Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Deal για επενδύσεις δισ. ευρώ από την Κίνα – Ποιες συμφωνίες υπογράφηκαν

Deal για επενδύσεις δισ. ευρώ από την Κίνα – Ποιες συμφωνίες υπογράφηκαν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συνέχεια στην άγρα επενδύσεων στη χώρα του Δράκου, στην Κίνα δίνει η ελληνική αποστολή υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, σήμερα στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος υπογράφηκε συμφωνία για επένδυση μισού δισ. ευρώ από τον κινεζικό κολοσσό, ΖΤΕ για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών με την εταιρία Forthnet.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, από τα 500 εκατ. ευρώ τα 350 θα αποτελέσουν άμεση επένδυση μέσα στην ερχόμενη τριετία στην Ελλάδα.

Η υπογραφή της συμφωνίας έλαβε χώρα ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά.

Συνάντηση με ICBC

Πρόκειται για την Industrial and Commercial Bank of China, ένα τραπεζικό κολοσσό με πάνω από 500 εκατομμύρια πελάτες. Στη συνάντηση εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον της τράπεζας για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο έχει σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας.

Συνάντηση με Central Eastern European Fund

Το fund έχει στηθεί απο την ICBC και πρεοδρεύων του είναι ο Πρωην Προεδρος της ICBC Jiang Jianging.

Χρηματοδοτεί τα επενδυτικά project της κινεζικής πρωτοβουλίας 16+1, μια πρωτοβουλία που αφορά 16 χώρες της Κεντρικής και ανατολικής ευρώπης στις οποίες επενδύει η Κινα στο πλαισιο του One Belt One Road.

Η Ελλάδα είναι παρατηρητής αυτής της πρωτοβουλίας και εξεταζεται το ενδεχόμενο συμμετοχης της. Η συναντηση με την ελληνική πλευρά είχε αντικείμενο την ενδεχόμενη συνεργασία γύρω από έργα υποδομών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.

Συνάντηση με ΑΙΙΒ (Asian Investment and Infrastructure Bank)

Είναι μια επενδυτική τράπεζα που αριθμεί 77 μέλη από όλο τον κόσμο, με πιο προσφατο μέλος της στην Ελλάδα η συμμετοχη της οποίας ανακοινώθηκε τις ημέρες της επίσκεψης του ΠΘ στην Κινα.

Υπάρχουν μια σειρά από τομείς που πρόκειται να διαθέσει κεφάλαια και η συμμετοχη της Ελλαδας στην ΑΙΙΒ της δίνει ακόμα ένα χρηματοδοτικό όπλο για πιθανές επενδύσεις που θα έρθουν από την Κίνα και όχι μόνο.

Στο προσκήνιο και η Ενέργεια

Χθες, κατά την πρώτη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας στο Πεκίνο με την κινεζική “ΔΕΗ”, State Grid,

1. Εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την πορεία του ΑΔΜΗΕ, καθώς ο κινέζικος κολοσσός της ενέργειας συνιστά το στρατηγικό επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ από το Δεκέμβριο του 2016.

2.Συζητήθηκαν μία σειρά από πιθανά επενδυτικά σχέδια, για τα οποία η κινέζικη εταιρεία δείχνει ενδιαφέρον σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές, τα δίκτυα καθώς και η διασύνδεση των νησιών.

3.Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο project του EuroAsia Interconnector, το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει ενεργειακά Κρήτη, Κύπρο, Ισραήλ. Ένα project που η κινέζικη πλευρά μέσω της συμμετοχής της στον ΑΔΜΗΕ και το ρόλο που θα έχει αυτός στο συνολικό σχέδιο του EuroAsia Interconnector, εξετάζει τρόπους ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ένα σπουδαίο έργο για ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Συμφωνία 3 δισ. ευρώ από τον όμιλο Κοπελούζου

Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πράσινης ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες υπέγραψαν ο Όμιλος Κοπελούζου με την κινεζική κρατική εταιρεία Shenhua Group Corporation Limited. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος, δήλωσε σχετικά: «Ο Όμιλός μας πιστεύει στην πράσινη ενέργεια και στις προοπτικές της Ελλάδας. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία με τον Όμιλο SHENHUA θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων και θα προάγει την ενεργειακή βιομηχανία της Ελλάδας, με έμφαση στην πράσινη ενέργεια και τις περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις ενεργειακών μονάδων».

Η κινεζική εταιρεία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα στον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα, τόσο από συμβατικές, όσο και καθαρές πηγές ενέργειας.

Τσίπρας: Πολύ σημαντικές οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν

Πέραν των επιχειρηματικών συμφωνιών, η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας- Πεκίνου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και η ελληνο-κινεζική συνεργασία, ώστε ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, είναι δύο από τα πιο σημαντικά «κέρδη» των πρώτων συναντήσεων που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν.

