Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς: Η Τουρκία εξακολουθεί να προβάλει τις δικές της ανάγκες στο Κυπριακό

Κοτζιάς: Η Τουρκία εξακολουθεί να προβάλει τις δικές της ανάγκες στο Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη θέση του για τερματισμό των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά του στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι αρνείται να συζητήσει με την Ελλάδα το συγκεκριμένο θέμα και την κάλεσε «να πάψει να βλέπει το Κυπριακό ως ένα ζήτημα δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων ή συμφερόντων της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η Ελλάδα ασχολείται μόνο με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, κυρίως με το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται με την ανάγκη και την απαίτηση να κατανοήσει η Τουρκία ότι πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, ότι δεν μπορεί να διαθέτει εγγυητικά, παρεμβατικά δικαιώματα πάνω στη Μεγαλόνησο».

Ο ΥΠΕΞ κατήγγειλε επίσης ότι στη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, όποτε έμπαινε το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η Τουρκία εγκατέλειπε το διάλογο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, δυστυχώς, η Τουρκία εξακολουθεί να προβάλει τις δικές της ανάγκες και όχι τις ανάγκες της Κύπρου και των δυο κοινοτήτων και τριών μειονοτήτων της.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «η Τουρκία εξακολουθεί να προβάλει ενδιάμεσα αιτήματα, όπως το λεγόμενο των τεσσάρων ελευθεριών που αφορά τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι το Κυπριακό».

Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη γείτονα χώρα ότι δεν έχει απαντήσει ποτέ συγκεκριμένα στις προτάσεις που έχει διατυπώσει η Αθήνα για τον τρόπο ρύθμισης της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. «Απλώς αρνείται να συζητήσει ουσιαστικά μαζί μας αυτό το θέμα. Ελπίζω κάποια στιγμή να είναι αρκούντως σώφρων και να συζητήσει μαζί μας, ώστε να μπορούμε να προετοιμάσουμε μια Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης με αντικείμενο την ασφάλεια της Μεγαλονήσου και την απαλλαγή της από τις δυο Συνθήκες του 1960 της Ζυρίχης και του Λονδίνου που είναι οι Συνθήκες των εγγυήσεων και της λεγόμενης συμμαχίας», συνέχισε.

Ακόμη, κάλεσε την Τουρκία να αποδεχτεί ότι η Κύπρος πρέπει να μετασχηματιστεί και να ζήσει σαν ένα φυσιολογικό κράτος, ένα κράτος που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.

«Νομίζω», συμπλήρωσε, «ότι θα πρέπει να υποταγούν τα στενά συμφέροντα, οι στενές αντιλήψεις που υπάρχουν, σε διάφορες πλευρές, στην ανάγκη να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο και να αποδοθούν τα αρμόζοντα δικαιώματα στον κυπριακό λαό και στη δημοκρατία της Κύπρου».

Ερωτηθείς πώς ήταν το κλίμα στη συνάντηση με τον κ. Έιντε, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι έχει πάντα πολύ ενδιαφέρουσες και ορθολογικές συζητήσεις μαζί του.

«Πιστεύω», κατέληξε, «ότι έγινε κατανοητό από όλες τις πλευρές ότι πρέπει να συγκεντρωθούμε στη λύση του Κυπριακού και όχι στη διασφάλιση των γεωπολιτικών ή ευρωπαϊκών συμφερόντων της Τουρκίας».

Έιντε: Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια

Τη διαβεβαίωση ότι συνεχίζει τις προσπάθειες ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για τη διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη έδωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Έιντε.

«Δεν είναι εύκολη διαδικασία, αλλά δεν την εγκαταλείπουμε»

«Είναι μία συνεχιζόμενη διαδικασία, δεν είναι εύκολη, αλλά δεν την εγκαταλείπουμε» ανέφερε μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική και πολύ χρήσιμη. Γι αυτό, όπως είπε, αμέσως μετά θα μεταβεί στην Άγκυρα προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειες και εκεί.

Ο κ. Έιντε σημείωσε μεν πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί είναι ένα διεθνές θέμα», αλλά επισήμανε ότι η τελική απόφαση θα πρέπει ληφθεί στην Κύπρο από τους δύο ηγέτες, για το αν προτίθενται να βρουν μία κοινή πλατφόρμα για μία νέα Διάσκεψη της Γενεύης.

Πρόσθεσε πως «επικεντρωνόμαστε όχι τόσο στο θέμα της ουσίας αλλά στο πώς θα οργανωθούμε, ποια θα είναι η ατζέντα γιατί υπάρχουν πολιτικές δυσκολιες».

