Με την ευρύτατη αποδοχή της προσυμφωνίας της Μάλτας από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί “εγγύηση” για την επικείμενη κοινοβουλευτική ψηφορορία, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει πλέον όλο το βάρος στην ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας.
Το λεγόμενο global deal μονάχα εύκολο δεν θα είναι, καθώς πλέον οι συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα εισέρχονται στον πυρήνα των αντιθέσεών του εδώ και επτά χρόνια. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη μεγάλη πολιτική διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Για αυτόν τον λόγο εξάλλου σήμερα θα έχουν το πρώτο κρίσιμο ραντεβού η Κριστίν Λαγκάρντ με την Άνγκελα Μέρκελ, με το χρέος αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018 που λήγει το πρόγραμμα, να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δύο σιδηρών γυναικών.
Πληροφορίες του TRIBUNE ωστόσο αναφέρουν πως οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα σε ένα διήμερο το προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα μετά τις 20 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.
Εκεί, πριν την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, όπου το Ταμείο θα συνεδριάσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, θα συνέλθει και το περίφημο Washington Group, όπου οι επικεφαλής όλων των εμπλεκόμενων θεσμών θα κληθούν να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για το ελληνικό χρέος και τα πλεονάσματα.
Την ίδια ώρα πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για τη συμφωνία της Μάλτας, η οποία εκτιμάται ότι θα βάλει τέλος στον κύκλο αβεβαιότητας και θα εκτινάξει το σπιράλ της οικονομίας όλο το υπόλοιπο έτος – και σε επίπεδο επενδύσεων – διότι πέραν της αλλαγής του δημοσιονομικού μείγματος, που θα επιφέρει από το 2019 μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο, η κυβέρνηση πέτυχε μέσα από τη διαπραγμάτευση για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια μνημονίων τη λήψη και θετικών μέτρων που θέτουν σοβαρές βάσεις για την εγκαθίδρυση κοινωνικού κράτους.
Για αυτό το λόγο και η Ηρώδου Αττικού σηκώνει ψηλά το τρίπτυχο αντίμετρα, εργασιακά, μέτρα για το χρέος και κατηγορώντας ταυτόχρονα τη ΝΔ για τη στάση της, αφού συμπαρατάχθηκε με το ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις πιο κρίσιμες στιγμές της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, υποσχόμενη “τόσα και άλλα τόσα μέτρα” και ζητώντας από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να μην κλείσει την αξιολόγηση για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και να αναλάβει μία “πρόθυμη” κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παράλληλα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας για να δώσει ένα σαφές στίγμα των προθέσεών του τόσο στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και στο εξωτερικό και τις τάξεις των δανειστών, τόνισε πως ότι κανένα μέτρο δεν θα φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή, εάν δεν υπάρξει απόφαση για το χρέος που θα οδηγήσει τη χώρα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. «Τονίζουμε ότι τα αρνητικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν μόνο υπό την προϋπόθεση της ρύθμισης του ελληνικού χρέους», αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τον τόνο του νέου επικείμενου μπρα ντε φερ με τους θεσμούς.
Σε αυτή τη φάση πάντως, μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι ισορροπίες για τη διαπραγμάτευση μεταβάλλονται προς όφελος της Αθήνας, δεδομένου ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει στην οριστικοποίηση των μεοσπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, εντείνοντας τις πιέσεις στο Βερολίνο που προσπαθεί να αναβάλλει τις αποφάσεις ένεκα του πολιτικού κόστους που θα έχουν αυτές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου της Γερμανίας.
Αυτό το μήνυμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει φθάσει σε… ανώτατο επίπεδο και στον Πρωθυπουργού από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, καθ’ όλη τη διάρκεια των εντονότατων παρασκηνιακών επαφών των τελευταίων δύο εβδομάδων.