Απόλυτη δικαίωση (για μια ακόμη φορά) του Νίκου Κοτζιά. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του την Κυριακή, εξέφρασε τη θλίψη του γιατί ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, “υιοθετεί θέσεις της μίας πλευράς”, δηλαδή της τουρκικής και του ζήτησε να σιωπήσει.
Υπενθυμίζουμε ότι ήταν ο Νίκος Κοτζιάς που έστειλε επιστολή στις 7 Απριλίου στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία κατήγγειλε ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ενεργεί για την προώθηση τουρκικών αιτημάτων [διαβάστε εδώ] ενώ και δημόσια στα τέλη Μαρτίου από τη Λευκωσία είχε χαρακτηρίσει τον απεσταλμένο του ΟΗΕ ως “λομπίστα” της Τουρκίας [διαβάστε εδώ].
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας RealNews ο Νίκος Κοτζιάς το είχε πει “ευθέως” και στον ίδιο τον Έιντε, σε μεταξύ τους συνομιλία: «Τι είσαι; Πλασιέ της Τουρκίας; Λομπίστας της Άγκυρας;», φέρεται να του είπε.
Την Κυριακή σε συνέντευξή του στη RealNews ο Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στο Κυπριακό, στην πιθανότητα μιας λύσης και στις διαπραγματεύσεις, αφού ξεκαθάρισε ότι “θέλω λύση του Κυπριακού”, επανέλαβε την εθνική γραμμή ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση στο νησί με την παραμονή σε αυτό του τουρκικού κατοχικού στρατού:
“Εκείνο στο οποίο επιμένω είναι να υπογραμμίζω στη βάση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι το Κυπριακό, ως προς τη διεθνή διάστασή του, είναι πρόβλημα κατοχής.
»Από αυτή τη σκοπιά, για την οποία πέφτει λόγος στην Ελλάδα, λύση του Κυπριακού σημαίνει τον τερματισμό της κατοχής και του συστήματος εγγυήσεων, την απάλειψη κάθε δυνατότητας να μπορεί τρίτη χώρα να εισβάλει στην Κύπρο, γενικότερα να έχει παρεμβατικά δικαιώματα”.
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου της εφημερίδας σχετικά με τον Έιντε κι εάν είναι “πλασιέ” της τουρκικής πλευράς, ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε:
“Ο Άιντε υποστηρίζει ότι ένα είδος 4 ελευθεριών μπορεί να υλοποιηθεί και για τους Τούρκους στην Κύπρο.
»Για να το αποδείξει επικαλέστηκε σειρά άστοχων παραδειγμάτων, όπως τη συμφωνία της Ρωσίας ως προς το Καλίνινγκραντ.
»Η συμφωνία, στην πραγματικότητα, αφορά τη δυνατότητα τράνζιτ των Ρώσων, να μετακινηθούν μεταξύ των κύριων εδαφών της Ρωσίας και του ρωσικού Καλίνινγκραντ. Ασφαλώς η Κύπρος δεν έχει καμιά σχέση με μια τέτοια περίπτωση, διότι ούτε είναι ζώνη τράνζιτ της Τουρκίας, ούτε και έδαφός της.
»Εδώ μπερδεύονται ανόμοια πράγματα προκειμένου να δικαιολογηθούν άστοχα αιτήματα της άλλης πλευράς.
»Και, μάλιστα, προσπαθεί να εκλογικεύσει αυτά τα άστοχα αιτήματα στην ηγεσία της ΕΕ. Δεν είναι, όμως, αυτή η δουλειά του.
»Τέλος, επιτρέψτε μου να εκφράσω την απορία μου, το λέω ευγενικά, που κάποιοι, προκειμένου να τον δικαιολογήσουν, διατείνονται συνειδητά ψευδώς, ότι είχαμε «φτάσει κοντά στη λύση».
Ο αμετροεπής Έιντε φερέφωνο και πράκτορας της Άγκυρας
Όταν το θέμα της επιστολής Κοτζιά τέθηκε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα είπε ότι ο Έιντε απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Οργανισμού.
