Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανία, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ελάφρυνση Χρέους, Ελληνικό Χρέος, Εμανουέλ Μακρόν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Εφημερίδα New York Times,
Αιχμές κατά των ευρωπαίων εταίρων αφήνει η εφημερίδα New York Times αναφερόμενη στην επερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup και τις διαπραγματεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
«Σχεδόν για μια δεκαετία, η Ελλάδα υπέφερε υπό το βάρος ενός ασφυκτικού χρέους, το οποίο τώρα ανέρχεται σε περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ή σχεδόν το διπλάσιο του ετήσιου Ακαθάριστου Προϊόντος της. Κύματα μέτρων λιτότητας ελήφθησαν για να ικανοποιηθούν οι δανειστές της, τα οποία προκάλεσαν τεράστια μεγάλη ταλαιπωρία: Περισσότερο από το ένα τέταρτο των Ελλήνων είναι άνεργοι, και ζωτικές υπηρεσίες όπως η Υγεία και οι μεταφορές υπολειτουργούν. Η οικονομία είναι σε ύφεση, και δεν υπάρχει πρακτικά κανένας τρόπος να ξεφύγει η Ελλάδα από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει», τονίζεται στο κεντρικό άρθρο των NYT και προστίθεται:
«Στις 18 Μαΐου, η ελληνική Βουλή υπάκουα πέρασε ένα νέο γύρο μέτρων λιτότητας, περιλαμβανομένων αυξήσεων στους φόρους και νέων περικοπών στις συντάξεις. Και πάλι, οι δανειστές της Ελλάδας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και απέτυχαν ντροπιαστικά στο να συμφωνήσουν στους όρους που θα επέτρεπαν την εκταμίευση της δόσης ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία».
Στη συνέχεια ο NYT στρέφουν τα πυρά τους κατά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που όπως αναφέρουν αντιτίθεται σφόδρα στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Ορισμένοι στη Γερμανία είδαν όμως κατάματα την πραγματικότητα», σχολιάζει η εφημερίδα που παραθέτει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος είχε πει πως «τώρα πρέπει να υλοποιήσουμε την υπόσχεση που δώσαμε στην Ελλάδα».
Αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη στήριξή του στο αίτημα της Ελλάδας για ελάφρυνση χρέους σε ένα τηλεφώνημά του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα, αναφέρουν οι NYT και συνεχίζουν:
«Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ελπίζουν να συμφωνήσουν στις 15 Ιουνίου. Τα βασικά σημεία αιχμής είναι οι όροι κάτω από τους οποίους το ΔΝΤ θα έμπαινε εκ νέου στο πρόγραμμα προσαρμογής και πόσο θα υποχωρήσει η Γερμανία [στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους]. Μια αποτυχία θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα και ασυνείδητη πράξη της Γερμανίας, το πείσμα της οποίας κοστίζει στην Ελλάδα την μόνη διαρκή λύση στα δεινά της: Την οικονομική ανάκαμψη».