Με επιτυχία στέφθηκε ο στόχος της ελληνικής πλευράς στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup, αφού επιτεύχθηκε η πολυπόθητη πολιτική συμφωνία με τους επικεφαλής των θεσμών. Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.
Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά αυτό που επί της αρχής συμφωνήθηκε; Για παράδειγμα, αν το ΔΝΤ επιμείνει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ζητά μείωση αφορολογήτου, τότε για κάθε 1 ευρώ που μειώνεται το αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά θα έχει δικαίωμα να νομοθετήσει αντίστοιχα 1 ευρώ πχ μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ.
Έτσι λοιπόν, ήδη, η ελληνική πλευρά έχει μελετήσει και σκοπεύει να νομοθετήσει τις εξής παρεμβάσεις με εφαρμογή 01/01/2019:
•Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35 – 40 % και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.
•Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.
•Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές (Τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατα 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.
•Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.
•Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
•Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.
Σε κάθε περίπτωση όμως παρόμοιες παρεμβάσεις θα είναι μεσομακροπρόθεσμες. Θα έχουν σημείο έναρξης εφαρμογής την 01/01/2020 και πέρας 01/01/2025.