Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η επιστολή Τσίπρα “κουτί της Πανδώρας”: Δικαίωση για το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Η επιστολή Τσίπρα “κουτί της Πανδώρας”: Δικαίωση για το ευρωπαϊκό κεκτημένο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα προς τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ, η Αθήνα ξαναβάζει το “ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο” στην ατζέντα της Ε.Ε. από τη Ρώμη, όπου βρίσκονται οι ηγέτες των 27 για την επετειακή Σύνοδο Κορυφής για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της.

Ευρωπαίοι ηγέτες τάσσονται ο ένας μετά τον άλλον υπέρ της προστασίας του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, σε συνέχεια της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα. Όπως τονίζουν πηγές της κυβέρνησης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναμένονται κι άλλες παρόμοιες δηλώσεις έως την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Ρώμης.

Να σημειωθεί ότι στη Διακήρυξη της Ρώμης, μετά από τις παρεμβάσεις της Αθήνας, διατηρήθηκε -παρά ενστάσεις πολλών χωρών- το κομμάτι του κειμένου για την κοινωνική Ευρώπη και μάλιστα προστέθηκε αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια.

Τζεντιλόνι: Προστασία του κοινωνικού κεκτημένου χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε ο Τσίπρας

Την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την διαφύλαξη του Ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και ειδικότερα τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων στήριξε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. “Να προστατεύσουμε το κοινωνικό κεκτημένο σε ολα τα κράτη μέλη της ΕΕ χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε σε επιστολή του ο φίλος μου Έλληνας πρωθυπουργός”, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τους κοινωνικούς εταίρους και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, με την οποία άνοιξε τη σχετική συνεδρίαση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Σύνοδο της Ρώμης.

Ειδικότερα, ο κ. Τζεντιλόνι δήλωσε: «Ξέρουμε ότι η κρίση έχει προκαλέσει σε πολλά κράτη μέλη εξίσου σοβαρές κοινωνικές κρίσεις. Ξέρουμε ότι η ΕΕ είναι ένα σύστημα αξιών και κανόνων, μεταξύ των οποίων και οι κοινωνικές κατακτήσεις, το λεγόμενο κοινωνικό κεκτημένο [σ.σ. acquis sociale], ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που επετεύχθησαν στα 60 χρόνια ολοκλήρωσης. Και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ο,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε αυτό το κοινωνικό κεκτημένο, σε όλα τα κράτη μέλη, χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε σε μία επιστολή του ο φίλος μου Έλληνας Πρωθυπουργός. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι από την κοινωνική διάσταση μπορεί να ξεκινήσει μία νέα ώθηση στη διαδικασία ολοκλήρωσης».

Γιούνκερ: Υποστήριξα μαζί με τον Αλέξη την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σημείωσε σε δήλωση του ότι “δημοσίως με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα ήδη από τον Μάιο 2015 εξέφρασα την υποστήριξή μου σε δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων” και ότι (πρέπει να υπάρξει) “δέσμευση των πιστωτών να δώσουν στην Ελλάδα το επιθυμητό και απαραίτητο περιθώριο ελιγμών για να δημιουργήσει το δικό της μέλλον. Όλα αυτά με σεβασμό προς το κοινωνικό κεκτημένο, του οποίου είμαστε οι θεματοφύλακες”.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για τη συφωνία, τονίζοντας ότι “όλοι οι φορείς θα πρέπει να εργαστούν με υπευθυνότητα για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα” και πως “το επόμενο ραντεβού θα πρέπει να είναι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου”. Πρόσθεσε ότι “ιδανικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τότε και εμείς θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε για τον σκοπό αυτό.

Μαξίμου: “Προφανής η δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας”

Ως θετικό βήμα σχολίαζαν πηγές της κυβέρνησης την αναγνώριση εκ μέρους του Προέδρου Γιούνκερ ότι η Ελλάδα δεν εξαιρείται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Σημείωναν ως προφανή τη δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας και επισήμαιναν πως “το μόνο που μένει τώρα να διευκρινιστεί είναι ποια είναι η θέση της ΝΔ”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φρανσουά Ολάντ: Οι επιθέσεις των Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας είναι απαράδεκτες

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να αποτρέψουμε ένα νέο επικίνδυνο σενάριο ενός “τουρκολιβυκού συμφώνου”, τώρα με τη Συρία»

Τέλος εποχής για τον Γαλλογερμανικό άξονα στην Ευρώπη – Ολοκληρωτικά χρεοκοπημένος, γράφει ο Guardian

Νίκος Ανδρουλάκης: «Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες»

Αλ. Τσίπρας: «Ξέρουμε τι θέλουμε, να μεγαλώσουμε τη χώρα» (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...