Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρόεδρος σερβικής Βουλής στον Πρ. Παυλόπουλο: “Στο Κοσσυφοπέδιο κρύβονται τζιχαντιστές”

Πρόεδρος σερβικής Βουλής στον Πρ. Παυλόπουλο: “Στο Κοσσυφοπέδιο κρύβονται τζιχαντιστές”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο Κοσσυφοπέδιο κρύβονται τζιχαντιστές, υποστήριξε δημοσίως η πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης της Σερβίας Μάγια Γκοΐκοβιτς, από την Αθήνα όπου βρίσκεται.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας η κυρία Γκοΐκοβιτς είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο:

«Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν προσπάθειες βεβήλωσης και καταστροφής αυτών των μνημείων με έναν καινούριο τρόπο, ο οποίος δείχνει ότι στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν μαχητές του ISIS.

»Στις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας εμφανίζονται graffiti του ISIS.

»Ξέρω ότι η Ελλάδα θα αξιολογήσει αυτά τα γεγονότα και ότι θα τα έχει υπ’ όψιν και στα διεθνή fora στα οποία βρίσκεται και θα αναφερθεί στο ζήτημα των μνημείων πολιτισμού».

Η πρόεδρος της σερβικής βουλής ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη που προσφέρει στο αίτημα της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουμε πλήρες μέλος της ΕΕ.

»Εμείς ξέρουμε ότι είναι μεγάλη τιμή να είναι κάποιος μέλος της ΕΕ, ξέρουμε ότι ο δρόμος αυτός δεν είναι εύκολος, αλλά είμαστε έτοιμοι γι’αυτό.

»Οι στόχοι μας είναι να τελειώσουμε τις διαπραγματεύσεις μέχρι το 2020.

»Οπότε, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα φτιάξει τους προϋπολογισμούς για τα επόμενα χρόνια, η Σερβία να είναι πλήρες μέλος» τόνισε η κυρία Γκοΐκοβιτς,

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας:

Προκόπης Παυλόπουλος

Κυρία Πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας και θέλω να σας εκφράσω δύο ευχές: Καλή θητεία στον νέο Πρόεδρο της Σερβίας και καλή πορεία στην ενταξιακή διαδικασία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες εκείνες που επιδιώκουν πραγματικά την συντομότερη ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και θέλω να επισημάνω, με βάση την πικρή εμπειρία που έχει και η Σερβία, και το εξής: Το να είσαι μέλος της Ευρωπαϊκή Οικογένειας είναι μεγάλη τιμή, αλλά συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Και η μεγαλύτερη υποχρέωση που έχει είναι η Αλληλεγγύη που πρέπει να επιδεικνύουν οι Ευρωπαϊκοί Λαοί στην επιδίωξη του κοινού στόχου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δίχως Αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει πορεία της Ευρώπης προς τα εμπρός.

Η Ελλάδα δείχνει την αλληλεγγύη της σε όλους τους τομείς και εύχομαι και όλοι οι Εταίροι μας να κάνουν το ίδιο. Και πάλι καλωσορίσατε.

Μάγια Γκοΐκοβιτς

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την πραγματικά θερμή σας υποδοχή.

Η Σερβία γνωρίζει ότι στην Ελλάδα έχει έναν ειλικρινή φίλο όχι μόνο με την παραδοσιακή έννοια, αλλά έναν φίλο ο οποίος κάθε στιγμή είναι έτοιμος να δώσει το χέρι να βοηθήσει.

Είναι μεγάλη μου χαρά που ακριβώς φέτος είμαι σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Όπως ξέρετε, φέτος έχουμε τα 135 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο κρατών μας και είναι μεγάλη μου χαρά που ακριβώς αυτή τη χρονιά ανοίγουμε κάποια καινούργια κεφάλαια στις σχέσεις μας.

Βέβαια, σ’αυτό το πλαίσιο είναι και η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής κ. Βούτση, όπως και το γεγονός ότι πάρα πολύ σύντομα έλαβα και εγώ πρόσκληση να έρθω εδώ για επίσκεψη και να συνεχίσουμε τη βελτίωση των διμερών σχέσεών μας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τις ειλικρινείς σας ευχές στον εκλεγέντα Πρόεδρο της Σερβίας κ.Βούτσιτς.

Σας ευχαριστεί προσωπικά γιατί έχει λάβει τη συγχαρητήρια επιστολή σας, σας στέλνει χαιρετισμούς με την ευχή στο πρώτο εξάμηνο αυτής της χρονιάς να πραγματοποιήσουμε και την επίσκεψή σας στη Σερβία.

