Ως μείζον θέμα της εξωτερικής πολιτικής χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να υπογράψει όπως στο παρελθόν συμφωνίες που θα ανοίγουν το δρόμο για νέες επεμβάσεις στη Μεγαλόνησο, γράφει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος αναφερόμενη στην ομιλία του Νίκου Κοτζιά τη Δευτέρα στο ΕΒΕΑ.
Με αυτή τη δήλωση ο Νίκος Κοτζιάς άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν προσυπογράφει συμφωνίες που θέλουν τη διατήρηση των κατοχικών στρατευμάτων και του αναχρονιστικού, όπως είπε, καθεστώτος των εγγυήσεων.
Μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση της κίνησης «Πράττω», της οποίας ο ίδιος ηγείται, επανέλαβε τις αιχμές που είχε αφήσει σε πρόσφατη ομιλία του στην Κύπρο, φωτογραφίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τον απεσταλμένο του OHE για το Κυπριακό, Εσπέν Μπαρθ Έιντε.
Και παρατήρησε ότι κάποιοι πρέπει να αποφεύγουν να γίνονται «λομπίστες» και «δικηγόροι» της Άγκυρας.
Να σημειωθεί ότι εσχάτως εκδηλώνονται νέες προσπάθειες για επαναθέρμανσης των δικοινοτικών συνομιλιών μεταξύ του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα μάλιστα έως τον Ιούνιο.
Για την Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών, επίσης, αναφερόμενος στην Τουρκία τη χαρακτήρισε ως «νευρική» και «αναθεωρητική δύναμη», κάτι που φαίνεται, όπως είπε, με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία, πάντως, η ίδια έχει παραβιάσει, μεταξύ των άλλων, στις περιπτώσεις της Ίμβρου και της Τενέδου.
Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να αποφεύγονται οι «παγίδες και οι προβοκάτσιες» της Άγκυρας, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να παρασυρόμαστε».
Για Βαλκάνια: Σκόπια και Αλβανία
Τέλος, αναφερόμενος στα Βαλκάνια, σημείωσε, ανάμεσα στα άλλα, για το πρόβλημα με την ονομασία των Σκοπίων, ότι χρησιμοποιείται προκειμένου να προωθηθούν αλυτρωτισμοί και αμφισβητήσεις συνόρων.
Ακόμα, μιλώντας για την Αλβανία, άφησε αιχμές κάνοντας λόγο για «ναρκωδολάρια με τα οποία χρηματοδοτούνται κόμματα», τονίζοντας παράλληλα πως ευρωπαϊκή πορεία και «οργανωμένο έγκλημα που λειτουργεί ως παράγοντας πολιτικής επιρροής» είναι ασυμβίβαστα.