Διαβάστε σχετικά για Αποκρατικοποιήσεις, Γιώργος Σταθάκης, ΔΕΗ, Ελληνική Κυβέρνηση, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Πιστοληπτική Αξιολόγηση, Υδρογονάνθρακες, Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
“Η Ελλάδα μπορεί να βγεί στις αγορές πριν το τέλος του 2017 και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να σταθεροποιηθεί κάτω από το 5%”, εκτίμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην οικονομική ιστοσελίδα capital.gr.
“Πιστεύω ότι μόλις αποσαφηνιστεί η εικόνα για το χρέος θα υπάρξει νέα αποκλιμάκωση (των αποδόσεων) και στη συνέχεια σταθεροποίηση σε επίπεδα κάτω από το 5%, κάτι που δεν έχει συμβεί από την αρχή της κρίσης. Προφανώς σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει και η ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ”, υπογράμμισε.
Αναφορικά με την τεχνική συμφωνία, ο υπουργός δήλωσε ότι δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να εξαντλήσει την θητεία της.
Ο Γ. Σταθάκης τόνισε ότι «οι επόμενες αξιολογήσεις θα εξελιχθούν πολύ πιο γρήγορα. Αλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών που περιέγραφε η συμφωνία του 2015, έχει ήδη υλοποιηθεί. Έλεγα με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ότι υλοποιήθηκαν τα δύο τρίτα όσων είχε συμφωνηθεί να γίνουν. Πλέον έχει υλοποιηθεί το 90%».
Αναφορικά με την ΔΕΗ και την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για το 40% των λιγνιτών, ο Γ. Σταθάκης ανέφερε:
“Το μάρκετ τεστ θα γίνει ως το Νοέμβριο. Θα έχει προηγηθεί, ως τον Ιούνιο, η διαμόρφωση των προτάσεων μας, σε συνεργασία με την Κομισιόν, για το ποιες μονάδες και ορυχεία θα διατεθούν. Είναι πρόωρο να προεξοφλήσουμε τα αποτελέσματα του μάρκετ τεστ. Εμείς αποφεύγουμε τα σενάρια. Μιλάμε με γεγονότα. Συνεπώς, ας κάνουμε λίγο υπομονή ως τότε”.
Ερωτηθείς για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια, επεσήμανε:
“Θεωρώ ότι τα μηνύματα από τις έρευνες υδρογονανθράκων είναι αρκετά αισιόδοξα. Κρίνοντας και από το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών για την περιοχή δεν θα απέκλεια την πιθανότητα ανακάλυψης κοιτασμάτων ικανών προς εκμετάλλευση. Αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί στο μέλλον και αφού ολοκληρωθεί το σύνολο των ερευνών. Μέχρις στιγμής τα δεδομένα κοιτάσματα είναι αυτά στο Κατάκολο και στον Πρίνο”.
Πηγή: capital.gr