Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, υποστράτηγος Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, στη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά στην Ουάσιγκτον φάνηκε ότι ήταν αρκετά ενημερωμένος για την κατάσταση στην Ελλάδα, μάλλον λόγω της φιλίας που τον συνδέει με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς.
Ωστόσο, όπως γράφει στην Καθημερινή της Κυριακής ο Βασίλης Νέδος, σε αρκετά σημεία ο κ. Μακμάστερ φάνηκε να συμμερίζεται την παρουσίαση του κ. Κοτζιά, ο οποίος παρουσίασε το τρίγωνο αστάθειας Βαλκανίων-Βόρειας Αφρικής-Μέσης Ανατολής και τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται πως η γεωπολιτική της περιοχής έχει μεταβληθεί σε βάρος των συμφερόντων τους, δεν προτίθενται, ωστόσο, να αποσυρθούν εντελώς.
Η φράση που χρησιμοποίησε ο Μακμάστερ ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι οι ΗΠΑ θα εστιάσουν σε όσα μπορούν να ελέγξουν («focus on what you can control»).
Ως προς την κατάσταση της Τουρκίας, οι Αμερικανοί συνομιλητές του κ. Κοτζιά εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την υποχώρηση του κεμαλισμού, υπό την έννοια της κοσμικότητας.
Στη συζήτηση με τον κ. Μακμάστερ στον Λευκό Οίκο συμμετείχε και ο προσωπάρχης Ράινς Πρίμπους, ο οποίος, μάλιστα, ξεκίνησε τη συζήτηση αναπολώντας παιδικές αναμνήσεις για τις βόλτες που έκανε στην Αγία Παρασκευή με τον Έλληνα παππού του.
Όταν μάλιστα ο κ. Πρίμπους μπήκε στην αίθουσα, γράφει στο Κυριακάτικο Έθνος ο Γιώργος Σκαφίδας, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσει την ελληνική ανάλυση για Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μακμάστερ τον καλωσόρισε στο «καλύτερο σεμινάριο για την περιοχή».
Ο κ. Μακμάστερ ξεκαθάρισε μιλώντας στον Έλληνα ΥΠΕΞ, ότι οι ΗΠΑ επί του παρόντος επαναξιολογούν όλα τα δεδομένα («Trump is questioning all assumptions» ήταν η χαρακτηριστική φράση), με στόχο να ξεχωρίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα αλλά και τα σημαντικότερα κοινά συμφέροντα, για να διαμορφώσουν εν συνεχεία στόχους και στρατηγική, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα του Έθνους.
Ένα πράγμα που κατέστη σαφές από την πλευρά των Αμερικανών κατά τις επαφές Κοτζιά στην Ουάσιγκτον ήταν ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, θεωρούν το ISIS «τελειωμένο» και αναζητούν προοπτική για την επόμενη μέρα στην περιοχή.
Κρίνοντας μάλιστα από την πρόσφατη (αθόρυβη, αλλά ουσιαστική) παρέμβασή τους στα ελληνοτουρκικά (παρέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν σημαντικά οι τόνοι), αυτοί δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τίποτα στην τύχη του.
Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την επόμενη μέρα ως κέντρο σταθερότητας, ως γέφυρα συνεργασιών με τους γείτονες, αλλά και ως ενεργειακός κόμβος.
Η Αθήνα, άλλωστε, έχει ήδη αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών (πολυμερείς συνεργασίες, ενεργειακά πρότζεκτ κ.ά.) προς αυτήν την κατεύθυνση, στις οποίες ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε εκτενώς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον στις 14 Μαρτίου ο κ. Κοτζιάς με τον νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, κράτησε μιάμιση ώρα αντί για 40 λεπτά όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.