Έτσι θα ολοκληρώσουμε επισκέψεις σε υψηλότατο επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

Οι δύο Πρόεδροι των Κοινοβουλίων ως εκπρόσωποι των πολιτών είχαμε πολύ επιτυχημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού σας, κ.Τσίπρα, και αναμένουμε σύντομα να έχουμε και τη δική σας επίσκεψη.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τα θερμά σας λόγια και για το θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουμε πλήρες μέλος της ΕΕ.

Εμείς ξέρουμε ότι είναι μεγάλη τιμή να είναι κάποιος μέλος της ΕΕ, ξέρουμε ότι ο δρόμος αυτός δεν είναι εύκολος, αλλά είμαστε έτοιμοι γι’αυτό.

Οι στόχοι μας είναι να τελειώσουμε τις διαπραγματεύσεις μέχρι το 2020.

Οπότε, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα φτιάξει τους προϋπολογισμούς για τα επόμενα χρόνια, η Σερβία να είναι πλήρες μέλος.

Το 2018 θα είναι η επόμενη αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμείς περιμένουμε από όλους τους φίλους μας στήριξη, έτσι ώστε να ανοίγουν τα κεφάλαια μ’ένα ρυθμό για να μπορεί να τελειώσει αυτή η διαδικασία.

Μέχρι τώρα έχουμε ανοίξει 8 κεφάλαια και οι αναφορές είναι πολύ θετικές, γιατί η Σερβία είναι αφοσιωμένη σ’αυτή τη διαδικασία.

Η στήριξή σας στη Σερβία, που είναι ξεκάθαρη, δεν είναι μόνον στήριξη στη Σερβία, αλλά σε όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η γνώμη είναι, που μοιραζόμαστε μαζί σας, και είναι ένα μήνυμα προς τις χώρες της περιοχής ότι δεν υπάρχει σταθερότητα αλλά και προς την ΕΕ ότι δεν υπάρχει ολοκλήρωση και σταθερότητα χωρίς τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης για όλη την ήπειρο.

Η Σερβία συνειδητοποιεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει και δικά της προβλήματα και ότι βρίσκεται μπροστά σε προκλήσεις.

Ίσως η διεύρυνση δεν είναι προτεραιότητα και δεν είναι στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ, αλλά από την άλλη πλευρά θεωρούμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι κοινές για όλη την ήπειρο και για την περιοχή.

Δεν εννοώ μόνο τα θέματα της οικονομικής κρίσεως, αλλά επίσης και τα θέματα της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης.

Και από αυτά φαίνεται ότι μόνο η κοινή λύση μπορεί να είναι λύση.

Εκεί δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις χώρες που είναι μέλη της ΕΕ και στις χώρες, όπως η Σερβία, που δεν είναι ακόμα μέλη της Ένωσης.

Ξέρουμε ότι η Ελλάδα παρακολούθησε στενά τι γινόταν στη Σερβία μέσα από τη μεταναστευτική κρίση, όπου υπάρχει πρόβλημα με το Μεταναστευτικό και στη Σερβία και στην Ελλάδα.

Είμαστε υπέρ της κοινής λύσης και έτοιμοι για συνεργασία με την Ελλάδα και σε σχέση μ’αυτό το σημαντικό ζήτημα.

Μέσα από τη Σερβία πέρασαν σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Σερβία χωρίς να το θέλει βρέθηκε σ’αυτόν τον δρόμο και έχει αυτό το πρόβλημα.

Εμείς σεβόμαστε και προσπαθούμε να σεβόμαστε όλους τους διεθνείς κανονισμούς και τη Συμφωνία Σένγκεν και από την άλλη πλευρά να δείξουμε μια ανθρωπιστική συμπεριφορά απέναντι σ’αυτούς τους ανθρώπους.

Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων έχει εγκαταλείψει τις χώρες τους εξαιτίας των πολέμων, όπως είναι η περίπτωση της Συρίας.

Η Σερβία λόγω αυτής της συμπεριφοράς έχει λάβει πολλά εύσημα από τη διεθνή κοινότητα και πριν απ’όλα από την ΕΕ, αλλά από την άλλη πλευρά ακόμα περιμένει μία κοινή απάντηση από την πλευρά της ΕΕ πώς θα συνεχίσουμε τη συμπεριφορά σε σχέση μ’αυτό το πρόβλημα.

Για το ζήτημα αυτό σίγουρα θα μιλήσω και με τους συναδέλφους στο Κοινοβούλιο.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη μεγάλη και σημαντική στήριξη που λαμβάνουμε από την Ελλάδα και, επίσης, για τη στήριξη για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας μας.