Μετά από αυτό ο Έιντε “ξέφυγε” και αχαλίνωτος υιοθέτησε και την άλλη τουρκική θέση, ότι οι γεωτρήσεις του Ιουλίου στην κυπριακή ΑΟΖ είναι “επικίνδυνες”.
Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων συνέδεσε τις διαπραγματεύσεις με μία «πιθανή κρίση λόγω των εξορύξεων» καθώς και τις δυναμικές της προεκλογικής περιόδου στα ελεύθερα εδάφη [διαβάστε εδώ].
Ο Έιντε προειδοποίησε με πόλεμο στην Κύπρο τον Ιούλιο εάν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις δίχως συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους (δηλ. την Τουρκία), ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί [διαβάστε εδώ].
«Αν υπάρξει άμεση αντιπαράθεση για τις εξορύξεις, η ανησυχία μου είναι ότι μπορεί να είναι πιθανόν περισσότερο δραματική από το 2014, γιατί το γενικότερο κλίμα στην γειτονιά είναι δραματικότερο. Η σχέση ΕΕ – Τουρκίας έγινε περισσότερο περίπλοκη, επίσης η σχέση Τουρκίας – Ελλάδας και οι εσωτερικές εξελίξεις (στην Τουρκία). Την ίδια στιγμή οι προοπτικές κοινού μέλλοντος για το αέριο στο νησί και τους γείτονες αποτελούν μία θετική προοπτική», είπε ο Έιντε.
Δεν περιορίστηκε όμως μόνο στις προκλητικές του δηλώσεις στο ΚΥΠΕ. Έδωσε συνέντευξη και στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU.
Εκεί χαρακτήρισε “κρίσιμες τις ώρες” για την ίδια την Κύπρο όπως και τις ενδιαφερόμενες χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία.
“Πολλοί άνθρωποι και από τις δύο πλευρές του νησιού και αλλού λένε ότι αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία”, επανέλαβε το γνωστό παραμυθάκι.
Στη συνέχεια δήλωσε προβληματισμένος από την “προεκλογική περίοδο” στην Κύπρο (η οποία είναι το 2018), εννοώντας ότι θα υπερισχύσουν οι “εθνικισμοί” από την ελληνική πλευρά, επειδή από την τουρκική -του απαντάμε- υπερισχύουν τα περιστέρια της ειρήνης.
Το αναιδέστερο όλων είναι ότι αυτός ο πρακτοράκος, ο λακές της Νούλαντ και ποιων άλλων άραγε συμφερόντων, μίλησε για “κοινές έρευνες φυσικού αερίου”.
“Νομίζω ότι η ενέργεια είναι ένα από τα καλύτερα επιχειρήματα για μια λύση, επειδή εάν η Κύπρος ενωθεί και βρει μια πολιτική λύση, θα μπορούσαν από κοινού να ερευνήσουν για φυσικό αέριο αλλά και από κοινού να συνεργαστούν με όλους τους γείτονες”, είπε ο Έιντε και πέρα από την απορία “εσένα τι λόγος σου πέφτει;”, όταν αναφέρει “όλους τους γείτονες” σαφώς και συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία.
Καταλάβατε τώρα γιατί κάποιοι θέλουν αυτή τη “λύση” στην Κύπρο;
Για να βάλουν την Τουρκία στη μοιρασιά των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου. Τόσο απλό.
Και όταν ο Κοτζιάς έβαλε το στήθος του μπροστά, όρμισαν όλοι οι δωσίλογοι να τον φάνε.
Αλλά επειδή τα γραπτά μένουν, μην νομίζουν ότι οι προδοσίες τους αυτή τη φορά θα ξεχαστούν.
Ιδιαίτερα δύο “γνωστές” φυλλάδες της Κύπρου δεν θα ξεχαστούν με τίποτα.
