“Έπειτα από μια απογοητευτική αρχική φάση, το όλο σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων άρχισε να εφαρμόζεται. Με βραδύτητα, αλλά κάτι αρχίζει να κινείται”, τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα “La Stampa“, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι χώρες πρέπει να γίνουν μέρους της λύσης στο προσφυγικό πρόβλημα.
“Δεν θα ήθελα, όπως είπα, να αναγκασθούμε, από το φθινόπωρο, να παρέμβουμε με διαδικασίες κυρώσεων, για όσους δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους», επεσήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης.
«H αντιμετώπιση του θέματος της διέλευσης από τη Λιβύη πρέπει να αποτελέσει κοινή ευθύνη όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Διότι όσα συμβαίνουν στην Ιταλία -ή στην Ελλάδα- στη συνέχεια, στην πραγματικότητα, αντανακλούν σε όλη την ΕΕ. Η Ιταλία δεν έχει αφεθεί μόνη στη διαχείριση αυτής της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης», σχολίασε ο Δ. Αβραμόπουλος.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απροθυμία κάποιων χωρών να συμβάλουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού, σημείωσε:
«Είναι γεγονός ότι κάποιες κυβερνήσεις δεν καταβάλουν προσπάθειες ή είναι απρόθυμες να πράξουν όσα αποτελούν μια ξεκάθαρη κοινή υποχρέωση: την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια επιβάλει μια σειρά από ηθικές και θεσμικές υποχρεώσεις».
Στην ερώτηση της «La Stampa», τέλος, αν μπορεί να υποσχεθεί ότι αυτή την φορά οι κανόνες για την κατανομή των προσφύγων θα τύχουν σεβασμού, ο Δ. Αβραμόπουλος απάντησε:
«Είμαι αισιόδοξος. Η κατάσταση βελτιώνεται, δεν φτάσαμε στο σημείο που θα θέλαμε διότι κάποιες κυβερνήσεις είναι ιδιαίτερα απρόθυμες στο να δεχθούν αυτές που στην πραγματικότητα αποτελούν σαφέστατες υποχρεώσεις. Τα όσα συμφωνήθηκαν είναι νομικώς δεσμευτικά και υποχρεωτικά για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Και αυτό σημαίνει ότι όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τα όσα θα έχουν πράξει, και για όσες δεσμεύσεις δεν θα έχουν τηρήσει».