Οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, που όπως υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, είναι ο «εργατικός κώδικας του Πινοσέτ», είναι ο λόγος που δεν έχει κλείσει ακόμα η αξιολόγηση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να τις υιοθετήσει.
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σημείωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ότι “όχι απλώς δεν ξηλώνεται ο νόμος, αλλά τώρα εφαρμόζεται», ενώ όπως είπε «όλες οι συντάξεις θα βγουν μέσα στο 2017, ποτέ δεν είχαμε πει ότι, θα έβγαιναν τον Ιανουάριο».
Δευκρίνισε ο Γ. Κατρούγκαλος επίσης ότι «δεν γίνεται να εφαρμοστεί αυτόματα» ο νόμος αυτόματα και γι’ αυτό ήταν αναγκαίες, οι τροπολογίες.
Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι:
«Οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση το πραγματικό εισόδημα του εργαζομένου. Για να υπολογιστεί αυτό όλες οι αναλογιστικές αρχές στην Ευρώπη ζητούν να υπάρχει ένας δείκτης που προσδιορίζει την αύξηση των μισθών από χρόνο σε χρόνο. Ο δείκτης αυτός ισχύει σε κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Η ΕΛΣΤΑΤ μας είπε μετά από 6 μήνες συζήτηση, ότι δεν μπορεί να τον προσδιορίσει τώρα γιατί δεν έχει τα συγκεκριμένα στοιχεία. Γι’ αυτό έγινε η τροπολογία που λέει ότι θα γίνει για δύο χρόνια με βάση τον τιμάριθμο και μετά θα ακολουθήσει κανονικά το νόμο. Ουσιαστικά δώσαμε δύο χρόνια περιθώριο στην ΕΛΣΤΑΤ να το κάνει».
Η κυβέρνηση απορρίπτει τα σενέρια για κλαμπ των ισχυρών στην Ευρώπη
«Δεν μπορώ να κρίνω τις εσωτερικές πολιτικές αποφάσεις άλλων χωρών» είπε για το θέμα των απαγορεύσεων των τουρκικών προεκλογικών εκστρατειών σε Γερμανία, Ολλανδία και Ελβετία προσθέτοντας ότι «ο κανόνας στην Ευρώπη είναι να γίνονται τέτοιες συγκεντρώσεις. Το μόνο πρόβλημα που τίθεται είναι εκείνο της δημόσιας ασφάλειας».
Είμαστε σε ένα σκηνικό κλιμάκωσης προφορικής έντασης με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα ωστόσο εξήγησε ότι «δεν συμφέρει τη χώρα μια κλιμάκωση της έντασης». «Δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε και τίποτα» τόνισε.
Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι η Ευρώπη «δεν είναι ελκυστική στους λαούς της, γιατί η ζωή τους επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα» καθώς έχει χάσει την κοινωνική της διάσταση και η οικονομική διακυβέρνηση που ασκείται δεν έχει δημοκρατικό χαρακτήρα. Αν δεν αλλάξουν αυτά δεν θα έχουμε Ευρώπη».
“Ορισμένες χώρες, αυτές που έχουν έναν ατλαντικό προσανατολισμό θα εμποδίσουν με βέτο τις προσπάθειες για μια κοινωνική Ευρώπη” εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τα σενάρια «για κλάμπ των ισχυρών» αλλά είναι «μοιραίο να δεχθούμε τη διάσταση των πολλαπλών επιλογών αν θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη».
«Δεν είμαστε αντίθετοι σε μια Ευρώπη πολλών επιλογών που θα επιτρέψει σε μια πλειοψηφία χωρών που υπάρχει να προσπαθήσει να δυναμώσει τη διάσταση της κοινωνικής Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά.