Το όραμα του για την Ελλάδα της νέας εποχής, παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σήμερα, από το Μουσείο Μπενάκη.
Ένα όραμα μακρινό, πάντως, καθώς όπως οπ ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του θα έχει ορίζοντα 7 χρόνων, δηλαδή ο ελληνικός λαός θα δει τα όποια οφέλη της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση μετά το 2021.
Ο κ. Σαμαράς ανέλυσε το καινούργιο αναπτυξιακό και παραγωγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη επταετία, υποστηρίζοντας ότι τα επόμενα 7 χρόνια η χώρα θα πετύχει αύξηση του ΑΕΠ κατά 54,5 δισεκατομμύρια ευρώ και δημιουργία 770.000 νέων θέσεων εργασίας.
Ο πρωθυπουργός πάντως για μια ακόμη φορά εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε εκ νέου το δίλλημα της σταθερότητας εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών. «Τώρα χτίζουμε την Νέα Ελλάδα και πίσω δεν κάνουμε. Δεν επιτρέψουμε σε κανένα να φέρει πίσω την χώρα στην κρίση και τα μνημόνια. Δημιουργούμε νέο αναπτυξιακό σχέδιο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναλύοντας το αναπτυξιακό σχέδιο των επόμενων χρόνων ο κ. Σαμαράς ανέφερε μεταξύ άλλων:
-Τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα επανακτήσει τα 50 δις ευρώ που έχασε την πενταετία της κρίσης από τον τουρισμό (16,5 δις ευρώ και 225.000 θέσεις εργασίας), τον πρωτογενή τομέας (13,5 δις ευρώ και 315.000 θέσεις εργασίας), την ενέργεια (9,5 δις ευρώ και 40.000 θέσεις εργασίας), την έρευνα και τεχνολογία (2 δις ευρώ και 50.000 θέσεις εργασίας).
-Σε ορίζοντα 30 ετών η Ελλάδα θα έχει έσοδα από την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της τάξης των 300 δις ευρώ.
-Θα υπάρξει μείωση της φορολογίας σε βάθος χρόνου, χωρίς να τον προσδιορίσει ακριβώς, με μείωση φορολογικών συντελεστών στο 33% για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων , στο 15% για τις επιχειρήσεις και στο 12% για το ΦΠΑ, υπό την προϋπόθεση όμως, να μην υπάρξει πρόβλημα με το πρωτογενές πλεόνασμα.
-Θα παταχθεί η φοροδιαφυγή.
Ο πρωθυπουργός μπήκε και σε ορισμένες λεπτομέρειες, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη όπως η πώληση πιστοποιημένων ομοιομάτων-αγαλματιδίων που θα πωλούνται και διαδικτυακά ως μέσο προβολής της χώρας.
Η ομαδοποίηση των αγροτών για την παραγωγή τυριών που θα διαθέτουν σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής τους για να μην γίνονται εισαγωγές κλπ., ενώ σε κάποια άλλη αποστροφή του λόγου αναρωτήθηκε «Ελλάδα δεν θα μπορούσε να έχει μια Nokia όπως η Φινλανδία;».