Για το γεγονός ότι η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο και εξαιτίας αυτού δεν αναγνωρίζει την αυτοκηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Η Ελλάδα ξέρει ότι η Σερβία είναι αφοσιωμένη στις συμφωνίες των Βρυξελλών, στον διάλογο ο οποίος υπάρχει με την Πρίστινα στα πλαίσια των συμφωνιών των Βρυξελλών.

Είμαστε πολύ αφοσιωμένοι σ’ αυτό και πάρα πολύ σοβαροί.

Κάθε αναγνώριση ή το γεγονός να γίνει μέλος διεθνούς οργανισμού εμποδίζει την Σερβία ώστε να υπάρξει πρόοδος μέσα από τις συμφωνίες των Βρυξελλών.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς πώς η Ελλάδα ψηφίζει όταν υπάρχουν διαδικασίες αιτήσεων από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς.

Είμαστε ευγνώμονες που η Ελλάδα στην περίπτωση της αίτησης από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO δεν ψήφισε κατά των συμφερόντων της Σερβίας, αλλά ψήφισε λευκό.

Είχαμε συζητήσει στις συνομιλίες που είχα με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση και τον Πρωθυπουργό κ.Τσίπρα το τι θα γίνει όταν το Κοσσυφοπέδιο θα ξανακάνει την αίτηση για να γίνει μέλος αυτών των οργανισμών.

Λάβαμε την διαβεβαίωση από τον Πρωθυπουργό κ.Τσίπρα ότι η Ελλάδα θα εξετάσει προσεκτικά τη θέση της αν επαναληφθεί σύντομα αυτή η προσπάθεια με την UNESCO και τους διεθνείς οργανισμούς.

Εκτός από Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σερβίας είμαι και Πρόεδρος της Επιτροπής για τον Πολιτισμό.

Για μένα είναι πολύ σημαντικό σε τι κατάσταση βρίσκεται η πολιτιστική μας κληρονομιά και τα μνημεία μας στο Κοσσυφοπέδιο.

Κυρίως μιλάμε για τα μνημεία πολιτισμού, για τα νεκροταφεία, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια – ορθόδοξα χριστιανικά, όπως είναι και ο πολιτισμός μας.

Δεν έχω λόγια να σας περιγράψω σε τι άσχημη κατάσταση βρίσκονται αυτά τα μνημεία σήμερα.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν προσπάθειες βεβήλωσης και καταστροφής αυτών των μνημείων με έναν καινούριο τρόπο, ο οποίος δείχνει ότι στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν μαχητές του ISIS.

Στις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας εμφανίζονται graffiti του ISIS.

Ξέρω ότι η Ελλάδα θα αξιολογήσει αυτά τα γεγονότα και ότι θα τα έχει υπ’ όψιν και στα διεθνή fora στα οποία βρίσκεται και θα αναφερθεί στο ζήτημα των μνημείων πολιτισμού.

Όπως βλέπετε ως Πρόεδρος Βουλής δεν είμαι διπλωμάτης.

Μιλάω εν ονόματι των πολιτών της Σερβίας, οι οποίοι στους πολίτες της Ελλάδας έχουν μεγάλους και ειλικρινείς φίλους.

Οι δύο λαοί μας περιμένουν από εμάς μια στενή συνεργασία και την θέλησή τους να την κάνουμε πολιτική μας.

Γι’αυτό είναι σημαντικό που οι δύο Πρόεδρου του Κοινοβουλίου θα υπογράψουμε σήμερα μια σημαντική συμφωνία συνεργασίας.

Εκτός από το μνημόνιο συνεργασίας πέντε ετών που έχουμε, θα υπογράψουμε και ένα καινούριο μνημόνιο μέσα από το οποίο θα δημιουργηθεί μια επιτροπή η οποία θα παρακολουθήσει τις εργασίες των κυβερνήσεών μας.

Είστε η πρώτη χώρα της Ευρώπης με την οποία τον Κοινοβούλιό μας έχει μια τέτοια συμφωνία σε αυτό το υψηλό επίπεδο.

Γι’ άλλη μια φορά σας ευχαριστώ και ευχαριστώ την Ελληνική Δημοκρατία για την στήριξή σας σε όλα τα ζητήματα και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Συμφώνησαν Φιντάν και Αλ Γκολάνι στη Δαμασκό: Δεν υπάρχει χώρος για Κούρδους στη Συρία – Το μήνυμα σε Ισραήλ

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος που σκόρπισε τον θάνατο πιστεύει ότι η Γερμανία έχει σχέδιο εξισλαμισμού της Ευρώπης

Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε επισκέπτες χριστουγεννιάτικης αγοράς – Πολλοί νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Διπλωμάτες των ΗΠΑ στη Συρία για συνομιλίες με τους νέους ηγέτες της

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...