Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Στροφή” Τόμσεν και παραδοχή για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τo 2019

“Στροφή” Τόμσεν και παραδοχή για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τo 2019
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Ναι μεν αλλά» ξανά από το ΔΝΤ και τον Πολ Τόμσεν που βλέπει τώρα επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019 ενώ πριν δύο μέρες εκτιμούσε ότι αυτό θα γίνει το 2022.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, δηλαδή έναν χρόνο αργότερα από ό,τι προβλέπει το Μνημόνιο, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του οργανισμού, Πολ Τόμσεν ομολογώντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι σαφώς μεγαλύτερο από ότι ανέμενε το Ταμείο.

Ωστόσο πριν από δύο ημέρες, στην εξαμηνιαία έκθεση Fiscal Monitor, το Ταμείο προέβλεπε πως η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τουλάχιστον έως το 2022.

«Τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα είναι πολύ πάνω απ’ αυτό που προβλέπαμε. Πολύ παραπάνω απ’ οποιοσδήποτε προέβλεπε. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ καλύτερο απ’ όσο περιμέναμε. Τα πρώτα πέντε χρόνια κάναμε συνεχώς λάθος από την μια πλευρά. Υπερεκτιμουσαμε τη δημοσιονομική εικόνα. Τα τελευταία 1,5 χρόνια κάναμε ανάποδο λάθος. Ούτε εγώ, ούτε άλλοι κατανοήσαμε τις συνέπειες των capital controls. ‘Ημασταν πολύ συντηρητικοί. Αυτό είναι ξεκάθαρο» ανέφερε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Τόνισε ακόμη ότι το βασικό θέμα το οποίο τίθεται αυτή τη στιγμή προς συζήτηση είναι ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να διατηρηθεί για λίγο διάστημα. Η χώρα χρειάζεται τον δημοσιονομικό χώρο όχι για να μειώσει το χρέος αλλά για να ισχυροποιήσει την ανάκαμψη, να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και να προχωρήσει το κοινωνικό κράτος. Το πόσα χρόνια θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο είναι υπό συζήτηση. Ο ίδιος σημείωσε ότι Ελλάδα και δανειστές βλέπουν αυτό το ποσοστό να πιάνεται το 2018, ενώ το Ταμείο ένα χρόνο αργότερα» ανέφερε.

Οπως είπε η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τον στόχο του 3,5% κόβοντας από εδώ και από εκεί, απάντησε λίγο αργότερα σε σχετική ερώτηση αλλά δεν μπορεί να το κάνει και παράλληλα η οικονομία να αναπτύσσεται. Αυτό είναι το θέμα.

Δεν δίνουμε χρήματα αν δεν υπάρξει συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις και αξιόπιστη στρατηγική για το χρέος

Ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε: Δεν θα δώσουμε χρήματα πριν έχουμε συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις και μια αξιόπιστη στρατηγική για το χρέος. Στο Eurogroup πέρυσι συμφωνήσαμε για το πλαίσιο μια συμφωνία να μπει όριο 15% του ΑΕΠ στις ετήσιες πληρωμές και αργότερα 20%.

Εχουμε πει ότι δεν χρειάζεται τα μέτρα να εφαρμοστούν πριν το τέλος του προγράμματος. Το Eurogroup ονομάτισε μια σειρά επιλογών για το χρέος. Τα βραχυπρόθεσμα ποσοτικοποιήθηκαν και εφαρμόζονται. Αυτό που χρειαζόμαστε για να δώσουμε χρήματα είναι αφενός ποιο θα είναι το μονοπάτι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αφετέρου εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος. Δεν χρειάζονται στην τελευταία λεπτομέρεια αλλά να μπορούμε να πούμε στο Δ.Σ. ότι έχουμε τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν. Τότε θα πάμε στο Διοικητικό Συμβούλιο για ένα νέο πρόγραμμα.

«Η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια για να κάνει τις πληρωμές του Ιουλίου. Γι’ αυτό είναι επείγον να καταλήξουμε γρήγορα. Ηδη η καθυστέρηση κοστίζει στην οικονομία. Εμείς όμως δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε βραχυπρόθεσμα. Εχουμε πρόγραμμα μόνο όταν αντιμετωπίζονται τα μεσοπρόθεσμα θέματα. Καταλαβαίνω ότι οι ευρωπαίοι θέλουν να εκταμιεύσουμε μαζί. Αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα».

Ο κ. Τόμσεν επιβεβαίωσε την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο κατά πόσο μπορεί να υπάρξει αποπληρωμή των δανείων που έχει παράσχει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα με κεφάλαια του ESM, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία κίνηση η οποία μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρξει καλύτερη πορεία για το ελληνικό χρέος και αυτό να καταστεί περισσότερο βιώσιμο, προσθέτοντας, όμως, ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κυβερνοασφάλεια και Εμπιστοσύνη: Ο Στρατηγικός Πυλώνας της Σύγχρονης Τραπεζικής

Σε κατάσταση επιφυλακής η Εθνοφρουρά στην πολιτεία της Ουάσιγκτον πριν τις εκλογές των ΗΠΑ

Ουάσιγκτον: Ημίγυμνη χορεύτρια LGBTQ χόρεψε πάνω σε περιπολικό (βίντεο)

DW: Αγκαλιές Πούτιν-Μόντι ως απάντηση στο πάρτι του ΝΑΤΟ

Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ – Τι συζήτησαν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...