«Η κοινωνική αλληλεγγύη και η προστασία των αδυνάμων θα παραμείνει προτεραιότητά μας όσο κι αν έχει πρόβλημα ο κ. Βέμπερ και το εκφράζει συνεχώς», σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, με αφορμή και τις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ.
Σημειώνεται ότι στις σχετικές δηλώσεις του, όπως αναφέρει από την Ουάσιγκτον, με ανάρτησή της στο twitter, η ανταποκρίτρια της Καθημερινής, ο κ. Βέμπερ είπε: «Έχουμε ένα μικρό πρόβλημα. Μπορεί να ολοκλήρωσαν την τεχνική συμφωνία (Ελλάδα και δανειστές) αλλά παραμένει ένα ερώτημα», εξηγώντας: «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω για την Ελλάδα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αλλά ως μέλος του ΕΛΚ έχω να πω ότι στην Ελλάδα έχουν κομμουνιστή πρωθυπουργό και αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα εκεί».
Στη σχετική ανάρτηση της, η κ. Σβίγκου παραθέτει φωτογραφία από συνέντευξη του κ. Βέμπερ σε ελληνική εφημερίδα τον Ιανουάριο, υπενθυμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την επίθεση που και πρόσφατα είχε κάνει κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τότε την εφάπαξ παροχή της 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους.
Η στάση της Νέας Δημοκρατίας που αρνείται να ψηφίσει τα αντίμετρα την “ξεγυμνώνει” από οποιοδήποτε πολιτικό επιχείρημα, επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξη της στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση, είπε, θα φέρει στη Βουλή σε ξεχωριστό άρθρο τα θετικά αντίμετρα που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, και επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δήλωσε ότι δεν θα τα ψηφίσει, λέγοντας:
«Εδώ θα φανεί κι αν η στάση της ΝΔ και το ενδιαφέρον της για τα κοινωνικά στρώματα είναι πραγματικά ειλικρινές.
Γιατί εγώ δεν αντιλαμβάνομαι πώς είναι δυνατόν η ΝΔ να διαβεβαιώνει με όλους τους τρόπους ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα, γιατί “υπάρχει συνέχεια του κράτους”, όπως λέει, κ.λπ. και την ίδια στιγμή να καταψηφίζει στη Βουλή ακόμα και τα θετικά αντίμετρα.
Αυτή είναι μια στάση πλήρως αντιφατική και νομίζω ξεγυμνώνει τη ΝΔ από οποιοδήποτε πολιτικό επιχείρημα τώρα που ξέμεινε και από το αφήγημα της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».
Για την προκαταρκτική τεχνική συμφωνία τόνισε πως «είναι ισορροπημένη μέσα από τα δημοσιονομικά ισοδύναμα αντίμετρα και βιώσιμη, στο βαθμό που θα υπάρξουν βιώσιμα πλεονάσματα αλλά και συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος» και απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.
«Εάν έκλεινε η αξιολόγηση από τότε που το ζήταγε η ΝΔ μετ΄ επιτάσεως, θα είχαμε σήμερα 4,5 δισ. περισσότερα μέτρα. Ακριβώς επειδή υπήρξε διαπραγμάτευση και ακριβώς επειδή η σημερινή κυβέρνηση αντιστάθηκε στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, αυτή τη στιγμή μπορούμε να μιλούμε για μια συμφωνία ισορροπημένη που, παρά τα πολύ αρνητικά της σημεία, τα οποία δεν θέλω να τα παραβλέπω και να τα παραγνωρίζω, εντούτοις υπάρχουν και πολλά θετικά μέτρα και στήριξης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και στήριξης του κοινωνικού κράτους που έχει πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε:
«Αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, από το 2010 μέχρι το 2015, ήταν ότι υπήρχαν κυβερνήσεις έτοιμες να υπογράψουν τα πάντα, που έλεγαν μάλιστα ότι ακόμα κι αν δεν επέβαλε κάποια πράγματα το μνημόνιο θα έπρεπε εμείς οι ίδιοι να τα κάνουμε. Θυμάστε, φαντάζομαι, τις γνωστές ρήσεις για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων που έπρεπε έτσι κι αλλιώς να γίνουν, για το κλείσιμο της ΕΡΤ, για τις μειώσεις των μισθών κ.ο.κ.
