Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς στην Τσεχία: Πρέπει να αποτρέψουμε τις τάσεις κατακερματισμού της Ευρώπης

Κοτζιάς στην Τσεχία: Πρέπει να αποτρέψουμε τις τάσεις κατακερματισμού της Ευρώπης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την κοινή τους βούληση για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας Τσεχίας εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Λούμπομιρ Ζαοράλεκ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, χθες Τρίτη , μετά τη συνάντηση τους στην Πράγα.

Στην οποία ο κ. Κοτζιάς πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη.

«Το θέμα που μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή είμαστε χώρες που έχουμε περίπου τον ίδιο πληθυσμό, και μας ενδιαφέρει το μέλλον του συνόλου της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Ζαοράλεκ.

«Μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί πάρα πολύ, και τους δύο» σημείωσε, από την πλευρά του, και ο κ. Κοτζιάς.

«Πρέπει να βοηθήσουμε για να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στους εταίρους μας, τις κοινωνίες μας και τους θεσμούς για το μέλλον της Ευρώπης» επισήμανε, εξηγώντας ότι πρέπει να συμφωνηθεί το πως επιδιώκουμε να είναι και να αναπτύσσεται η Ευρώπη στον 21ο αιώνα, ποιο είναι το όραμα και με ποιες αρχές και αξίες θα ενισχυθεί ώστε να αναπτυχθεί η κοινωνική Ευρώπη και να ξαναγίνει ελκυστική στους πολίτες της και στη νέα γενιά.

«Πρέπει να αποτρέψουμε τις τάσεις κατακερματισμού της Ευρώπης» υπογράμμισε.

«Έχουμε μπροστά μας» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «δύο μεγάλα και δύσκολα γεωοικονομικά, γεωστρατηγικά προβλήματα στην Ευρώπη: να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και για τις δύο πλευρές, το Brexit και να σταθεροποιήσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία».

Ειδικά για το δεύτερο αποσαφήνισε όμως ότι «είναι ζήτημα των ίδιων των Τούρκων να αποφασίσουν αν πραγματικά θέλουν να δουλέψουν και να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, οι δύο υπουργοί συνέκλιναν στην άποψη ότι πρέπει να ενισχυθεί η πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευρωατλαντικές δομές, αλλά και να συμβάλουν, ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο η πολιτική κουλτούρα της συναίνεσης και των συμβιβασμών.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Ζαοράλεκ είπε ότι «η Ελλάδα είναι για μας ένας εταίρος με τον οποίο θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας, ιδιαίτερα όσον αφορά στο πεδίο των επιχειρήσεων», τονίζοντας ότι «φέτος, σχεδόν μισό εκατομμύριο Τσέχοι θα επισκεφθούν την Ελλάδα, καθώς εκτιμούν ιδιαιτέρως την ομορφιά και την ασφάλειά της».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του «που το κύμα της μετανάστευσης, το οποίο έπληξε την Ελλάδα, έχει σχεδόν σταματήσει και έχει μεταβλητές η κατάσταση για την Ελλάδα σε αυτό τον τομέα».

Όπως εξήγησε ο κ. Κοτζιάς «υπάρχει μεγάλο πεδίο δράσης στη διμερή συνεργασία των δύο χωρών» και βούληση ενίσχυσης της συνεργασίας, τόσο ανάμεσα στα δύο υπουργία Εξωτερικών όσο και ανάμεσα στα δύο κράτη συνολικά στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, του πολιτισμού και των νέων τεχνολογιών.

Ευχαρίστησε τον Τσέχο ομόλογό του για την πρόσκληση στην Πράγα, εκφράζοντας την ελπίδα «να βρει αυτός τον χρόνο να έρθει ξανά στην Αθήνα και είναι σίγουρο ότι θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στις καλές σχέσεις μας».

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς από Τσέχο δημοσιογράφο σχετικά με την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, απάντησε:

«Κάναμε μεγάλα βήματα μπροστά, αλλά δεν είναι αρκετά για να είμαστε ευχαριστημένοι. Έχουμε πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσουμε, αλλά αυτή τη φορά, έχουμε σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση και θα επιστρέψουμε σε ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης». Αυτό όπως είπε «δείχνουν και όλα τα στοιχεία ότι φέτος θα κάνουμε ρεκόρ στο εξωτερικό εμπόριο, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τσεχία. Ενώ πέρυσι είχαμε μια μείωση του τουριστικού ρεύματος, το οποίο κυμάνθηκε κάτω από 300 χιλιάδες αφίξεις, φέτος θα επανέλθει πάνω από τις 400 χιλιάδες, προς το μισό εκατομμύριο. Η ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Τσεχία είναι άλλο ένα στοιχείο που βοηθάει στη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της οικονομίας μας».

