Εύρος πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που υπήρχε τουλάχιστον τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, κρύβουν οι αμερικανικές προτάσεις και προθέσεις για αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, γράφει ο Βασίλης Νέδος στην Καθημερινή της Κυριακής σε άρθρο που τιτλοφορείται “Ελληνικό πολεμικό δίπλα σε αεροπλανοφόρο – Τι συζήτησαν Π. Καμμένος και Ν. Κοτζιάς με τους ομολόγους τους στην Αμερική και η κρίσιμη συμφωνία για τη Σούδα”.
Το εύρος της αμιγώς αμυντικής διάστασης των διμερών σχέσεων Αθήνας-Ουάσιγκτον συζητήθηκε στη συνάντηση του κ. Π. Καμμένου με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Τζέιμς Μάτις, ενώ 10 ημέρες νωρίτερα ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς παρουσίασε στον ομόλογό του κ. Ρεξ Τίλερσον αλλά και στον νέα Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. Χ. Ρ. Μακμάστερ την οπτική της Αθήνας για την περιοχή.
Η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας εκτιμάται ιδιαιτέρως από την Ουάσιγκτον, κάτι που φαίνεται και από μια πρόταση των Αμερικανών στην Αθήνα, την οποία αποκαλύπτει η «Καθημερινή».
Οι Αμερικανοί έχουν προτείνει τη συμμετοχή πλοίου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) σε Carrier Battle Group (Ομάδα Κρούσης και Συνοδείας), τα οποία συνήθως αναπτύσσονται γύρω από ένα αεροπλανοφόρο.
Πρόκειται για ένα προνόμιο αλλά και μια σημαντική υποχρέωση, καθώς τα πολλαπλών ρόλων πλοία που αναπτύσσονται γύρω από ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο (το οποίο ορίζεται ως HVU High Value Unit), διαδραματίζουν σημαντικό τακτικό ρόλο, ιδίως όταν η Ομάδα Κρούσης συμμετέχει σε κάποια επιχείρηση.
Απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα είναι μεμονωμένη, αλλά θα αφορά και την παράλληλη ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement MDCA) ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, με βασικό άξονα τη χρήση της βάσης της Σούδας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος συζήτησε στη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του το αίτημα των ΗΠΑ για ανανέωση της MDCA όχι για ένα -ως είθισται- αλλά για πέντε έως δέκα χρόνια.
Οι Αμερικανοί επιθυμούν την πενταετή ανανέωση, κυρίως διότι θέλουν να επεκτείνουν τις δυνατότητες της βάσης της Σούδας στην οποία πλέον γίνονται αρκετά εξειδικευμένες επισκευές ακόμη και σε μεγάλες ναυτικές μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush βρέθηκε δύο φορές στη Σούδα το τελευταίο χρονικό διάστημα και, μάλιστα, προχώρησε σε σύντομη συνεργασία (PASSEX) με μονάδες του Π.Ν.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» το μόνο πρόβλημα που καθυστερεί την προώθηση της επέκτασης της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη Σούδα, είναι ότι η τροποποίηση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, κάτι που προβληματίζει το Μαξίμου για πιθανές κοινοβουλευτικές «ανταρσίες».
Ο κ. Καμμένος ζήτησε, επίσης, την ένταξη της Ελλάδας σε προγράμματα στρατιωτικών συνεργασιών αντιστοίχων με εκείνα του Ισραήλ και της Αιγύπτου, ώστε να μπορεί να ενισχυθεί και με σημαντικές πολεμικές μονάδες όπως π.χ. πλοία, γράφει η “Καθημερινή” ή και αεροπλάνα συμπληρώνουμε με τη σειρά μας ως TRIBUNE.