Αντίθετα, αυτό που έχουμε από το 2015 και μετά είναι μια κυβέρνηση η οποία προσπαθεί, και μέσα από τις συμμαχίες που συνάπτει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και μέσα από τις συγκρούσεις που κάνει σε μια σειρά πραγμάτων να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο.
Το πλαίσιο είναι ασφυκτικό και προσπαθούμε να το υπερβούμε μέσα από τις ενέργειές μας». Ως προς το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μάχης που έδωσε η κυβέρνηση επισήμανε:
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία δεν ισχύει εδώ και χρόνια το ευρωπαϊκό κεκτημένο και από τις πρώτες προσπάθειες που έκανε η ελληνική κυβέρνηση συνάντησε τείχος στο εσωτερικό της χώρας, με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να αποκαλεί ιδεοληψία την προστασία των εργασιακών σχέσεων.
Καταλαβαίνετε τι θα είχαμε σήμερα με μια κυβέρνηση της ΝΔ; Δεν θα μιλούσαμε σήμερα για επαναφορά στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά θα μιλούσαμε για ακόμα περισσότερα μέτρα απορρύθμισης των ήδη απορρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων».
Η κ. Σβίγκου αρνήθηκε να σχολιάσει όσα είπε για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης σε συνέντευξη του στο “Πρώτο Θέμα”, ενώ χαρακτήρισε “υποκριτική” τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της τροπολογίας στη Βουλή.
«Καταλαβαίνω ότι αυτή τη στιγμή η ΝΔ προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της για το τι συνέβη από τις προηγούμενες διοικήσεις της ΣΕΚΑΠ, στις οποίες είχαν επιβληθεί πρόστιμα για το λαθρεμπόριο.
Δεν γίνεται καμία νύξη από τη ΝΔ για το πώς τελικά επιβλήθηκαν αυτά τα πρόστιμα και βέβαια δεν υπάρχει καμία λέξη σχετικά με το ότι δεν υπάρχει καμία διαγραφή προστίμων, αντίθετα τα πρόστιμα παραμένουν και είναι ενεργά, αλλά βαραίνουν τις προηγούμενες διοικήσεις.
Αντί λοιπόν να μιλήσει για όλα αυτά τα οποία είναι αυτονόητα και τα οποία φάνηκαν στη συζήτηση την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή, προσπαθεί να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και να κατηγορήσει τη σημερινή κυβέρνηση για σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα όταν το έργο της κυβέρνησης σε μια σειρά τομείς δείχνει ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», παρατήρησε.
Σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων ορισμένες Κυριακές και τις αντιδράσεις που υπάρχουν η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε:
«Αυτό που έγινε τελικά, σε αντίθεση με ό,τι ζήταγαν οι δανειστές, όπου μιλούσαν για άνοιγμα όλες τις Κυριακές για όλες τις περιοχές της χώρας, είναι ότι βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση σχετικά με την τουριστική περίοδο και τις τουριστικές περιοχές.
Εμείς αυτό που λέγαμε πάντοτε είναι ότι ο λόγος για τον οποίον δεν καταναλώνει ο κόσμος, δεν είναι επειδή δεν είναι ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις μέρες, αλλά επειδή έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Αυτό προσπαθούμε να ανατρέψουμε. Μιλούμε για μια συμφωνία η οποία έχει αρνητικά σημεία και έγινε εφικτή μέσα από συμβιβασμούς, και δικούς μας αλλά και της πλευράς των δανειστών.
Αλλά σε κάθε περίπτωση όσοι μιλούσαν για απελευθέρωση και για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο, τώρα δεν μπορούν να είναι αυτοί που θα κάνουν κριτική στην κυβέρνηση που προσπάθησε να δώσει μια συμβιβαστική λύση».