Την κοινή τους βούληση για αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας-Αρμενίας σε στρατηγική εξέφρασαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Αρμένιος πρωθυπουργός Κάρεν Καραπετιάν κατά τη συνάντηση που είχαν στο πρωθυπουργικό μέγαρο.
Ο κ. Κοτζιάς εξήρε τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής πλευράς για αναβάθμιση της συνεργασίας αυτής, τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τρεις ασυμμετρίες: η διάσταση συναισθημάτων που υπάρχουν μεταξύ των δύο λαών και του επιπέδου των διμερών σχέσεων, η διάσταση μεταξύ των πολύ ανεπτυγμένων πολιτικών σχέσεων και του επιπέδου των οικονομικών σχέσεων, καθώς και η διάσταση μεταξύ της βούλησης για προώθηση της συνεργασίας και της εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μία κοινή επιτροπή υπό την εποπτεία των υπουργείων Εξωτερικών προκειμένου να αξιολογηθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Ακολούθως, να αποφασιστεί ποια κείμενα χρήζουν επικαιροποίησης ή αντικατάστασης από νεότερα, και πού υπάρχει περιθώριο για νέου είδους συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών ώστε το συμβατικό πλαίσιο να αντανακλά τόσο την άριστη συνεργασία των δύο πλευρών όσο και τις προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας αυτής στο μέλλον.
Στον οικονομικό τομέα, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση ενός επιχειρηματικού forum στο Ερεβάν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, καθώς επίσης και ο εντοπισμός των πλέον πρόσφορων τομέων οικονομικής συνεργασίας.
Στο επίπεδο της πολιτιστικής συνεργασίας της εκπαίδευσης οι δύο πλευρές ανέδειξαν τη σημασία του συγκεκριμένου τομέα δεσμευόμενες να αξιοποιήσουν στο έπακρον τις υφιστάμενες δυνατότητες,αλλά και πηγαίνοντας τη συνεργασία αυτή ένα βήμα παραπέρα.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρότεινε επίσης τη συνεργασία μεταξύ διευθύνσεων των υπουργείων Εξωτερικών προκειμένου να ενισχυθεί ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και την παροχή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στις προσπάθειες της Αρμενίας να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Tι είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός
Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας αναφέρθηκε ένθερμα για τις σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και συμφώνησε με τις προτάσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο πλευρών σε σειρά τομέων, επισημαίνοντας τη σημασία που δίνει η Αρμενία στη συνδρομή της Ελλάδας για την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και της ευρωασιατικής οικονομικής κοινότητας.
Αντίστοιχα θετικό υπήρξε και το κλίμα στην πρωινή συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Γκαλούστ Σαχακιάν– ο οποίος εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων.
Η συνάντηση έγινε παρουσία του αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου και ομογενή εκ Τραπεζούντας Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ.
Αμοιβαία υπήρξε η βούληση των δύο πλευρών για αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα των δύο Κοινοβουλίων, στο πλαίσιο της οποίας οι εκατέρωθεν ομάδες φιλίας θα μπορούσαν να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Έμφαση δόθηκε και στη διεύρυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ συμφωνήθηκε η ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας της Αρμενίας στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Τέλος ο κ. Κοτζιάς μετέφερε πρόσκληση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νίκου Βούτση στον Αρμένιο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα προσεχώς, μετά τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αρμενία.
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του αρμενικού Κοινοβουλίου Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, ο οποίος είναι ποντιακής καταγωγής και με δική του πρωτοβουλία το αρμενικό κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Απρίλιο του 2015 την γενοκτονία των Ποντίων, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ως μία σημαντική ευκαιρία για τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Αρμενίας.
«Είμαστε σύμμαχοι, οι λαοί μας είναι σύμμαχοι», τόνισε και πρόσθεσε:
«Εγώ ως άνθρωπος με ελληνικές ρίζες θεωρώ πολύ σημαντική αυτή την επίσκεψη και πιστεύω ότι πρέπει να αναπτύξουμε τις σχέσεις σε όλους τους τομείς»
«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι η ελληνική Βουλή υιοθέτησε ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όπως αντίστοιχα η αρμενική Βουλή για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Εμείς αναγνωρίζουμε τη Γενοκτονία όλων των Χριστιανών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία», σημείωσε και υπογράμμισε:
«Για εμάς είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι οι Έλληνες σύμμαχοί μας μάς υποστηρίζουν και στην ειρηνική επίλυση της διένεξης στο Ναγκόρνο Καταμπάχ».
Τέλος θέματα ασφάλειας και εκπαιδευτικής συνεργασίας των δύο χωρών είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ο κ. Κοτζιάς και ο Αρμένιος υπουργός Άμυνας Βίτζεν Σαργκσιάν σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο τελευταίος στον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, πριν αυτός ολοκληρώσει την πρώτη ημέρα των επαφών του στο Ερεβάν με τη συνάντηση του Πατριάρχη Καρεκίν Β΄στο Πατριαρχείο της Αρμενίας.