Την άποψή του πως η σημερινή ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από κάθε προηγούμενη εξέφρασε εκ νέου ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γενς Σπαν.
Μιλώντας στην τηλεόραση της Deutsche Welle, ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «απομένει να κάνει ακόμη κάτι λίγο» για να καταφέρει να πετύχει τους στόχους του ελληνικού προγράμματος, ενώ σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις θεσμών και Αθήνας τόνισε ότι το ζητούμενο «αυτή τη στιγμή είναι ότι ο καθένας θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο από τις θέσεις του και τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό».
“Το βασικότερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι το πώς θα γίνουν περισσότερες επενδύσεις”
Επίσης, ο Γερμανός απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αν η Ελλάδα είναι ανταγωνιστική:«Το βασικότερο πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι το χρέος, αλλά το πώς θα γίνουν περισσότερες επενδύσεις, πώς θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και πώς θα επιστρέψει η χώρα σε αναπτυξιακή πορεία.
Προϋπόθεση μιας τέτοιας εξέλιξης είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Με το να επενδύεις όλο και περισσότερα χρήματα σε ένα πρόβλημα δεν το λύνεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle Michel Friedman, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, καταλόγισε στη γερμανική κυβέρνηση ότι αναφορικά με τα κριτήρια σταθερότητας της Ε.Ε. εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Ενώ επιμένει η Ελλάδα να τηρεί τα κριτήρια, το ίδιο δεν ισχύ για τη Γερμανία καθώς και για άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για παράδειγμα το ποσοστό του εξαγωγικού πλεονάσματος της Γερμανίας ανήλθε το 2016 στο 8%, ενώ η Ε.Ε. θέτει το όριο στο 6%.
Στη δε περίπτωση των προϋπολογισμών της Γαλλίας και της Ιταλίας η Κομισιόν, με γερμανική στήριξη, επιτρέπει για πολλοστή φορά δημοσιονομικά ελλείμματα πέραν του 3%.
«Άλλωστε η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι πολύ πιο επικίνδυνες για τη σταθερότητα της Ε.Ε. απ’ ό,τι η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας, αναφορικά με τη μείωση του υπέρογκου γερμανικού πλεονάσματος στις εμπορικές συναλλαγές, ο κ. Spahn υποστήριξε ότι ήδη έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα μισθοί και συντάξεις, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια ολιγωρία στις δημόσιες επενδύσεις.
Σχετικά με την κατηγορία για γερμανική συναίνεση ως προς τιε παρεκκλίσεις από τα κριτήρια σταθερότητας, δήλωσε πως στην πραγματικότητα η γερμανική κυβέρνηση δεν θα ήθελε η Κομισιόν να προσεγγίζει «πολιτικά» το όλο θέμα αλλά «αντικειμενικά», βασιζόμενη σε «στοιχεία».