Την ανησυχία του για τις τουρκικές απειλές που, δημιουργούν συνθήκες και προϋποθέσεις επικίνδυνης κρίσης, εκφράζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκοςόπως λέει στη συνέντευξή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ στέλνει μήνυμα στην Αγκυρα μιλώντας για την ανάγκη σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού ενώ στέκεται ιδιαίτερα και στην κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια τονίζοντας πως «επιστρέφουν οι ‘δαίμονες’ των Βαλκανίων».
Όπως επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος: “Η Τουρκία δημιουργεί συνθήκες και προϋποθέσεις επικίνδυνης κρίσης για να εκβιάσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Για να εξουδετερώσει το οικονομικό πλεονέκτημα που αποκτά με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων που εντοπίστηκαν στην Α.Ο.Ζ. της. Το πράττει, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Οφείλουμε, λοιπόν, να κινητοποιήσουμε τη Διεθνή Κοινότητα, τον Ο.Η.Ε., την Ε.Ε., αλλά και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να προχωρήσουν σε αποτελεσματικές παρεμβάσεις απέναντι στην τουρκική πολιτική έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Χρειάζεται, ταυτόχρονα, διαρκής επαγρύπνηση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για να αποκρουστεί ο τουρκικός εκβιασμός. Και βέβαια να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως όλοι οι Έλληνες συμπαρατασσόμαστε στον Κυπριακό Ελληνισμό και την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
Και συμπλήρωσε: “Οι προκλήσεις στην Κύπρο αποτελούν συνέχεια στην προβληματική, την επίμονη και επικίνδυνη παραβατική συμπεριφορά της ‘Αγκυρας στο Αιγαίο. Η Τουρκία εξελίσσεται σε απρόβλεπτο γείτονα για Ελλάδα και Κύπρο, σε αβέβαιο σύμμαχο για τη Δύση, σε χώρα που «παράγει» αστάθεια και «καταναλώνει» ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της. Και αυτό οφείλουμε να το αναδείξουμε σε διεθνές επίπεδο. Υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αταλάντευτη προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, που δεν αφήνουν αμφιβολία για δίκαια και τα δικαιώματά μας. «Γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο δεν υπάρχουν”.
Σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στα γειτονικά Σκόπια ο κ. Κουμουτσάκος είπε:
“Τον τελευταίο καιρό έχω την αίσθηση ότι επιστρέφουν οι “δαίμονες των Βαλκανίων”. Αστάθεια, ένταση, εθνικισμός, εθνοτικές διενέξεις και εν δυνάμει κρίσεις, εάν όχι συγκρούσεις. Η ατμόσφαιρα στα Βαλκάνια μυρίζει χυμένη βενζίνη. Συμβαίνει στα Σκόπια και όχι μόνον. Η πολιτική της Ελλάδας πρέπει να διέπεται από πέντε βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Πολιτική σταθερότητα. Εδαφική ακεραιότητα. Καλή γειτονία. Μη ανάμειξη στα εσωτερικά. Διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής με σεβασμό στα συμφωνημένα προαπαιτούμενα”.