Επίθεση στους επικριτές του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την επιμονή του στην κατάργηση των εγγυήσεων και στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε εκδήλωση του «Πράττω» στο ΕΒΕΑ.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα “Ειδήσεις”, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για σκοτεινή επίθεση σε βάρος του, είπε ότι του καταλογίζουν εθνικισμό και διερωτήθηκε:
«Το να παλεύεις για την κατάργηση των εγγυήσεων και για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων είναι εθνικισμός;».
Πρόσθεσε, δε, ότι «κατά τη γνώμη του, μερικοί δεν θέλουν λύση, θέλουν παράδοση», κατηγορώντας τους ότι γίνονται φορείς του τουρκικού εθνικισμού.
Τόνισε, μάλιστα, πως «το κριτήριο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η ασφάλεια των Κυπρίων και όχι τα γεωστρατηγικά συμφέροντα τρίτης χώρας».
Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» οι υπουργοί Π. Κουρουμπλής, Δ. Βίτσας, Ν. Τόσκας και οι υφυπουργοί Γ. Αμανατίδης και Τ. Κουίκ, καθώς και οι Μ. Μπόλαρης και Κατερίνα Θάνου.
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, την οποία στηρίζει το «Πράττω», «αναβάθμισε γεωπολιτικά τη χώρα».
Σκιαγράφησε τις αλλαγές διεθνείς, περιφερειακές, εσωτερικές που επηρεάζουν την πολιτική, αλλά και τις ζωές των ανθρώπων, και είπε πως «η τάση της παγκοσμιοποίησης, των ανοικτών αγορών και των ελεύθερων μετακινήσεων έρχεται αντιμέτωπη με την τάση του κατακερματισμού».
Σημείωσε ότι υπάρχει μια μετατόπιση από τη γεωπολιτική στη γεωοικονομία και πως οι ΗΠΑ κατανοούν, σε αντίθεση με την Ε.Ε., τη σημασία των ανερχόμενων νέων δυνάμεων με υποχώρηση της Δύσης και αναζητούν δρόμο επανάκαμψης.
Ο υπουργός Εξωτερικών επέκρινε την Ε.Ε. λέγοντας πως στην Ευρώπη δεν έχουν κατανοήσει σε βάθος τις αλλαγές.
Είπε ότι η Ε.Ε. «δεν έχει όραμα και προσανατολισμό, τείνει να γίνει ένα είδος αυτοκρατορίας, όπως η νέα Ρώμη, και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πολλαπλές κρίσεις: τη χρηματοπιστωτική, την κρίση χρέους, την υποταγή στις αγορές, την έλλειψη θεσμών, την άνοδο του εθνικισμού, το προσφυγικό, το Brexit, τις σχέσεις της με την Τουρκία κ.λπ. Και το βασικότερο; Η Ε.Ε. έχει κρίση στη διαχείριση των κρίσεων».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. αντιμετώπισε την Ελλάδα, υποδαυλίζοντας έναν ιδιότυπο εθνικισμό, καθώς, αντί η κριτική να ασκείται σε πολιτικές, ασκήθηκε σε πρόσωπα, λαούς και χώρες.
Αναφορικά με την Τουρκία, είπε ότι είναι μία νευρική δύναμη και πως οι δηλώσεις της περί αμφισβήτησης της αξίας της Συνθήκης της Λωζάνης υποκρύπτουν αναθεωρητισμό.
Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε, στη συνέχεια, για το τρίγωνο αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και στις δομές σταθερότητας που προωθεί η ελληνική διπλωματία.
Επεσήμανε τον ρόλο κλειδί της Αιγύπτου στη σταθερότητα και την ασφάλεια της υποσαχάριας Αφρικής, τονίζοντας ότι εάν οι άνθρωποι δεν έχουν ανθρώπινη ζωή, δεν μπορούν να έχουν ανθρώπινα δικαιώματα.
Ειδικότερα, σχετικά με το «Πράττω», μίλησε για την ανάγκη ενός πατριωτικού κινήματος σταθερότητας σε μία κυβέρνηση σωτηρίας, «την ανάγκη σοβαρότητας και ευθύνης, δημοκρατικής πολιτικής κουλτούρας και σε έναν κοινό βηματισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγει η εφημερίδα “Ειδήσεις”.