Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ολοταχώς για “καθαρή λύση” και έξοδο στις αγορές μέσω… Σαμαρά

Ολοταχώς για “καθαρή λύση” και έξοδο στις αγορές μέσω… Σαμαρά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πέντε εικοσιτετράωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όλες οι κινήσεις του κυβερνητικού επιτελείου δείχνουν πως στόχος της Αθήνας είναι να εμφανιστεί απολύτως προετοιμασμένη προκειμένου να μην αφήσει κανένα περιθώριο δικαιολογιών στους “συνήθεις υπόπτους”, τόσο για την εκταμίευση της δόσης όσο και για τον «καθαρό διάδρομο» της ελληνικής οικονομίας.

Αν και η Ηρώδου Αττικού έχει αφήσει να αιωρείται το «παράθυρο» της Συνόδου Κορυφής, σε περίπτωση αδιεξόδου στο Eurogroup, , τόσο η Αθήνα όσο και οι δανειστές θέλουν να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και τούτο, διότι αναμένεται να αποτελέσει μία de facto κλιμάκωση της αντιπαράθεσης για το ελληνικό ζήτημα, την οποία η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει για να άρει τα σύννεφα αβεβαιότητας σε μία κομβική στιγμή για την οικονομία, ενώ το Βερολίνο για να μην «σέρνει» μέχρι τις γερμανικές κάλπες μία τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Για αυτό το λόγο και ήδη από την Παρασκευή βρίσκονται κατατεθειμένες στη Βουλή οι «ουρές» των προαπαιτουμένων, με τις οποίες επιχειρούνται οι τελευταίες «διορθώσεις» στο πολυνομοσχέδιο. Παρά τη «σκόνη» που σηκώθηκε, αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις σημειώνουν πως δεν αλλάζει τίποτε σε σχέση με το αφορολόγητο και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με το τέλος του προγράμματος.

Ο στόχος του Μαξίμου για τη 15η του μήνα είναι διττός:

– Αφενός η διασφάλιση της δόσης που πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν και η οποία πιθανότατα θα είναι αυξημένη μέχρι και κατά 2 δισ. ευρώ (περίπου 9 δισ. ευρώ αντί για 7,4 δισ.) για να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

– Αφετέρου η επίτευξη μίας συμφωνίας, η οποία, μαζί με ισχυρές πολιτικές δηλώσεις όλων των θεσμών, θα μπορέσουν να προετοιμάσουν το δρόμο για την πολυπόθητη έξοδο στις αγορές. Στην προσπάθεια αυτή, το εργαλείο του QE φαίνεται πως έχει απομακρυνθεί, καθώς απαιτούνται θετικές εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τόσο από το ΔΝΤ που δείχνει ότι θα θέσει εαυτόν σε stand by arrangement όσο και από την ΕΚΤ. Ενδεχόμενα τα οποία φαντάζουν δύσκολα χωρίς ισχυρή ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που απορρίπτει η πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λόγω προεκλογικού κόστους.

Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένη πρόταση για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των θεσμών, με αιχμή του δόρατος την ανάπτυξη. Την πρόταση αυτή εξάλλου περιέγραψε τόσο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Concordia Summit όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την Τετάρτη.

«Να αναλάβει η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά στην πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των θεσμών», σημείωσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των πλάνων του Μαξίμου, με τον κ. Τζανακόπουλο να επισημαίνει πως «όσο μεγαλύτερη είναι η πρόβλεψη για ανάπτυξη στην Ελλάδα τόσο λιγότερα είναι και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που χρειάζονται».

Κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στην «Επένδυση», σημειώνει πως πέραν της αναπτυξιακής προοπτικής που επιδιώκει η κυβέρνηση με την πρόταση αυτή, η οποία λειτουργεί ως «δικλείδα ασφαλείας», τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος παραμένουν στην ελληνική ατζέντα ενόψει του επικείμενου Eurogroup.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ε» η επίμαχη πρόταση για αναπτυξιακά και επενδυτικά εργαλεία, τα οποία θα γεφυρώσουν τις αποκλίσεις στις προβλέψεις ΔΝΤ και Βερολίνου, έχει ήδη τεθεί επί τάπητος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Και είναι για αυτόν τον λόγο που ο Πρωθυπουργός υπερθεμάτισε για τις θέσεις Μέρκελ και Μακρόν για τις αναπτυξιακές πολιτικές στην ομιλία του. Λεπτομέρειες αυτής της πρότασης, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στην «Ε», συζητήθηκαν και στην άτυπη υπουργική σύνοδο που έλαβε χώρα στη Μάλτα, με την κυβέρνηση να εκπροσωπείται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση.

Στοχοπροσήλωση στις αγορές μέσω… Σαμαρά

Την ίδια ώρα, πάντως, παρά τις αδιαμφισβήτητες δυσκολίες, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως παραμένει στοχοπροσηλωμένο στην δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, αμέσως μετά την επιδιωκόμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο σχεδιασμός, μάλιστα, περνά μέσα από έντονη πολιτική σημειολογία, αφού στο στόχαστρο της κυβέρνησης είναι μία πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές που θα αφορά το ομόλογο του 2014, που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαμαρά, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτόν το οικονομικό επιτελείο θέλει να «τεστάρει» τα επιτόκια των ελληνικών τίτλων, σε ένα ομόλογο που είχε εκδοθεί το 2014 με επιτόκιο 4,95%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Βόμβα» στο γαλλικό ποδόσφαιρο: Η Λιόν υποβιβάζεται στη Ligue 2 εν μέσω οικονομικής κρίσης

Εκνευρισμένος ο Ζελένσκι με τον Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν: «Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας»

Συνομίλησαν Σολτς-Πούτιν για την Ουκρανία – Αλλάζουν τα δεδομένα του πολέμου λόγω Τραμπ

Γερμανία: Δημοσιονομική χαλάρωση υπόσχεται προεκλογικά ο «εκλεκτός» του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς

Στα 2100 μ.Χ. Για Ευρωπαίους να μιλούμε τώρα!

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...