Κατά τη διάρκεια των κατ΄ ιδίαν συνομιλιών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εστίασαν στο μέλλον της Ευρώπης αλλά και σε ζητήματα που αφορούν την πολιτική της ομάδας των χωρών του Βίζεγκραντ.

Στο πλαίσιο δε του γεύματος εργασίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε παρουσία των δύο αντιπροσωπειών, συμφωνήθηκε να συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών μία φορά το χρόνο και να διεξάγονται πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων για διάφορα θέματα, όπως η μετανάστευση, το μέλλον της Ευρώπης και η κατάσταση στα Βαλκάνια.

Ως προς τη Μέση Ανατολή, δόθηκε έμφαση στη Συρία, στην οποία η Τσεχία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που διατηρεί ακόμη πρεσβεία.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά επί του θέματος, δεδομένου ότι η Ελλάδα στέλνει στο προσεχές διάστημα ειδικό απεσταλμένο με έδρα τη Βηρυτό, ο οποίος θα παρακολουθεί τα θέματα της Συρίας.

Η συζήτηση επεκτάθηκε επίσης στη στάση των δύο χωρών έναντι της Αιγύπτου, στις σχέσεις με την Τουρκία και στο προσφυγικό.

Συζητήθηκαν, ακόμα, θέματα αμοιβαίας υποστήριξης υποψηφιοτήτων και εκφράσθηκε η βούληση διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, οι οποίες μολονότι ανήκουν σε διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες εντός της ΕΕ μπορούν, όπως συμφωνήθηκε, να συμμετάσχουν σε διάφορα κοινά σχήματα συνεργασίας.

Ο κ. Zαοράλεκ απηύθυνε πρόσκληση για ελληνική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Ασφάλεια, η οποία θα διεξαχθεί στην Πράγα στις 9 Ιουνίου και εξέφρασε τη βούληση της χώρας του να ανοίξει Επίτιμο Προξενείο στην Κέρκυρα.

Τέλος, εξετάσθηκαν οι δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως σε εκείνον του τουρισμού.

Για παράδειγμα συγκεκριμένη αναφορά έγινε στο πεδίο του ιαματικού τουρισμού και στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ περιοχών της Κεντρικής Ελλάδας μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με περιοχές της Τσεχίας, όπως η λουτρόπολη Kάρλοβι Βάρι.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γερουσίας, Μίλαν Στέτς, με τον οποίο η συζήτηση επικεντρώθηκε στο προσφυγικό, όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να εκφράσει τις ελληνικές θέσεις, να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τον κίνδυνο έκρηξης στο προσφυγικό και να υπογραμμίσει την ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας και από τις δύο πλευρές.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε, επίσης, στη θέση της Ελλάδας για το Κυπριακό, εξηγώντας τον πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος, που είναι ένα ζήτημα εισβολής και κατοχής και τη σαφή και αυτονόητη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση με τη διατήρηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας ή την ικανοποίηση παράλογων απαιτήσεων, όπως αυτή για τις τέσσερις ελευθερίες, μέσω της οποίας επιδιώκεται να εξισωθούν -και δεν μπορούν να εξισωθούν σε καμία περίπτωση- τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων πολιτών, οι οποίοι είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα δικαιώματα των πολιτών τρίτης χώρας.

Σήμερα το πρωί, πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα, ο κ. Κοτζιάς έγινε δεκτός από τον Τσέχο πρωθυπουργό Μποχουσλάβ Σομπότκα, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της επίσκεψης του κ. Κοτζιά στην Πράγα.

Οι δύο άνδρες σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα συζήτησαν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για το μέλλον της Ευρώπης και τη θεσμική της λειτουργία της.

Αμφότεροι διατύπωσαν το σκεπτικισμό τους έναντι ιδεών και προτάσεων που διατυπώνονται κατά καιρούς για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων και εξέφρασαν την ικανοποίησή για το νέο κεφάλαιο στενότερης διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών που άνοιξε με την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Πράγα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φρανσουά Ολάντ: Οι επιθέσεις των Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας είναι απαράδεκτες

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να αποτρέψουμε ένα νέο επικίνδυνο σενάριο ενός “τουρκολιβυκού συμφώνου”, τώρα με τη Συρία»

Φάμελλος και Κοτζιάς συζήτησαν για εξωτερική πολιτική και δημοκρατική παράταξη

Τέλος εποχής για τον Γαλλογερμανικό άξονα στην Ευρώπη – Ολοκληρωτικά χρεοκοπημένος, γράφει ο Guardian

Νίκος Ανδρουλάκης: «Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...