«Εμείς στα Ηνωμένα Έθνη είμαστε έτοιμοι, νιώθω ότι επί της αρχής και οι εγγυήτριες δυνάμεις είναι έτοιμες, όπως ήταν και τον περασμένο Γενάρη, έχουν υπάρξει περισσότερες σκέψεις για τα θέματα που αφορούν τις εγγυήτριες δυνάμεις, δηλαδή της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε ότι δεν ζητά «από κανέναν να ασκήσει πίεση σε κανέναν», αλλά πως εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του καθώς «η διαδικασία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα» όπως είπε, δηλώνοντας παράλληλα την σθεναρή πεποίθησή του ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ούτε της Τουρκίας ή όποιου άλλου διεθνούς παίκτη η αποτυχία αυτής της διαδικασίας».

Όπως εξήγησε, «παρά το γεγονός ότι είναι μία διαδικασία που αφορά τους Κυπρίους, οι διεθνείς επιπτώσεις της μη λύσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν προφανώς τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και γενικότερα τη κατάσταση στη Μεσόγειο».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πιστεύει ότι κάποια πλευρά ευθύνεται περισσότερο για τη μη εύρεση κοινού εδάφους για νέα Διάσκεψη στη Γενεύη, ο κ. Έιντε είπε πως «αυτή τη στιγμή και οι δύο πλευρές στην Κύπρο επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη. Είναι κάτι που με ανησυχεί γιατί πιστεύω ότι κάποια στιγμή όταν θα επανέλθουν στις συνομιλίες μάλλον θα το μετανιώσουν. Επομένως εγώ δεν μπορώ να προσθέσω επιπλέον κατηγορίες, τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή. Έχω ήδη στείλει μία πλήρη έκθεση στα ΗΕ με την οποία ενημερώνω τον ΓΓ με τον οποίο συνομιλώ πλέον σε καθημερινή βάση, αλλά το να επικρίνουμε κάποιον αυτή τη στιγμή είναι πολύ πρόωρο».

Σε ερώτηση σχετικά με την επικριτική προς το πρόσωπό του επιστολή Κοτζιά για τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις ο κ. Έιντε είπε:

«Πιστεύω ότι η συζήτηση που είχαμε σήμερα ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και θερμή όπως συνήθως. Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να έχουν διαφορετικές απόψεις σε διάφορα θέματα και μπορεί να είχαμε κάποιες για τις οποίες δεν θα ήθελα να υπερβάλω γιατί πιστεύω ότι μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο, να βρούμε την καλύτερη λύση. Δεν υπήρξε καμία αναφορά σε αυτό το θέμα σήμερα από κανέναν μας».

Επεσήμανε επίσης ότι ο γγ των ΗΕ έχει απαντήσει στην επιστολή του κ. Κοτζιά και έχει ξεκαθαρίσει τη θέση των Ηνωμένων Εθνών. Σημείωσε παράλληλα ότι «δεν σπαταλάμε χρόνο σε αυτό καθώς είναι περισσότερο σημαντικό να επιλύσουμε το Κυπριακό και η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη έχει ρόλο να παίξει. Και εκτιμώ ιδιαίτερα ότι είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε ακριβώς τώρα γιατί η διαδικασία βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Και χρειαζόμαστε όλες τις δυνάμεις να κάνουν το καλύτερο δυνατόν. Και αυτό που λέω εδώ θα το επαναλάβω στην Άγκυρα: Προφανώς η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν διαφορετικές απόψεις σε μία σειρά θεμάτων, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά είναι ισχυρή η πεποίθησή μου μετά από τις τόσες συναντήσεις σε Αθήνα και Άγκυρα ότι και οι δύο θέλουν μία λύση στο Κυπριακό».

Στο πλαίσιο αυτό, επειδή, όπως είπε, οι δύο χώρες «έχουν τον ίδιο στόχο, παρά τους διαφορετικούς τρόπους και παραμέτρους» η δική του δουλειά είναι να αναζητήσει σταδιακά σημεία σύγκλισης.

«Και στο κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας η απάντηση απαιτεί αλλαγή» ανέφερε, για να προσθέσει ότι για να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή θα πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις. «Είναι μία συζήτηση που προσπαθώ να κάνω αυτή τη στιγμή αλλά οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις μπορούν να παρθούν μόνο στη Γενεύη και θα πρέπει να προσέλθουμε στη Γενεύη πολύ καλά προετοιμασμένοι και οι Κύπριοι και τα ΗΕ και φυσικά οι εγγυήτριες δυνάμεις, καθώς και η ΕΕ».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν: Συζήτησαν για την ενίσχυση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας τους

Ο Κούρδος «τουρκεμένος» Χακάν Φιντάν ζήτησε ξεδιάντροπα συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – Του «άνοιξε την όρεξη» ο φοβικός «γαμπρός» Γεραπετρίτης

Η Κύπρος στο ΝΑΤΟ ως «νέα Σούδα»;

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που ζουν στην Τουρκία

Ο εγκληματίας πολέμου Ερντογάν πανηγυρίζει που ο φιλαράκος του στο ΔΠΔ θέλει να συλλάβει τον Νετανιάχου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...