“Δίχως συμφωνία είναι πολύ πιο δύσκολο” είπε ο Έιντε, αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει ό,τι θέλει στην ΑΟΖ της και μάλιστα όταν τα κοιτάσματα βρίσκονται από τη νότια πλευρά του νησιού.
Μετά από αυτά δεν άντεξε ο Νίκος Αναστασιάδης και τον “έδωσε”
«Όσο λιγότερα λέγονται, ιδιαίτερα από πλευράς του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε, τόσο το καλύτερο, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι ο Έιντε θα έπρεπε να είχε μάθει από τους προκατόχους του, που δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα είτε στη μια είτε στην άλλη κοινότητα.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο φιλανθρωπικού αγώνα καλαθόσφαιρας στο «Λευκόθεο» στάδιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Έιντε, είπε ότι «καταρχήν, με θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, χωρίς να ακούσει ή να μεταφέρει πρώτα και πάνω από όλα θέσεις, τείνει να υιοθετήσει θέσεις που εκφράζονται από τη μία πλευρά.
»Κατ’ επανάληψη είχαμε πει ότι είναι κυπριακής ιδιοκτησίας (ο διάλογος), ότι δεν θέλουμε την επιδιαιτησία, αυτή ήταν μια συμφωνία, ότι δεν θέλουμε χρονοδιαγράμματα.
»Και ακούω συνεχώς να επισείετε αυτός ο κίνδυνος που μπορεί να προκύψει αν παραταθεί.
»Θέλω να συνειδητοποιήσει κάτι ο φίλος Έιντε, ότι με δηλώσεις ή με εκφοβισμούς επιτυγχάνονται τα αντίθετα αποτελέσματα.
»Όσο λιγότερα λέγονται, ιδιαίτερα από πλευράς του, τόσο το καλύτερο.
»Θα έπρεπε να είχε μάθει από τους προκατόχους του τουλάχιστον, που δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα είτε στη μια είτε στην άλλη κοινότητα, ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
»Είναι ένα ευαίσθητο θέμα το Κυπριακό.
»Και δεν διανοούμαι να γίνονται αναφορές στο τόσο επείγον του θέματος όταν έχουμε μια διακοπή δύο μηνών στις συνομιλίες για μια απλή αναφορά – κακώς λέω, αλλά ήταν απλή αναφορά – σε ιστορικό γεγονός.
»Και ο κ. Έιντε προσπαθεί να μην βλέπει τις απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κλίμα δυσπιστίας που δημιουργείται μέσα από τις διάφορες Navtex, την παρουσία του Μπαρμπαρός.
»Δεν εκτιμά το γεγονός ότι εγώ, εκπροσωπώντας την ελληνοκυπριακή κοινότητα, δεν έχω αποχωρήσει όχι για την αναφορά σε ιστορικά γεγονότα, αλλά για πραγματική απειλή εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
»Και με λυπεί ακόμη περισσότερο και η αποδοχή ή η διά ψιθύρου διάδοση περί τάχα προεδρικών εκλογών – οι προεδρικές εκλογές είναι τον Φεβρουάριο του 2018 και δεν έχω δείξει να λαμβάνω υπόψη πότε θα γίνουν οι εκλογές.
»Όμως, δεν παραγνωρίζω τα χρονοδιαγράμματα και τη βιασύνη κάποιων άλλων εκλογών που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και πιο συγκεκριμένα, στη Νορβηγία».
Ερωτηθείς εάν τα όσα προείπε θα περιλαμβάνονται στην επιστολή που αναμένεται να αποστείλει στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν έχω πρόθεση να μπω σε μια τριβή ούτε και θέλω να εκληφθεί ως μια προσωπική διαφορά με τον Ειδικό Σύμβουλο, αλλά κατ’ επανάληψη του έχω επιστήσει την προσοχή ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικός στις όποιες δηλώσεις γίνονται, διότι προκαλούν τη δυσπιστία ή δίδουν τον χαρακτηρισμό ότι υιοθετεί θέσεις της μιας εις βάρος της άλλης πλευράς.
