Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γράφει η Βραδυνή της Κυριακής, μετά την πολύ πετυχημένη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία και τη συνάντηση του με τον Βασιλιά, θέλει να «κλειδώσει» αυτή την επιτυχία για τη χώρα, και έκανε πράξη άμεσα την υπόσχεσή του στον Σαουδάραβα ηγέτη.
Με το που επέστρεφε στην Αθήνα, απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Βασιλιά Σαλμάν, και μαζί και πρόσκληση για να επισκεφθεί την Αθήνα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Κάτι που δεν θυμόμαστε να έχει ξαναγίνει στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Ο Βασιλιάς Σαλμάν είναι λάτρης της χώρας μας και εξομολογήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αρκετές φορές επισκέπτεται με το σκάφος του το Ιόνιο.
Η επίσκεψη του Παυλόπουλου άνοιξε πόρτες διάπλατα, αρκεί να μην βάλουμε κανένα αυτογκόλ…
Τι εννοούμε με το αυτογκόλ; Κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον υπουργό Μεταφορών πρίγκιπα Σουλεϊμάν Αλ Χαμντάν ετέθησαν από τους Σαουδάραβες κρίσιμα ζητήματα.
Ο Άραβας υπουργός είπε ότι είναι ανάγκη να προσδιορισθεί επακριβώς η σχετική με τις επενδύσεις νομοθεσία, να διευρυνθούν τα κίνητρα, και να υπάρξουν πάνω απ’ όλα ένα σαφές σχέδιο προτεραιοτήτων από την ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με τις επενδύσεις που θέλει.
Εάν διασαφηνιστούν όλα αυτά, τότε «Θα γνωρίζω τι θα πω στους επενδυτές» είπε ο υπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Επίσης, ζήτησε να υπάρξει από τη χώρα μας πρόγραμμα ανάδειξης των επενδυτικών ευκαιριών και εγγυήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
«Είμαστε φίλοι και θα σας μιλήσω ειλικρινά. Είναι στο χέρι σας να συνεργαστούμε. Η επένδυση της ARAMCO αποσύρθηκε λόγω της φοβερής γραφειοκρατία σας», είπε.
Σε όλα αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε χωρίς υπεκφυγές.
Τόνισε ότι υπάρχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα συνεργασίας της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, και έθεσε το θέμα της υπογραφής συμφωνίας για εγγύηση επενδύσεων.
«Έτσι, εσείς θα είστε σίγουροι για την ύπαρξη σταθερότητας και για τις επενδύσεις σας» είπε ο Πρόεδρος και κάλεσε τους Σαουδάραβες να μετάσχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Ο Σαουδάραβας υπουργός είπε ότι ενδιαφέρονται, μεταξύ άλλων, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τον τομέα των φαρμάκων, του τουρισμού, των μεταφορών.
Ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πρότεινε τη συνδιοργάνωση έκθεσης αγροτικών προϊόντων το 2018, καθώς και κοινά επιχειρηματικά φόρουμ, ενώ είπε στους Σαουδάραβες ότι η χώρα μας θα περάσει την αξιολόγηση και θα πιάσει φέτος ρυθμούς ανάπτυξης 2,5%.
«Η πολιτική θέληση υπάρχει για στενότερη συνεργασία, αλλά θέλουμε να είμαστε γνώστες και των ευκαιριών», ήταν η απάντηση του Σαουδάραβα.
Ο κ Παυλόπουλος δεν έχανε ευκαιρία να υπενθυμίζει στους Σαουδαραβες ότι η πύλη της Ευρώπης γι’ αυτούς είναι η Ελλάδα.
Μάλιστα, αυτό έδειξε να το κατανοεί απόλυτα ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ναϊφ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, ο οποίος είχε ως προτεραιότητα τη διευκρίνιση ότι η χώρα του και η θρησκεία του δεν έχουν καμία σχέση με τους τρομοκράτες.