεια- αλλά αναπαράχθηκαν και στα Σκόπια.
Ο σκοπιανός τηλεοπτικός σταθμός Telma αναμετέδωσε το δημοσίευμα με χαρά, γιατί αισθάνθηκαν ότι η Ελλάδα τους παραχωρούσε εμμέσως το όνομα “Μακεδονία”.
Το TRIBUNE έχει εκφράσει στο παρελθόν δημοσίως την άποψη, που αποτελεί και γραμμή μας, ότι στα εθνικά θέματα οι δημοσιογράφοι είναι καλό να μην παριστάνουμε τους “Πουαρώ” ή να γράφουμε με ελαφρότητα.
Στην εποχή του διαδικτύου, που οι ειδήσεις δεν έχουν σύνορα και αναπαράγονται ταχύτατα και εκτός συνόρων μας, οφείλουμε να είμαστε όλοι προσεκτικοί στο τι λέμε και τι γράφουμε.
Ένα ρεπορτάζ της “πλάκας”, του στυλ “βάλε και κανά δύο ονόματα να το κάνουμε πιο πιπεράτο”, όπως σκέφτονταν συντάκτες και αρχισυντάκτες μιας άλλης εποχής, με την ελαφρότητα του “έλα μωρέ, δεν έγινε και τίποτα”, σήμερα δεν ισχύουν.
Στο διαδίκτυο αλλά και οι ξένοι ανταποκριτές κρέμονται “πάνω από τις ειδήσεις” του “αντιπάλου”, για να τσιμπήσουν ό,τι μπορούν που μπορεί να τους ωφελήσει (το ίδιο κάνουμε και εμείς εξάλλου).
Είναι λοιπόν υποχρέωση όλων μας, των δημοσιογράφων, να είμαστε άκρως προσεκτικοί και υπεύθυνοι στο τι γράφουμε για τα εθνικά μας θέματα ώστε να μην δημιουργούμε προβλήματα στην πατρίδα μας.
Βεβαίως στην περίπτωση που μια είδηση αληθεύει είναι υποχρέωση του δημοσιογράφου να τη δημοσιεύσει, αλλά το να κάνουμε ρεπορτάζ σχετικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας γράφοντας και δημοσιεύοντας σενάρια που δεν ανταποκρίνονται σε καμία αλήθεια, μόνο και μόνο για να κάνουμε το κομμάτι μας, είναι τουλάχιστον ανεύθυνο.
Το TRIBUNE, που έχει δώσει εξετάσεις στην ελληνική κοινή γνώμη σχετικά με την υπευθυνότητά του στα εθνικά μας θέματα, διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό και το ελληνικό έθνος παγκοσμίως ότι καμία ονομασία δεν έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά στα Σκόπια, η δε ονομασία “Μακεδονία του Βαρδάρη” που τόσο ανεύθυνα κυκλοφόρησε στη δημοσιότητα, εκτός ότι είναι μια ανόητη ονομασία που δεν μας ευνοεί πουθενά, δεν υπάρχει ούτε στις υποσημειώσεις του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος έχει πει ότι “τα Σκόπια είναι δώρο των θεών αλλά είχαν κακό νονό”, εννοώντας ότι το θέμα είναι να συμφωνηθεί ένα καλό όνομα που θα ικανοποιεί και τον ελληνικό λαό.
Με το “Μακεδονία κάποιου” ο ελληνικός λαός είναι ικανοποιημένος; Όχι, μόνο η Ντόρα Μπακογιάννη ίσως, εκείνη που σκέφτηκε πρώτη τη μεγάλη κοτσάνα της “σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό” αδιαφορώντας πλήρως για την εθνική ταυτότητα του λαού αυτού, χαρίζοντάς του δηλαδή εμμέσως τη μακεδονική ταυτότητα ως εθνική του. Και ενώ κάποιοι προσπαθούν να διορθώσουν με τρόπο αυτές τις “κοτσάνες” της εξωτερικής πολιτικής επιπέδου μπάμιας και κομμωτηρίου -μπορούμε να πούμε και χειρότερα- η εγχώρια δημοσιογραφία έρχεται για μια ακόμη φορά και αποδεικνύει πόσο μεγάλη παιδική χαρά είναι.
Να γίνει κατανοητό προς όλους. Εχθρούς και φίλους, βλάκες και έξυπνους, αγαθούς και πονηρούς. Το όνομα των Σκοπίων δεν θα ικανοποιεί μόνο τον λαό που κατοικεί στο πολυεθνικό κρατίδιο, θα ικανοποιεί πρωτίστως το ελληνικό έθνος. Το ελληνικό έθνος, 20 εκ. άνθρωποι διάσπαρτοι σε όλον τον κόσμο, με οικονομική ισχύ και διαδεδομένα δίκτυα, δεν θα επιτρέψει ποτέ την εκχώρηση της μακεδονικής ταυτότητας σε μια χούφτα αμετροεπείς βουλγαρόφωνους που ψάχνουν να βρουν εθνική ταυτότητα. Οι βουλγαρόφωνοι των Σκοπίων θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα της Ελλάδας εάν θέλουν να γίνουν μέρος του δυτικού κόσμου, να προκόψουν και να ευτυχήσουν.
Ας αρχίσουν λοιπόν Ζάεφ και Ντιμιτρόφ να σκέφτονται γρήγορα, γιατί δεν έχουν πολύ καιρό μπροστά τους, εναλλακτικές ονομασίες γιατί ο Αύγουστος είναι κοντά και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για εκείνους, όχι για την Ελλάδα.
Τα σενάρια διαμελισμού τους δεν μπήκαν στο ράφι, η Ελλάδα ήταν που τα σταμάτησε.
Η Ελλάδα δεν έσωσε τα Σκόπια πριν λίγο καιρό για να αρχίσουν πάλι να μας ταλαιπωρούν!
Εάν αποσύρουμε από πάνω τους την προστασία μας, γνωρίζουν πολύ καλά τι τους περιμένει. Αρκετά λοιπόν με την πλάκα. Παρατράβηξε!