»Αυτό που με ενδιαφέρει να γνωρίζει ο Γενικός Γραμματέας είναι ότι γίνονται συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αυτό είναι αδιανόητο, είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ο Ειδικός του Σύμβουλος ασχολείται δυστυχώς, με κάποιες συναντήσεις που πρέπει να δώσουν μια νέα ημερομηνία για Γενεύη, για πολυμερή σύνοδο.
»Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι εναντίον της πολυμερούς συνόδου, διότι στην πολυμερή σύνοδο είναι η Τουρκία που πρέπει να απαντήσει τί πρέπει να γίνει με το θέμα των εγγυήσεων, της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων και ούτω καθεξής.
»Βιάζεται, όπως έπραξε και στο παρελθόν. Και τον είχα προειδοποιήσει ότι το μόνο που θα επιφέρουμε είναι την απογοήτευση στον Κυπριακό Ελληνισμό όπου κάθε φορά ανεβάζουμε τις προσδοκίες και στο τέλος βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στην αδιαλλαξία θέσεων, που δεν επιτρέπουν να προχωρήσουμε στο επιθυμητό».
Και ένας ψύχραιμος Κοτζιάς έτοιμος να κάνει ό,τι χρειαστεί
Επιστρέφοντας στη συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στην εφημερίδα RealNews, ενδιαφέρον έχει η απάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ σχετικά με τις απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
“Η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα της. Ο διεθνής παράγοντας παρακολουθεί προσεκτικά. Όποια βοήθεια χρειαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε στη διάθεσή της. Η Άγκυρα εκβιάζει στο θέμα των κοιτασμάτων. Όμως μόνο αν κάποιος δεν έχει αντοχές μπορεί να πέσει θύμα εκβιασμών”.
Όλη η δήλωση του Κοτζιά εκφράζει μια απόφαση που έχει ήδη παρθεί: “Όποια βοήθεια χρειαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε στη διάθεσή της”.
Και ο Νίκος Κοτζιάς κατέληξε, αναφερόμενος στο Κυπριακό:
“Όποιος θέλει να παραδοθεί αμαχητί του φαίνεται παράξενο ότι κάποιοι δεν το κάνουν. Όποιος θεωρεί τον τουρκικό σωβινισμό δίκαιη υπόθεση, αναγνωρίζει στον ελληνικό πατριωτισμό τον εχθρό του. Όποιος είναι νενέκος και βολεψάκιας είναι λογικό να τον ενοχλώ. Εκείνο που εντυπωσιάζει για τον αμοραλισμό κάποιων είναι ότι δικαιολογούν ποικιλότροπα την κατοχή της Μεγαλονήσου. Ότι θέλουν την Κύπρο να είναι ένα Β’ κατηγορίας κράτος-μέλος της ΕΕ, ενώ διαμαρτύρονται διότι η Ελλάδα δεν είναι άφωνη στον ΟΗΕ, ένα μέλος Β’ Κατηγορίας σε αυτόν. Η ουσία, βέβαια, παραμένει η ίδια: πάνω από 90% του κυπριακού λαού συμφωνεί με τις θέσεις που έχω διατυπώσει ως προς την διεθνή πτυχή του κυπριακού”.
Μετά και από το “άδειασμα” του Έιντε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κανονικά ο επικίνδυνος ρόλος του στο Κυπριακό έχει τελειώσει. Μάλιστα ο Έιντε, να τονίσουμε εδώ, είναι ίσως ο πρώτος αξιωματούχος του ΟΗΕ που χρησιμοποίησε ευθέως τη θέση του όχι για να υπηρετήσει την ειρήνη αλλά για να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ (Ελλάδα-Κύπρο) και προφανώς και ευθείας αμφισβήτησης του ρόλου της Αμερικής στην περιοχή, τροφοδοτώντας την αλαζονεία της Τουρκίας να απειλεί με πόλεμο μέχρι και αυτή την ExxonMobil.