Την επόμενη μέρα με στοχευμένες κινήσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής τροχιάς και της παραγωγικής ανασυγκρότησης για τους πολλούς επιχειρεί να χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που από αύριο Τρίτη ανοίγουν τα κιτάπια τους τα τεχνικά κλιμάκια για το κλείσιμο του SLA μέχρι τις 22 Μαΐου.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να έχει εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στην Ουάσιγκτον και των επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι αν και η εαρινή Σύνοδος του Ταμείου επιβεβαίωσε πως παραμένουν διαφορές με το Βερολίνο για το χρέος, η ίδια η γερμανική πλευρά έχει δώσει το στίγμα πως δεν θέλει να συνεχιστεί η αέναη σύγκρουση με κίνδυνο να μπει το ελληνικό πρόγραμμα σε αχαρτογράφητα νερά.
Ωστόσο, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπενθυμίζουν προς πάσα κατεύθυνση πως τα μέτρα και αντίμετρα που θα ψηφιστούν, βάσει σχεδιασμού, μέχρι τις 15 Μαΐου, ώστε εν συνεχεία να συνταχθεί το compliance report και να εγκριθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης στις 22 του μήνα στο Eurogroup, δεν θα εφαρμοστούν το 2019 εφόσον δεν έχουν εφαρμοστεί πρώτα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος το Σεπτέμβρη του 2018, όπως προβλέπει η συμφωνία του Μαΐου του 2016.
«Γενικά το κλίμα είναι καλό και οδεύουμε στο να κλείσει η αξιολόγηση», διευκρίνιζε κυβερνητική πηγή μιλώντας στο TRIBUNE και υπογραμμίζοντας πως “πάντοτε στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για το QE και θα εμπεδώσει τη σταθερότητα και την ανάκαμψη”.
Στόχος η παραγωγική ανασυγκρότηση
Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ της υπεραπόδοσης της οικονομίας, η οποία όπως τόνισε σε δήλωσή του στη Real απέκρουσε τις προθέσεις Σόιμπλε και ΔΝΤ, γυρνώντας σελίδα στο κυβερνητικό αφήγημα μετά και την ψήφιση μέτρων και αντιμέτρων.
Ήδη από το βήμα του υπουργικού συμβουλίου ο Πρωθυπουργός φρόντισε να βάλει γκάζια στους υπουργούς του, τονίζοντας πως πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από το σύνθημα “ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη”.
Έτσι, σε πρώτο πλάνο έρχεται η δέσμη εκείνη πρωτοβουλιών που θα τονώσουν το αναπτυξιακό μέτωπο που θέλει να ανοίξει η κυβέρνηση, προκειμένου να μετουσιώσει την υπεραπόδοση των οικονομικών δεικτών σε αυτό που διά στόματος πρωθυπουργού έχει ονομαστεί “δίκαιη ανάπτυξη”.
Για αυτό το λόγο και ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασιστεί η σύσταση μίας Task Force ειδικής για την προσέλκυση επενδύσεων, της οποίας θα προΐσταται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και στην οποία θα μετέχουν ο Αλέκος Φλαμπουράρης και οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων, προκειμένου να επιταχύνουν με όλες τις απαραίτητες διαδικασίες επενδυτικά πλάνα και να μην προσκρούουν σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Στην ίδια κατεύθυνση μάλιστα ήδη από τη χθεσινή του συνάντηση με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε την υπογραφή τριετούς μνημονίου συνεργασίας με την Κίνα για την προσέλκυση επενδύσεων, το οποίο θα επισημοποιηθεί σε ανώτατο επίπεδο κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο στα μέσα Μαΐου.
«Στόχος οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ώστε οι στόχοι να επιτυγχάνονται με μικρότερες επιβαρύνσεις για τα ασθενέστερα και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας για την κυβέρνηση που χαράσσει πολιτική πλέον με καθαρό ορίζοντα διετίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προχωρούν σε συγκεκριμένα βήματα:
-Άμεσα σκοπεύει να διενεργήσει σύσκεψη με τους περιφερειάρχες
-Στη συνέχεια σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς
-Διοργάνωση 13 περιφερειακών συνεδρίων με αποκλειστικό θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση με βάση τις ανάγκες και τα πλεονεκτήματα κάθε συγκεκριμένης περιοχής
-Διοργάνωση μεγάλου συνεδρίου στο τέλος του 2017 για εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης
Παράλληλα, μεγάλης σημασίας θεωρούνται από τον πρωθυπουργό και οι δύο Επιτροπές που ξεκινούν τις εργασίες τους στη Βουλή Προκαταρκτική για τον κ. Γ. Παπαντωνίου και Εξεταστική για την Υγεία).
Οι βασικές νομοθετικές-μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της επόμενης περιόδου
Από την ίδια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει, με ευθύνη της Αντιπροεδρίας, του Υπουργού Συντονισμού της ΓΓ Κυβέρνησης, και του ΓΓ Πρωθυπουργού, να υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο (πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία), αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές τομές.
Ως προς αυτά, οι πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκε από τον Υπουργό Συντονισμού η συλλογή των σχεδίων όλων των υπουργείων με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.
«Όλα τα Υπουργεία αυτές τις μέρες συντονίζονται για νομοθετικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν σάρκα και οστά στην παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας», επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης σε σημερινή συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κατόπιν αυτών, από την επόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά επισκέψεις και συνεδριάσεις σε όλα τα υπουργεία, όπου θα γίνει παρουσίαση του σχεδιασμού αλλά και συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες-μεταρρυθμιστικές τομές που έχουν προσδιοριστεί για την επόμενη περίοδο; Οι ίδιες πηγές αναφέρονται σε τρεις κεντρικές:
1) Μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και αναμένεται η κατάθεση του το επόμενο διάστημα και περιλαμβάνει το νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και αλλαγές στα ΤΕΙ.
2) Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
3) Νέος χάρτης τοπικής αυτοδιοίκησης.
4) Ως προς την προτεραιότητα που αφορά στη Συνταγματική αναθεώρηση, στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της αρμόδιας επιτροπής έως το τέλος Ιουλίου.