Το οριακό «ναι» στο δημοψήφισμα κάθε άλλο παρά ηρεμία φέρνει στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, γράφει ο Πάρις Καρβουνόπουλος στην εφημερίδα “Ειδήσεις”.
Μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής, η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώθηκε με έντονο τρόπο στο Αιγαίο, τονίζει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα.
Ανησυχία επικρατεί, επίσης, για τις προθέσεις της στην Κύπρο, καθώς έχει δεσμεύσει περιοχές για ασκήσεις, αλλά και για έρευνες στον βυθό της κυπριακής ΑΟΖ.
Στο Αιγαίο, οι 64 παραβιάσεις, την ώρα που οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θρηνούσαν τον χαμό τεσσάρων στελεχών τους, δεν ενόχλησαν μόνο για τη μαζικότητά τους.
Η επιλογή των Τούρκων να πετάξουν πάνω από το νησί Κίναρος, όπου πριν από μήνες είχαν χαθεί τρία στελέχη του Π.Ν., όταν το ελικόπτερό τους συνετρίβη σε βραχώδη περιοχή, ενόχλησε πολύ την Αθήνα.
«Οι παραβιάσεις ημέρα πένθους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη θυσία 4 αξιωματικών σήμερα και ενός στρατιώτη χθες δείχνουν την ποιότητα των Τούρκων», σχολίασε μέσω Twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, για τις πτήσεις των 6 τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κίναρο, ανατολικά της Αμοργού.
Στην Κύπρο, η Τουρκία έχει επιδοθεί σε ένα παιχνίδι έντασης με «χαρτοπόλεμο» από Navtex, με τις οποίες προειδοποιούν για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και έρευνες σε περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού ναυτικού εξέδωσε τις παράνομες Navtex 403 και 404/17, με τις οποίες δεσμεύει περιοχές νοτιοδυτικά της Κύπρου από τις 19 Απριλίου, προκειμένου να διεξαχθούν άσκηση με πυρά, καθώς και εκπαιδευτική δραστηριότητα ρυμούλκησης ηλεκτρονικής συσκευής από πολεμικό πλοίο.
Εν μέρει, οι περιοχές αυτές συμπίπτουν με τις περιοχές σεισμικών ερευνών από το ερευνητικό πλοίο «Ramform Hyperion», επ’ ωφελεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα γίνουν έως τις 15/8/2017, και, σε κάθε περίπτωση, οι περιοχές αυτές βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.
Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ερευνητικό πλοίο «Ramform Hyperion», κατά τη διάρκεια των ερευνών, ποντίζει 14 καλώδια μήκους 10 χλμ. έκαστο και ότι, σύμφωνα με την κυπριακή Navtex, απαιτείται απόσταση ασφαλείας 10 ν.μ. από το πλοίο, γίνεται αντιληπτό ότι, στην ουσία, το τουρκικό ναυτικό θα προσπαθήσει να παρεμποδίσει τις υπό εξέλιξη σεισμικές έρευνες.
Επιπλέον, η Τουρκία εξέδωσε Navtex – πρόκληση, που έχει να κάνει με τις έρευνες του «Barbaros» στην Κύπρο.
Η περιοχή ερευνών που περιγράφεται στη Navtex βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όμως δεν επηρεάζει κάποια από τα οριοθετημένα οικόπεδα, καταλήγει το κείμενο του Πάρι Καρβουνόπουλου στις “Ειδήσεις”.