Οκτώβριος του 2016. Σε μια γωνιά στα ενδότερα του υπουργείου Εξωτερικών, το μάτι εντοπίζει ένα… καπελάκι της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.
Εκείνο το «κλασικό» πια, με τη φράση «Make America Great Again».
Βρίσκεται εκεί όχι ως δείγμα εκλογικής προτίμησης, αλλά ως… ενθύμιο από την πρώτη ελληνική επαφή με το επιτελείο του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, γράφει ο Γιώργος Σκαφίδας στο “Έθνος της Κυριακής” σε άρθρο με τίτλο “Η Αθήνα θεμελιώνει «γέφυρες» με την κυβέρνηση Τραμπ”.
Η ελληνική διπλωματία, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, είχε την πρώτη διά ζώσης επαφή με την ομάδα Τραμπ (τον Τζορτζ Τζιτζίκο κ.ά.) τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του OHE στη Νέα Υόρκη, τότε που μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων αντιμετωπιζόταν ακόμη ως το λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο.
Πίσω στο παρόν, με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει αναλάβει πλέον τα ηνία του Λευκού Οίκου, η ελληνική πλευρά βάζει υποθήκες συμπόρευσης με την Ουάσιγκτον, συμβάλλοντας μάλιστα (στον βαθμό του δυνατού) με τη δική της οπτική θέση στη διαμόρφωση της νέας… υπό διαμόρφωση αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Γεωπολιτική σταθερότητα, περιφερειακή ασφάλεια, Ενέργεια: αυτοί είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους εδράζεται το ελληνοαμερικανικό πλαίσιο προσέγγισης. Και δικαιολογημένα.
Εάν συγκριθεί άλλωστε με τους γείτονες, η Ελλάδα όντως αποτελεί (μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ) άγκυρα σταθερότητας μέσα σε ένα τρίγωνο αστάθειας (Λιβύη, Ουκρανία, Συρία).
Ο κ. Κοτζιάς έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρώτος Έλληνας υπουργός που μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για επαφές με την κυβέρνηση Τραμπ.
Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος βρίσκεται κι αυτός από προχθές στην αμερικανική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον ομόλογο του Τζέιμς Μάτις (συνομιλίες σημαντικές, δεδομένου ότι ο κ. Καμμένος δεν είχε συναντηθεί με τον προκάτοχο του Μάτις, Άστον Κάρτερ).
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μεταβαίνει κι αυτός στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα και έπεται συνέχεια.
Το πιο σημαντικό, δε, είναι ότι αυτές οι συνομιλίες δεν γίνονται εν βρασμώ, αλλά «στη βράση», σε μια περίοδο κατά την οποία η νέα αμερικανική κυβέρνηση ακόμη διαμορφώνει στρατηγική.
Τα ραντεβού του κ. Κοτζιά με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, υποστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, ήταν διαφωτιστικά ως προς τη συγκρατημένη «δεκτικότητα» που δείχνουν οι Αμερικανοί στην παρούσα φάση.
Κοινά συμφέροντα. Ο κ. ΜακΜάστερ ξεκαθάρισε, άλλωστε, μιλώντας στον Έλληνα ΥΠΕΞ, ότι οι ΗΠΑ επί του παρόντος επαναξιολογούν όλα τα δεδομένα («Trump is questioning all assumptions» ήταν η χαρακτηριστική φράση), με στόχο να ξεχωρίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα αλλά και τα σημαντικότερα κοινά συμφέροντα, για να διαμορφώσουν εν συνεχεία στόχους και στρατηγική.
Ένα πράγμα που κατέστη σαφές από την πλευρά των Αμερικανών κατά τις επαφές Κοτζιά στην Ουάσιγκτον ήταν ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, θεωρούν το ISIS «τελειωμένο» και αναζητούν προοπτική για την επόμενη μέρα στην περιοχή.
Κρίνοντας μάλιστα από την πρόσφατη (αθόρυβη, αλλά ουσιαστική) παρέμβασή τους στα Ελληνοτουρκικά (παρέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν σημαντικά οι τόνοι), αυτοί δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τίποτα στην τύχη του.
Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την επόμενη μέρα ως κέντρο σταθερότητας, ως γέφυρα συνεργασιών με τους γείτονες, αλλά και ως ενεργειακός κόμβος.
Η Αθήνα, άλλωστε, έχει ήδη αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών (πολυμερείς συνεργασίες, ενεργειακά πρότζεκτ κ.ά.) προς αυτήν την κατεύθυνση, στις οποίες ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε εκτενώς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, η συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον στις 14 Μαρτίου ο κ. Κοτζιάς με τον νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, κι αυτό όχι μόνο επειδή κράτησε μιάμιση ώρα αντί για 40 λεπτά όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.
Το «παρών» στην εν λόγω συνάντηση έδωσαν επίσης ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρινς Πρίμπους, η αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Καθλίν ΜακΦάρλαντ, αλλά και ο Κένεθ Τζάστερ, σύμβουλος διεθνών οικονομικών υποθέσεων του Τραμπ.
Όταν μάλιστα ο κ. Πρίμπους μπήκε στην αίθουσα, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσει την ελληνική ανάλυση για Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. ΜακΜάστερ τον καλωσόρισε στο «καλύτερο σεμινάριο για την περιοχή».
Αξιοποιώντας, εν συνεχεία, το ενδιαφέρον του κ. Πρίμπους για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Κοτζιάς μετέφερε προς την αμερικανική πλευρά την «ανάγκη» να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και μια συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν.
Επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες στην Ουάσιγκτον και ο Νίκος Παππάς.
Κατά την παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα (Δευτέρα έως Τετάρτη), ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έχει προγραμματισμένα πολλά: θα μιλήσει σε συνέδριο του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι (AIPAC) μαζί με υπουργούς από την Ανατολική Ευρώπη και την Κύπρο, θα παρουσιάσει, σε κλειστή συνάντηση και επιλεγμένο κοινό, τις εξελίξεις σε ελληνική οικονομία διαπραγμάτευση εν όψει της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ τον Απρίλιο, θα συναντηθεί και με στελέχη (κυρίως Έλληνες) της Παγκόσμιας Τράπεζας, στον απόηχο της συζήτησης για το δάνειο των 3 δισ. ευρώ που ενδεχομένως να μπορούσε να λάβει η ελληνική κυβέρνηση από την Παγκόσμια Τράπεζα για να επιχορηγήσει έως και 450.000 θέσεις απασχόλησης για ανέργους την περίοδο 2018-2020, καταλήγει το δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής.