Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζανακόπουλος: Συμφωνία πάρα πολύ σύντομα – Θα κάνουμε δοκιμαστική αστική έξοδο στις αγορές

Τζανακόπουλος: Συμφωνία πάρα πολύ σύντομα – Θα κάνουμε δοκιμαστική αστική έξοδο στις αγορές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συνολική συμφωνία, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel, το βράδυ της Τετάρτης.

Είπε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο για τη συμμετοχή του στο Φόρουμ για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού που αποτελεί ένα τεράστιο επενδυτικό πρότζεκτ της Κίνας, έχουν κανονιστεί συγκεκριμένες συναντήσεις, με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας, ενώ αναμένεται να έχει και συναντήσεις με άλλους ηγέτες.

Σημείωσε ότι είναι προφανές ότι όλοι θα βρίσκονται εκεί και θα υπάρξουν στο περιθώριο του Φόρουμ συναντήσεις “που θα έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, όχι μόνο επενδυτικά, αλλά και για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική”.

Σημείωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και τόνισε ότι “θα είμαστε η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία και που θα ολοκληρώσει την τετραετία, και θα πάρει και δεύτερη για να μπορέσει να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικού μετασχηματισμού”.

Έχει γίνει απολύτως σαφές, είπε, ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι για 2+4 χρόνια. Από τα 2 αυτά χρόνια, ο ενάμισης χρόνος είναι μέχρι να βγούμε από το πρόγραμμα και η προσπάθεια να εμπεδωθεί η σταθερότητα και έξω από τις διαδικασίες της επιτροπείας, και τα άλλα 4 χρόνια για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα κοινωνικού μετασχηματισμού.

Στο ερώτημα αν πιστεύει πως μπορεί να ξαναψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, απάντησε “Βεβαίως”.

Υποστήριξε ότι οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς στην Ελλάδα έχουν γίνει πάρα πολύ σαφείς και στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος.

Είπε ότι προφανώς η κυβέρνηση εφαρμόζει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο οι πολίτες ξέρουν ποιός μάχεται για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, ποιός προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να πετύχει μέτρα κοινωνικής στήριξης, ποιός προσπαθεί να ανατρέψει την κατάσταση στην αγορά εργασίας, και ποιά είναι η κυβέρνηση που για πρώτη φορά βάζει στο στόχαστρο τη μεγάλη φοροδιαφυγή και τη διαπλοκή. Στον αντίποδα, ξέρει και ποιοί είναι οι συνεχιστές του παλιού καθεστώτος. “Όταν θα έρθει η κρίσιμη ώρα, έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι ο λαός θα ξαναστηρίξει αυτή την κυβέρνηση”, τόνισε.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ένα όσο το δυνατόν πιο σκληρό αγώνα για να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για τους συνταξιούχους με τις γνωστές δυσκολίες.

Γιατί, πρόσθεσε, όλα όσα υλοποιούνται με το τρίτο πρόγραμμα έχουν και έναν χαρακτήρα πολιτικής επιβολής, “δεν είναι όλα πράγματα που θα επιλέγαμε να κάνουμε αν δεν ήμασταν σε συνθήκες επιτροπείας”.

Τόνισε σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που έχει υπογραφεί, ότι “έγινε μια τεράστια προσπάθεια ώστε τα κατώτερα και μεσαία στρώματα να είναι εκείνα που κυρίως θα επωφεληθούν από τα θετικά μέτρα, ώστε να εξισορροπηθούν οι πραγματικά δύσκολες αποφάσεις που πήραμε σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο”.

Χαρακτήρισε τη συζήτηση περί ενδεχόμενου ανασχηματισμού είτε ως δημοσιογραφική είτε ως αποτέλεσμα ιδεών διαφόρων πολιτικών εγκεφάλων, για να τονίσει πως “δεν επίκειται κανενός είδους σχεδιασμός ή οποιαδήποτε πρωτοβουλία” και να επισημάνει εξάλλου ότι ο πρωθυπουργός ήταν περισσότερο από σαφής στη σχετική απάντηση που έδωσε στη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Παιδείας.

Ως προς τη Νέα Δημοκρατία, είπε ότι υπάρχει δυσκολία στο να υπάρξει σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση και επιχειρηματολογία με τα στελέχη της.

“Πολύ σύντομα θα έχουμε συμφωνία”

“Έχουμε ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα, η Γερμανία και το ΔΝΤ ήδη από τα τέλη Φλεβάρη έχουν βρει ένα modus vivendi και εκτιμώ ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε μια συμφωνία”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξήγησε ότι αυτό που συζητείται είναι το σημείο ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης της Γερμανίας να μην είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες οι διατυπώσεις για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων και, από την άλλη, η απαίτηση του ΔΝΤ να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα.

Κάπου στη μέση θα βρεθεί το σημείο ισορροπίας, εκτίμησε.

Είπε ότι τα πράγματα είναι μπροστά μας σχεδόν δεδομένα: Θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης – “περίπου έως τις 18 Μάη πιστεύω θα έχουμε τελειώσει”-, από κει και πέρα οι θεσμοί θα γράψουν τη λεγόμενη έκθεση συμμόρφωσης και το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα επικυρώσει την τεχνική συμφωνία, ενώ το δεύτερο που θα συζητηθεί είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος (που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, μετά τη λήξη του προγράμματος).

Επισήμανε ότι ο προσδιορισμός τους έχει μπει στο επίκεντρο της συζήτησης γατί απαιτείται ώστε το ΔΝΤ να έχει τη δυνατότητα να τα λάβει υπόψη του στη μελέτη βιωσιμότητας και να μπορέσει να πει ότι το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο, αν λάβουμε υπόψη ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν. Και αυτό θα οδηγήσει στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πράγμα, όπως σημείωσε, που μάλλον έχει προεξοφληθεί από τις διεθνείς αγορές γιατί η πτώση που βλέπουμε στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες μέρες (επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα επιτόκια κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης) είναι μια προεξόφληση θετικής κατάληξης της συζήτησης και για το ελληνικό χρέος.

Είπε ότι όταν γίνουν αυτά τα βήματα, “αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει σιγά-σιγά να κάνουμε σταδιακές κινήσεις ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχει τη δυνατότητα η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της πλήρως από τις αγορές”.

Πρόσθεσε, “Ένας απ’ τους στόχους μας είναι όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας να κάνουμε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί εντός του καλοκαιριού, αυτό θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική οικονομία και την εμπέδωση της σταθερότητας”.

Σημείωσε ότι παρόλα αυτά τα θετικά στοιχεία η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει και υπογράμμισε ότι “η εμπέδωση της σταθερότητας και η δυνατότητα να περάσουμε σε μια φάση ανάκαμψης δεν έχει να κάνει με τα νούμερα, για μας το σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας ώστε να βοηθήσουμε τα κοινωνικά στρώματα που έχουν περισσότερη ανάγκη”.

Χαρακτήρισε μονόδρομο τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διαφορετικά, πρόσθεσε, υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα – που ο ίδιος δεν διαβλέπει καν ως πιθανότητα – αποχώρησης του ΔΝΤ και συνέχισης του προγράμματος χωρίς αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, εξήγησε, τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το 2019 και το 2020 δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, γιατί τα έχει ζητήσει το ΔΝΤ.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές

Σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι “υπάρχουν κάποια κοινωνικά στρώματα που έχουν υποστεί επιβαρύνσεις με τις ασφαλιστικές εισφορές, ωστόσο μιλάμε για μειοψηφία. Δεν λέει κανείς ότι πιθανόν να μην υπάρχουν και μικρά τμήματα που έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα”.

Τόνισε πως σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες περίπου το 80% πληρώνουν είτε τα ίδια είτε το μεγαλύτερο τμήμα από αυτούς λιγότερα σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές.

Επισήμανε ότι το 2017 δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και το 2018 θα υπάρξει μια μορφή αλλαγής στον τεχνικό υπολογισμό του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών που μπορεί να τις αυξήσει λίγο, ωστόσο θα επιβληθεί και μια έκπωση 15% οριζόντια, το οποίο οδηγεί στο 95% των περιπτώσεων στην ίδια ή ακόμα και σε χαμηλότερη ασφαλιστική εισφορά σε σχέση με το 2017.

