«Η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι αποκαλυπτική και επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το όχημα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων στο θέμα της ΔΕΗ. Δεν μπορεί με κανέναν άλλο τρόπο να εξηγηθεί η στάση της», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. «Εισηγείται πράγματα, υπερακοντίζοντας θέσεις των δανειστών, όπως … να πουληθεί ο ΑΔΜΗΕ κατά 66%, ενώ έχει ολοκληρωθεί το εναλλακτικό σχέδιο για τα δίκτυα της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά, επικρίνοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις θέσεις του στον τομέα της ενέργειας.
«Όταν ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για τη ΔΕΗ,… προηγουμένως οφείλει να δώσει απαντήσεις, ποιος π.χ. οδήγησε την εταιρεία σε υπερχρέωση με συνολικό δανεισμό 5 δισ. ευρώ που έγινε επί των ημερών προηγούμενων κυβερνήσεων…Δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αύξηση επί ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε μιλώντας στο ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο».
Ο υπουργός χαρακτήρισε «άκρως επικίνδυνο» το επιχείρημα περί μειωμένης χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας, λέγοντας πως «αν τελικά μοναδική παράμετρος για να αξιολογήσεις τη ΔΕΗ είναι η χρηματιστηριακή της τιμή και εισηγηθείς η πώληση τμήματός της να γίνει στη βάση της χρηματιστηριακής τιμής, διαπράττεις έγκλημα τεράστιο. Είναι και επικίνδυνο να γίνει κάτι τέτοιο, αυτό οδηγεί στο ξεπούλημα».
“Να δώσει εξηγήσεις”
Ο Π. Σκουρλέτης κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις για την καθυστέρηση διασύνδεσης των νησιών, καθώς «οι διασυνδέσεις αυτές που θα οδηγούσαν σε κατακόρυφη μείωση του κόστους στους λογαριασμούς, δεν προχώρησαν καθόλου, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων» όπως επίσης και για τις μονάδες Μεγαλόπολης και Πτολεμαϊδας V και τις καθυστερήσεις στις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αναφερόμενος στις αυξημένες χρεώσεις που πολλοί είδαν φέτος τον χειμώνα στους λογαριασμούς τους, ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε ότι υπάρχει ένας «περίεργος» μηχανισμός χρέωσης των ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας): «Ο χειμώνας ήταν βαρύς και όλοι καταναλώσαμε περισσότερες κιλοβατώρες» ανέφερε και σημείωσε πως «η επιβάρυνση αυξάνεται καθώς υπολογίζεται πάνω στην κατανάλωση» και «ίσως χρειάζεται να επανεξεταστεί συνολικά ο τρόπος που χρεώνονται αυτές οι επιβαρύνσεις».