Σε ένα εικοσαήμερο “φωτιά” έχει μπει το Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να “σβήσει” τις φωτιές που άναψε η παρερμηνεία της αποστροφής του για το χρέος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Ενέργειας.
Για αυτό το λόγο και ο πρωθυπουργός, στέλνοντας ένα πρώτο σαφές μήνυμα στους δανειστές μετά και το προχθεσινό Eurogroup υπογράμμισε στην ομιλία του στο ΣΒΕΕ το βράδυ της Τετάρτης πως “θέλουμε μία καθαρή λύση”.
Αυτό θα είναι και το βασικό σύνθημα της κυβέρνησης στη μάχη συμμαχιών που ρίχνεται τις προσεχείς ημέρες. Μία συμφωνία δηλαδή που να στέλνει καθαρό μήνυμα στις αγορές, να μη μεταθέτει το θέμα του χρέους στο μέλλον, να μην εμπεριέχει ασάφειες και να μην οδηγεί σε νέα μνημόνια.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες το βράδυ στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Β. Ελλάδος, επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αρνήθηκε (δια στόματος Ευκλείδη Τσακαλώτου) να δεχτεί την πρόταση Σόιμπλε.
«Η απάντηση είναι σαφής: Διότι υπήρξε μια προσπάθεια να προωθηθεί και πάλι μια θολή λύση. Μια λύση μετάθεσης του προβλήματος. Μια λύση που δεν αντιστοιχούσε στο οικονομικό κλίμα, στα δημοσιονομικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά ούτε και στις θυσίες του ελληνικού λαού. Μια λύση που δεν έδινε οριστικό τέλος στις αμφιβολίες για τη συμμετοχή ή μη του ταμείου. Διότι εμπεριείχε μεν μια πρόταση ρύθμισης του ελληνικού χρέους αλλά αυτή δεν ήταν αρκετή, κυρίως διότι έδινε πάτημα για τη συνέχιση της επαμφοτερίζουσας στάσης του Ταμείου», είπε.
Εβαλε ωστόσο ερωτηματικό στο εάν το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί προϋπόθεση τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους για την παραμονή του στο πρόγραμμα.
Αφού αναφέρθηκε στην πρώτη προϋπόθεση που το Ταμείο έθεσε και η κυβέρνηση αποδέχθηκε, δηλαδή στη νομοθέτηση μέτρων (και αντιμέτρων) για τη διετία 2019-2020, πρόσθεσε:
«Η δεύτερη προϋπόθεση παραμένει -ελπίζω πια- η ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων, που θα υλοποιηθούν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Και τώρα πιστεύω είναι καθήκον της Ευρώπης να εκπληρώσει το δικό της χρέος απέναντι στην Ελλάδα».
Στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει το έδαφος για τη “μάχη” της 15ης Ιουνίου, έχοντας στη φαρέτρα του τη διεθνή κατακραυγή στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από πλειάδα Μέσων που κάθε άλλο παρά φιλικά προς την κυβέρνηση είναι.
Μάλιστα, κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν την προφανή αντιδιαστολή της στάσης που έχουν τηρήσει τα διεθνή ΜΜΕ σε σύγκριση με αυτή των ελληνικών, τα οποία επιχειρούν να μετατρέψουν το εθνικό ζήτημα του χρέους σε πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης προς τέρψιν της αντιπολίτευσης και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Κατ’ αρχάς θετική εξέλιξη» θεωρείται και το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, μεγάλο τμήμα της αντιπολίτευσης (και η αξιωματική) χαρακτηρίζει πλέον «εθνική υπόθεση» το θέμα του χρέους και την ένταξη της χώρας στο QE.
Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συσφίξει τη συμμαχία με τις χώρες που στήριξαν το ελληνικό «όχι» στο Eurogroup της Δευτέρας. Δηλαδή με Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών διαφώνησαν και αντέδρασαν στη «λύση» που πρότεινε ο Β. Σόιμπλε.
Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζουν τη δήλωση που έκανε ο Μανουέλ Μακρόν δύο ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ότι θα ηγηθεί της μάχης για συντονισμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Δέσμευση που εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθεί καταλλήλως και λόγω συγκυρίας, δεδομένου ότι το καθοριστικό Eurogroup της 15ης Ιουνίου «πέφτει» ανάμεσα στους δύο γύρους των γαλλικών βουλευτικών εκλογών (11 και 18 Ιουνίου).
Δεδομένες θεωρούνται οι επαφές που θα έχει στο επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας με κεντρικούς «παίκτες» της διαπραγμάτευσης.
Τις πρώτες ανεπίσημες συζητήσεις αναμένεται να έχει σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι προγραμματισμένη συνάντηση έχει ο πρωθυπουργός μόνο με τον αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα, ενώ με τους άλλους ηγέτες θα υπάρξουν μόνο ολιγόλεπτες επαφές.