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έβγαλε γνώμη και όχι απόφαση, και πως αυτό που είπε στη γνωμοδότησή του είναι ότι οι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές και καλύτερη αιτιολόγηση για το γεγονός ότι προχωράμε σε συγκεκριμένες εξοικονομήσεις της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Είπε πως αν δεν υπάρξει αυτή η αιτιολόγηση, είναι πιθανό κάποιες από αυτές τις αλλαγές να προσκρούουν στο Σύνταγμα ή στο πρώτο πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που αφορά στο δικαίωμα της περιουσίας. “Αλλά”, πρόσθεσε, “θα ληφθεί υπόψη η συγκεκριμένη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ωστόσο δεν δημιουργεί οποιοδήποτε πολιτικό ή ακόμα και νομικό πρόβλημα”.

Τι απαντά η κυβέρνηση στις κατηγορίες της ΝΔ για προσπάθεια διαπλοκής

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες της ΝΔ για διαπλοκή και ότι θέλει να φέρει τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι “η ΝΔ κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, κατηγορεί για διαπλοκή την κυβέρνηση που έφερε στη Βουλή το ζήτημα των θαλασσοδανείων των ΜΜΕ”.

Πρόσθεσε επίσης, “Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση ο ίδιος να σηκώσει τηλέφωνο για να πιέσει τραπεζίτη να δώσει δάνεια σε οποιονδήποτε μεγαλοεκδότη ή καναλάρχη. Μπορείτε κι εσείς να κρίνετε αν και κατά πόσον η παρούσα κυβέρνηση έχει οποτεδήποτε παρέμβει υπέρ οποιουδήποτε μεγαλοεπιχειρηματία και με τον οποιονδήποτε τρόπο ώστε να στηρίξει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα”, πρόσθεσε.

Είπε ότι “αυτό που έγινε με την τροπολογία δεν έχει καμία σχέση με όλα όσα μηχανεύονταν και υλοποιούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να ελέγξουν τα μεγάλα ΜΜΕ και να εξυφάνουν τα δίκτυα της διαπλοκής”.

Επί της τροπολογίας διευκρίνισε, “Σας λέω με πάρα πολύ μεγάλη ειλικρίνεια και πάρα πολύ μεγάλη ευθύτητα: Η συγκεκριμένη τροπολογία το μόνο που έλεγε ήταν ότι δεν βαρύνεται με την προσωπική του περιουσία κάποιος που κάνει μια επένδυση και κατά τη στιγμή της επένδυσης δεν έχει ενημερωθεί για συγκεκριμένα χρέη και πρόστιμα που προκύπτουν από εγκληματική δραστηριότητα της προηγούμενης διοίκησης”.

Επισήμανε ότι η δίκη για τον κ. Σαββίδη και τη ΣΕΚΑΠ έχει γίνει ήδη πριν από τέσσερις μήνες, για να σχολιάσει πως πριν από λίγες μέρες η ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι έχει κάνει φωτογραφική τροπολογία και σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν είναι αρκούντως φωτογραφική.

“Πρέπει να αποφασίσουν και στη ΝΔ τί ακριβώς θέλουν”, σχολίασε.

Πρόσθεσε επίσης ότι “η κ. Μπακογιάννη, προσωπική φίλη του γνωστού επιχειρηματία κ. Χριστοφοράκου, θα πρέπει να προσέχει περισσότερο όταν αναφέρεται στον πρωθυπουργό και για τις σχέσεις του με την επιχειρηματική κοινότητα”.

“Είναι γνωστό τοις πάσι”, τόνισε, “ότι η μοναδική κυβέρνηση που αγωνίζεται εναντίον πρακτικών που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, είναι η σημερινή. Είναι υπερβολικό να κατηγορούν στελέχη που πρωταγωνίστησαν την τριακονταετία της διαπλοκής τη σημερινή κυβέρνηση για διαπλοκή ή για διάθεση διαπλοκής”.

Είπε ότι η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση προσπαθεί να διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού, τη νομιμότητα και την απόλυτη διαφάνεια με οποιαδήποτε πρωτοβουλία κι αν έχει πάρει.

Ως προς το αν σκέφτεται η κυβέρνηση να γίνει διακανονισμός χρεών και δανείων σε υπό μεταβίβαση επιχειρήσεις ΜΜΕ και αν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για MEGA, ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟ, σημείωσε ότι “δεν υπάρχει καμία τροπολογία που ετοιμάζεται”, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο παράδειγμα δημοσιευμάτων ως χαρακτηριστικό του τρόπου που παράγονται οι ειδήσεις.