Πολύ σημαντικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στην ενέργεια, τις υποδομές και τις τηλεπικοινωνίες που υπογράφτηκαν στο Πεκίνο και θα αρχίσουν να “τρέχουν” άμεσα, όπως είπε στην ομιλία του στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων, ενώ παράλληλα διατύπωσε προτάσεις για διεύρυνση της συνεργασίας στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.

Ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός στάθηκε στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κίνας, με τον οποίο συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν από κοινού ώστε ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο το ισχυρότερο, το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου και υπογράμμισε: “Πιστεύω ότι έχει τεράστια σημασία να αναδείξουμε τον ρόλο της πόλης του Πειραιά, ως βασικός κόμβος του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού κι ένας από τους πιο κρίσιμους σταθμούς του παγκόσμιου εμπορίου. Και σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος του Πειραιά έχει να διαδραματίσει πρωτεύοντα και ουσιαστικό ρόλο”.

Επίσης σημαντική ώθηση στην αύξηση του αριθμού των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα θα δώσει η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Πεκίνου καθώς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο Πειραιάς και το Σουφλί του Εβρου είναι δύο συμβολικά σημεία της Ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Ο Πειραιάς γιατί φιλοξενεί “το κεφάλι του Δράκου”, όπως είπε (σ.σ. Η επένδυση της Cosco στο Λιμάνι). Το Σουφλί, γιατί ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος στο οποίο πάτησαν, πριν από αιώνες, οι δύο μοναχοί οι οποίοι περπάτησαν στο Δρόμο του Μεταξιού κι έφεραν στην Ευρώπη τους πρώτους σπόρους κρυμμένους στα μπαστούνια τους. Στο Σουφλί άνθησε η παραγωγή μεταξιού και ο Ελληνας πρωθυπουργός πρότεινε να ακολουθήσουμε το νήμα της ιστορίας και να προχωρήσουμε από κοινού σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική παραγωγή μεταξιού, όπως έκαναν οι πρόγονοι μας.

Εδωσε μεγάλη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ Δήμων της Ελλάδας και της Κίνας και σημείωσε πως σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν Δήμοι με ιδιαίτερη ιστορική αναφορά όπως του Μαραθώνα και της Ολυμπίας.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας σε όλους τους τομείς ο κ. Τσίπρας πρότεινε:

-Την δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα και ενός μεγάλου πάρκου ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα.

-Την προώθηση ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών, μετά το τέλος του εκπαιδευτικού έτους κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα των Δήμων, με τη συνεργασία σχολείων και Πανεπιστημίων και την αρωγή της κυβέρνησης.

-Τη συνεργασία Δήμων με αδελφοποιήσεις, ανταλλαγές αποστολών, διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής.

-Τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το 2017 είναι έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

“Είναι στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα η ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας σε όλα τα επίπεδα”, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: “Η άμεση επαφή και η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς συνιστά το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί α οικοδομηθεί η ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες η οικονομική, η πολιτιστική, η διπλωματική συνεργασία. Οι σύγχρονοι Κινέζοι και οι σύγχρονοι Ελληνες είμαστε κληρονόμοι δύο πανάρχαιων πολιτισμών που συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτοί οι δύο πολιτισμοί μπορούν και σήμερα να αποτελούν πηγές έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλ. Τσίπρας: Στις μέρες μας η δημοκρατία δεν καταλύεται με πραξικοπήματα – «Αμφισβητείται, όμως και υπονομεύεται, με νέους τρόπους»

Τσίπρας: «Εδώ είμαι, δεν έφυγα» – Δήλωση ΒΟΜΒΑ για τον «κατακερματισμό με τα πολλά κόμματα»

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αρχίζει από 1η Νοεμβρίου η εφαρμογή Νυχτερινού Οικιακού Τιμολογίου

Κίνα: Μέσα στο «δυστοπικό» κτίριο των δέκα χιλιάδων κατοίκων (βίντεο)

Ιστορική συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν – Οι ΗΠΑ επενδύουν στον άξονα Ελλάδας-Κύπρου – Εγκαταλείπουν την εχθρική Τουρκία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Γάζα: Οι IDF απελευθέρωσαν σκλάβα Γιαζίντι: «Οι τζιχαντιστές μας ανάγκασαν να φάμε ανθρώπινα μωρά»
Σκλάβα Γιαζίντι, που απελευθερώθηκε από τον Ισραηλινό Στρατό στη Γάζα, αποκάλυψε ότι το Ισλαμικό Κράτος...