“Ο πολιτικός κόσμος δίνει σήμερα εξετάσεις”, δήλωσε την Τρίτη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος.
Όπως είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, με την πρότασή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκπληρώνει μια υπόσχεση που έδωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για «μια προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς, για ταυτόχρονη εξυγίανση της οικονομίας και της πολιτικής».
«Έχω την εντύπωση ότι σήμερα, συζητώντας μια πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εξετάσεις δεν δίνουν μόνον οι ερωτώντες βουλευτές ή η κυβέρνηση, δίνει και η Βουλή και δίνει και ο πολιτικός κόσμος της χώρας στο σύνολό του», σημείωσε και πρόσθεσε πως «αυτό συμβαίνει επειδή για την οικονομική κρίση η οποία μας μαστίζει, ο ελληνικός λαός έχει αναζητήσει αίτια και εντός και εκτός».
«Ο λαός», συνέχισε, «αναζητά αίτια για υποθέσεις διαφθοράς και για σκάνδαλα που συνέβαλαν στη δημιουργία των ελλειμμάτων», ενώ τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν πολίτες που για τη διαφθορά κατακρίνουν το σύνολο του πολιτικού κόσμου, φαινόμενο πολύ επικίνδυνο διότι έτσι απαξιώνεται το σύνολο του πολιτικού κόσμου και αυτό συνιστά μια στάση αντιδημοκρατική και αυταρχική «και στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου, πρέπει να συμβάλλει σήμερα στη Βουλή».
Ο Ν. Παρασκευόπουλος ξεκαθάρισε ότι ο Γ. Παπαντωνίου δεν είναι κατηγορούμενος, αλλά ύποπτος.
«Όχι δεν πρόκειται να αναφερόμαστε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εμείς τουλάχιστον, στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, σαν να πρόκειται για ένοχο. Στο στάδιο αυτό υπάρχει τεκμήριο αθωότητας. Θα αναφερθούμε στο πρόσωπο του πρώην υπουργού ως πρόσωπο υπόπτου και οι υποψίες μπορεί να γίνουν βεβαιότητα ενοχής μετά από κρίση και καταδίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της αποσβεστικής προθεσμίας:
«Όχι δεν θα κατακρίνουμε τον θεσμό, το ίδιο το Σύνταγμα, για την εξάλειψη του αξιοποίνου του εγκλήματος της απιστίας. Βεβαίως είναι προβληματική η διάταξη του Συντάγματος και χρειάζεται αναθεώρηση. Το θέμα είναι όμως ότι σημαντική ευθύνη υπήρχε και για την εφαρμογή της διάταξης αυτής που οδήγησε στην εξάλειψη του αξιοποίνου. Εδώ ο δικομματισμός στην Ελλάδα έδωσε την εντύπωση ότι τα δύο κόμματα επιμένουν να υπάρξει μια εξάλειψη του αξιοποίνου και να μη στοιχειοθετηθούν ευθύνες για βασικά εγκλήματα που στοιχειοθέτησαν τη διαφθορά στη χώρα μας».
Για το ενδεχόμενο παρέλευσης της αποσβεστικής προθεσμίας και της παραγραφής του βασικού εγκλήματος δήλωσε ότι η νομολογία δέχεται πως υπάρχουν περιθώρια να μπορεί να συνθέσει έγκλημα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στο μέτρο που στη συνέχεια ακολούθησαν πράξεις νομιμοποίησης ενός περιουσιακού οφέλους.
Ως προς το κεντρικό περιεχόμενο της πρότασης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μνεία στις έξι ογκώδεις δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν προμήθειες όπλων και αντισταθμιστικά ωφελήματα. Ανέφερε ότι η ζημία για το Δημόσιο από την πλημμελή κακή εφαρμογή των συμβάσεων αυτών ανέρχεται, αν αθροιστεί, σε ένα ποσό που μετριέται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ο Ν. Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε ότι στις δικογραφίες δεν γίνεται λόγος για χειροπιαστή δωροδοκία ή κάτι άλλο από το οποίο να προκύπτει χειροπιαστά ή με αποδείξιμο τρόπο η πρόκληση περιουσιακού οφέλους υπέρ ενός συγκεκριμένου προσώπου.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η νομολογία έχει κατ’ επανάληψη δεχθεί ότι στο έγκλημα της απιστίας, όταν αυτό έχει προκαλέσει ζημία στα συμφέροντα του Δημοσίου, αυτή αρκεί ως βασικό έγκλημα για την προσπάθεια αναζήτησης ευθυνών και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στη συνέχεια.