Εξήγησε ειδικότερα ότι υπάρχει το προαπαιτούμενο υπ’ αρίθμ. 60 στη λίστα με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, που μιλά για επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης ΜμΕ (μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και όχι ΜΜΕ, όπως κάποιοι δημοσιογράφοι θεώρησαν.

Εξήγησε ότι το αγγλικό κείμενο αναφέρεται σε “small and medium enterprises”, δηλαδή σε ΜμΕ και όχι σε ΜΜΕ. “Έτσι παρήχθη μια ολόκληρη ιστορία από το πουθενά”, σχολίασε.

Ως προς το τι θα κάνει η κυβέρνηση για να βοηθηθούν οι εφημερίδες που βρίσκονται σε μεγάλη κρίση, είπε ότι κάνει και θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε και τα ΜΜΕ όπως και όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις ρυθμίσεις που γίνονται για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

“Υποστηρίζουμε κάθε τέτοια πρωτοβουλία εφόσον γίνεται με διαφάνεια και στο πλαίσιο της νομιμότητας. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποστηρίξουμε χαριστικού τύπου διευθετήσεις και χαριστικού τύπου αναδιαρθρώσεις δανείων, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Θα ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες σύμφωνα με τον νόμο και δικαιούνται τα ωφελήματα που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο”, τόνισε.

“Ο κ. Τσακαλώτος κάνει καλό στην κυβέρνηση και τη χώρα με το γεγονός ότι δεν παραιτείται”

Στο ερώτημα αν υπάρχει πρόβλημα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, απάντησε χιουμοριστικά: “Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού, ο ένας είναι ΠΑΟΚ, ο άλλος Παναθηναϊκός”. Δεν υπάρχει “καμία άλλη σκιά”, πρόσθεσε.

“Ο κ. Τσακαλώτος κάνει καλό και στην κυβέρνηση στη χώρα με το γεγονός ότι δεν παραιτείται”, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με παλαιότερη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι αν έπεφτε το αφορολόγητο κάτω από τα 9.000 ευρώ θα παραιτείτο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι αυτή η δήλωση είχε γίνει σε μια διαφορετική συγκυρία, σε άλλο πλαίσιο, και εν συνεχεία υπήρξε αλλαγή στη δυναμική της διαπραγμάτευσης, η οποία ωστόσο κατέληξε με εκατέρωθεν υποχωρήσεις και από την κυβέρνηση και από το ΔΝΤ, με την συμφωνία για ταυτόχρονη ψήφιση και εφαρμογή των αντιμέτρων.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η δήλωση αυτή “έγινε στο πλαίσιο της α’ αξιολόγησης, όταν 5-6 μήνες μετά τη συμφωνία του Αυγούστου απαιτούσε το ΔΝΤ τη μείωση του αφορολόγητου στο πλαίσιο εκείνης της απίστευτης προσπάθειας του να επιβάλει μέτρα 3,5 δισ. παραπάνω στην α’ αξιολόγηση. Τότε είπε ο κ. Τσακαλώτος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση, λίγους μήνες αφού έχουμε καταλήξει στη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 που προέβλεπε συγκεκριμένη προσαρμογή. Λίγες μέρες και αφού έκλεισε η α’ αξιολόγηση, τέθηκε από τη Γερμανία ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση του προγράμματος η συμμετοχή του (Διεθνούς Νομισματικού) Ταμείου. Επομένως η δυναμική της διαπραγμάτευση άλλαξε πλήρως σε αυτή τη φάση. Εμείς κάναμε μια υποχώρηση σε ό,τι αφορούσε την απαίτηση του ΔΝΤ για την αύξηση 1% των φορολογικών εσόδων μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Ωστόσο, και το ΔΝΤ έκανε πολύ μεγάλη υποχώρηση από την αρχική του θέση, που αφορούσε την ταυτόχρονη ψήφιση και εφαρμογή των αντιμέτρων”.

“Αυτό το πεδίο ισορροπίας ήταν αυτό που προέκυψε μετά τη μεγάλη μάχη της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης”, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Handelsblatt: Η ΝΔ θέσπισε 6ημερη εργασία στην Ελλάδα – Πουθενά στην ΕΕ δεν δουλεύουν τόσο

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

ΔΝΤ: Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...