Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έλληνας Πρέσβης στη Ρώμη: “Οι αρχαίοι πολιτισμοί έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για την ανθρωπότητα”

Έλληνας Πρέσβης στη Ρώμη: “Οι αρχαίοι πολιτισμοί έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για την ανθρωπότητα”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ιταλία θα έχει «αποφασιστική» συμβολή στην επιτυχία του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που θα συγκεντρώσει στις 24 Απριλίου στην Αθήνα τους δέκα μεγάλους πολιτισμούς του αρχαίου κόσμου, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Adnkronos ο Έλληνας πρέσβης στη Ρώμη, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ενόψει της συνάντησης Ελλάδας, Κίνας, Βολιβίας, Αιγύπτου, Ινδίας, Ιράκ, Ιράν, Ιταλίας, Μεξικό και Περού.

Η συνάντηση στην Αθήνα, μετά από κοινή πρόσκληση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά και της Κίνας, Γουάνγκ Γι, θα σηματοδοτήσει την επίσημη ίδρυση του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

«Η Ιταλία και η Ελλάδα αντιπροσωπεύουν στο Φόρουμ τους πυλώνες που συνθέτουν το λεγόμενο ευρωπαϊκό ή δυτικό πολιτισμό», τονίζει ο κ. Δεμίρης.

»Ως «μεγάλη χώρα, η οποία συνδυάζει ένα υψηλό οικονομικό επίπεδο και μοναδικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, ως χώρα-μέλος του G7, του G8, του G20, αλλά, θα έλεγα πάνω απ ‘όλα, ως μία από τις πλέον αγαπητές χώρες στον κόσμο, η Ιταλία έχει μια σημαντική ευθύνη για την προώθηση του ρόλου του πολιτισμού ως συνεκτικού στοιχείου μεταξύ χωρών, ομάδων και λαών», παρατηρεί ο Έλληνας διπλωμάτης.

«Η Ιταλική Δημοκρατία έχει ήδη αναλάβει συγκεκριμένες διεθνείς πρωτοβουλίες στον τομέα του πολιτισμού, ενώ η παρουσία της μέσω αποστολών σε περιοχές κρίσεων, της εξασφαλίζουν μια βαθιά και από πρώτο χέρι κατανόηση των προβλημάτων.

»Η συμβολή της στην επιτυχία του Φόρουμ, για το οποίο από την αρχή έδειξε έντονο ενδιαφέρον, πρέπει να είναι, και θα είναι, καθοριστικής σημασίας».

Η ιδέα πίσω από την πρωτοβουλία του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, εξηγεί ο Πρέσβης, είναι ότι «οι χώρες και οι πολιτισμοί που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας», παρά τις διαφορές τους, μοιράζονται «μια μοναδική πολιτιστική και ιστορική εμπειρία» η οποία «εμπεριέχει και μια ιδιαίτερη ευθύνη για την ανθρωπότητα».

Ως κληρονόμοι των μεγάλων πολιτισμών που τώρα «ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα» οι χώρες αυτές «μπορούν να λειτουργήσουν ως εγγυητές ορισμένων πολιτιστικών και ηθικών αρχών», εξηγεί ο κ. Δεμίρης, τονίζοντας ότι η μακρά ιστορική εμπειρία συνοδεύεται από «μια πολύ χρήσιμη για όλους σοφία».

«Επομένως, θα ήταν κρίμα», υποστηρίζει, «να μην επωφεληθούμε από την ευαισθησία τους, την εμπειρία τους, την ευθύνη τους να χρησιμοποιήσουν το παρελθόν για να βελτιώσουν το μέλλον την ειδική τους θέση στην ιστορία και στον κόσμο. Θα ήταν λάθος να μην ακούσουμε τη φωνή τους, αν δεν σημειώσουμε τις προτάσεις τους, σε θέματα όπως η παγκοσμιοποίηση, η ανοχή, η τρομοκρατία, ή ακόμα και οι δυνατότητες του πολιτισμού ως εργαλείου για την ανάπτυξη ή για τη λεγόμενη soft power [ήπια δύναμη]».

«Οι κληρονόμοι των αρχαίων πολιτισμών», συνεχίζει ο Πρέσβης, «μπορούν να προσφέρουν ένα βλέμμα, ίσως διαφορετικό, αλλά σίγουρα χρήσιμο, για τα μεγάλα προβλήματα του σήμερα».

Οι συμμετέχοντες θα υιοθετήσουν «μια κοινή δήλωση για τη δημιουργία του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, για πρωτοβουλίες επιστημονικές, εκπαιδευτικές ή κοινωνικές και για διαβουλεύσεις για θέματα όπως η συντήρηση των πολιτιστικών χώρων, ο διάλογος με άλλους φορείς για τη χρήση του πολιτισμού ως εργαλείου διπλωματίας».

«Η μεγάλη πρόκληση για το Φόρουμ», επισημαίνει ο κ. Δεμίρης, «είναι να καθιερωθεί ως σημαντικός παράγοντας στη διεθνή σκηνή.

»Στην Αθήνα θα γίνει το πρώτο βήμα μίας πρωτοβουλίας που ελπίζουμε ότι θα γίνει μόνιμη, παραγωγική, διαδραστική και με συγκεκριμένες προτάσεις, για την προώθηση της ανεκτικότητας, του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών και των λαών».

Η ελληνική πρωτοβουλία πηγάζει από την επίγνωση ότι «η σημερινή κρίση απειλεί τα πολιτιστικά επιτεύγματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι «κληρονόμοι των αρχαίων πολιτισμών έχουν ευθύνες, καθώς και ειδικά καθήκοντα, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν ένα κοινό φόρουμ όπου να ακουστεί η φωνή τους».

Το Πεκίνο υποστήριξε «άμεσα, αυθόρμητα και με ενθουσιασμό την ελληνική πρόταση και ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών θέλησε να εκφράσει αυτή την υποστήριξη, συνυπογράφοντας την πρόσκληση με τον Έλληνα Υπουργό.

«Η συμμετοχή της κινεζικής κυβέρνησης ως εκπροσώπου ενός αρχαίου πολιτισμού, διαφορετικού από εκείνον της Δύσης, αλλά εξίσου σημαντικού για τη διαμόρφωση ενός μεγάλου μέρους του κόσμου, αλλά και ως η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, που ανήκει στο G20 και είναι μόνιμο μέλος του Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι πολύ κρίσιμη για την επιτυχία του Φόρουμ, καταλήγει ο Πρέσβης υπενθυμίζοντας την εξίσου σημαντική συμμετοχή των άλλων χωρών στο Φόρουμ.

«Όλες έχουν σημαδέψει την ιστορία της ανθρωπότητας», σημειώνει, «και ήρθε η ώρα να τις ακούσουμε και πάλι».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Έλον Μασκ συνάντησε τον πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ μήπως και εκτονωθούν οι εντάσεις

Έρχεται ο Γκας Μπιλιράκης πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα

Αποχαρακτηρίστηκαν από την ΕΥΠ απόρρητα έγγραφα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ο Μητσοτάκης της «πολιτικής ορθότητας» ψάχνει εναγωνίως επαφή με τον Τραμπ

Ο Φιντάν ήρθε να «αρπάξει» μειονότητα και θάλασσες – Ο Γεραπετρίτης είχε έγνοια τα… «ήρεμα νερά»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...