Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην “Άγρια Δύση” για το χρέος – Ο κρυφός άσος του Τσίπρα για το ΔΝΤ

Στην “Άγρια Δύση” για το χρέος – Ο κρυφός άσος του Τσίπρα για το ΔΝΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τις αποδεδειγμένες και ομολογημένες πλέον αστοχίες στις προβλέψεις του ΔΝΤ να αποτελούν όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης, η ελληνική αποστολή αναχωρεί σήμερα Πέμπτη για μία από τις σημαντικότερες συναντήσεις στην Ουάσινγκτον αναφορικά με το συνολικό μέλλον του προγράμματος.

Η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ που ξεκινά την Παρασκευή, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στο TRIBUNE θα είναι το προσκήνιο.

Διότι όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις παράπλευρες προπαρασκευαστικές συζητήσεις που θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή των επικεφαλής όλων των εμπλεκόμενων θεσμών.

Διότι στις επαφές αυτές αναμένεται να διεξαχθεί και το σκληρό μπρα ντε φερ για τη χρυσή τομή στην πάγια πολιτική διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το χθεσινό μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ για το χρέος αλλά και τα… φαραωνικά πλεονάσματα 3,5% για μία δεκαετία που έχει ρίξει στο τραπέζι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ενδεικτικό των πιέσεων που ασκεί το Ταμείο στο Βερολίνο, παρά τις προσπάθειες του τελευταίου να αποφύγει όσο το δυνατόν περισσότερο τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος ένεκα του προεκλογικού κόστους που θα έχει αυτό στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας.

Πάντως το βασικό επίδικο μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας αυτή τη στιγμή είναι η σαφήνεια της περιγραφής των ρυθμίσεων.

Η Γερμανία επιδιώκει οι αποφάσεις να είναι όσο πιο ασαφείς γίνεται, το ΔΝΤ το ακριβώς το αντίθετο, όπως έχει διαμηνύσει ξεκάθαρα σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις της και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Εν τω μεταξύ, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να συνεδριάσει το λεγόμενο Washington Group, στο οποίο μετέχουν όλοι οι επικεφαλής των θεσμών που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Δημήτρης Παπαδημητρίου που αναχωρούν σήμερα για τις ΗΠΑ, θα έχουν σειρά επαφών στην Ουάσινγκτον.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως στόχος είναι μετά και την πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, η επίτευξη πλέον της συνολικής συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018.

Οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση της Ουάσινγκτον καθώς και όλα τα δεδομένα αλλά και οι “συμμαχίες” τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία μετείχαν οι Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Δραγασάκης, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Δ. Λιάκος.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως δεν μπορεί ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η Ευρώπη σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία μπορούν να αντέξουν περαιτέρω αναίτιες καθυστερήσεις και τυχόν τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, ρίχνοντας επί της ουσίας το μπαλάκι στις “Συμπληγάδες” ΔΝΤ και Βερολίνου, που καλούνται πλέον, μετά την τήρηση των συμφωνηθέντων από την Αθήνα, να τηρήσουν από την πλευρά τους το γράμμα της συμφωνίας του Μαΐου του 2016.

Aφετηρία ως εκ τούτου της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση είναι η απόφαση του Eurogroup στης 24 Μαΐου 2016 σύμφωνα με την οποία, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν πρέπει να υπερβαίνει μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ.

Από εκεί και πέρα είναι ζητούμενο ποιο μέρος του χρέους θα πληρώσει η Ελλάδα και ποιο θα προέλθει από αναχρηματοδότηση των δανείων, δηλαδή για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να επιτευχθούν πλεονάσματα 3,5%.

Δεν πετυχαίνει ούτε νεκρό ελέφαντα το ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, άμεση ήταν η απάντηση κυβερνητικών πηγών στην δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας, με την οποία το Ταμείο επί της ουσίας επιβεβαιώνει την κυβερνητική ρητορική για υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις, αφού έχει πέσει έξω μέχρι και 33 φορές (!!!) στην περίπτωση του πλεονάσματος του 2016, το οποίο από πρόβλεψη 0,1% τον Οκτώβριο του 2016 παραδέχεται τελικά πως κλείνει στο 3,3% λίγους μήνες μετά!

Συγκεκριμένα, κυβερνητικός αξιωματούχος του Μαξίμου έσπευσε να «σφάξει με το γάντι» τα ΔΝΤ: «Χαιρετίζουμε την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα με βάση τη σημερινή έκθεσή του» Ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη έκθεσή του, το φθινόπωρο του 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016.

Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016.

Προσέθεσε, ότι οι προβλέψεις για το 2017 είναι στο 1,8% (από 0,7% που προέβλεπε πριν), επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά το 2018 η πρόβλεψη είναι στο 2,0%, αντί για 1,6% που προέβλεπε τον Οκτώβριο του 2016. Ο στόχος για το 2018, βάσει του προγράμματος, είναι στο 3,5%, στόχος που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση θα επιτευχθεί.

«Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Ένταξη στο QE

Με τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ανοίγει ο δρόμος για μία θετική εισήγηση του ΔΝΤ, η οποία με τη σειρά της θα ανοίξει τις κάνουλες του φθηνού χρήματος από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αν και το ορόσημο για την ένταξη στο QE τον Μάρτιο χάθηκε, η ένταξη ακόμα και τον Ιούνιο είναι εξαιρετικά σημαντική διότι θα δοθεί σήμα εμπέδωσης της σταθερότητας στις αγορές και το επενδυτικό κοινό.

Πέραν αυτού, θα σημάνει την οριστική σταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών που θα αντλήσουν φθηνό χρήμα μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Και το σημαντικότερο από όλα, όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, είναι ότι θα προετοιμαστεί η έξοδος στις αγορές στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ώστε να οριστικοποιηθεί ο στόχος για το τέλος του μνημονίου και ο δανεισμός από τον επίσημο τομέα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Εκνευρισμένος ο Ζελένσκι με τον Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν: «Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας»

Συνομίλησαν Σολτς-Πούτιν για την Ουκρανία – Αλλάζουν τα δεδομένα του πολέμου λόγω Τραμπ

Γερμανία: Δημοσιονομική χαλάρωση υπόσχεται προεκλογικά ο «εκλεκτός» του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς

Στα 2100 μ.Χ. Για Ευρωπαίους να μιλούμε τώρα!

Η Γερμανία δίνει στην Τουρκία πολεμικά αεροπλάνα Typhoon

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...