Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ανακοίνωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης, οι “δύο ηγέτες” όπως τους εξομοίωσε, «δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος».
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Έιντε (γνωστού κι ως πλασιέ των Τούρκων), έγιναν σοβαρές προσπάθειες για υπερπήδηση των διαφορών για συνάντηση στη Γενεύη, αλλά δεν υπήρξε θετική κατάληξη.
«Χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του “πήγαινε-έλα”», σημείωσε ο κομιστής των τουρκικών αιτημάτων στους διεθνείς οργανισμούς.
Επίσης ο Έιντε ανέφερε ότι το πρωί της Παρασκευής ενημέρωσε χωριστά τους δύο ηγέτες και στη συνέχεια τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μία κοινή συνάντηση.
«Θα ενημερώσω τώρα τον γενικό γραμματέα και θα ζητήσω τη συμβουλή του για το πώς θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε ο Νορβηγός διπλωμάτης.
Μετά από αυτό έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Κοτζιάς τηλεφώνησε στον Έιντε και του είπε να σπεύσει στην Αθήνα.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα δεχτεί τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε τη Δευτέρα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έγραψε στο Twitter, στον απόηχο των δηλώσεων Έιντε, τα ακόλουθα:
«Είμαι έτοιμος να συμμετάσχω σε Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, όχι όμως για λόγους εντυπώσεων αλλά για ουσιαστική διαπραγμάτευση».
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως μόνο η Άγκυρα μπορεί να «λύσει τα χέρια» του Μουσταφά Ακιντζί για συζήτηση του κεφαλαίου ασφαλείας και εγγυήσεων στη Γενεύη και να υπάρξει και θετικό αποτέλεσμα.
Όπως είναι γνωστό η Τουρκία θέλει “λύση” του Κυπριακού με παραμονή του κατοχικού στρατού της στο νησί και προνόμια Ευρωπαίων Πολιτών για τους Τούρκους στο έδαφος της Κύπρου, δηλαδή να μπορούν οι Τούρκοι να εγκαθίστανται, να εργάζονται και να ζουν ελεύθερα στην Κύπρο.
Με άλλα λόγια η Τουρκία επιχειρεί να πετύχει μια συμφωνία που θα της επιτρέπει να ολοκληρώσει την κατάκτηση και τουρκοποίηση του νησιού (που είναι έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης), με ειρηνικό εποικισμό υπό την προστασία του τουρκικού στρατού και αυτές τις απαιτήσεις τις ονομάζει “λύση του Κυπριακού” και αυτή τη λύση υπηρέτησε ο Έιντε.