Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Κατρούγκαλος, Ελληνική Κυβέρνηση, Εργασία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Θέσεις Εργασίας, Κλαδικές Συμβάσεις, Ρώμη, Σύνοδος Κορυφής, Υπουργείο Εξωτερικών,
Προσθήκη στην Διακήρυξη της Ρώμης που θα προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα σε όλη την ΕΕ έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μην περάσουν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για οριστική κατάργηση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκά δεδομένα, αγνοώντας τι γίνεται στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για την κοινωνική διάσταση και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο όταν το ΔΝΤ στο πλαίσιο της γενικότερης ακραία νεοφιλελεύθερης και ουσιωδώς αντιευρωπαϊκής πολιτικής του δεν θέλει στην Ελλάδα να έχουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις κάτι που αποτελεί τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» είπε ο κ. Κατρούγκαλος στη κοινοβουλευτική επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι με αυτό το σκεπτικό η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως τροποποίηση στη Διακήρυξη της Ρώμης που πρόκειται να υιοθετηθεί το τροποποιηθεί το Σάββατο μια προσθήκη για τα εργασιακά δικαιώματα.
«Η προσθήκη μιλάει ακριβώς για αυτό, για την ανάγκη να έχουμε απόλυτη προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και στα θέματα των εργασιακών και στα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων» είπε. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επιμείνει σε αυτά τα θέματα «όχι μόνο στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Διακήρυξη της Ρώμης αλλά και στο επόμενο διάστημα».
Ο κ. Κατρούγκαλος προειδοποίησε, μάλιστα, ότι σε αντίθετη περίπτωση «εάν ακολουθούμε μια ρητορική που στα λόγια υπερασπίζεται αυτές τις αξίες και στην πράξη τις υπονομεύουμε τότε προσφέρουμε τη χείριστη υπηρεσία στην ΕΕ».