Τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, Pham Binh Minh, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο Υπουργοί έκαναν δηλώσεις στον Τύπο.
Ο κ. Κοτζιάς, αφού αναφέρθηκε στον εορτασμό της 40ης επετείου από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Βιετνάμ αλλά και της 10η επετείου από τα εγκαίνια της ελληνικής Πρεσβείας στο Ανόϊ, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τις προσπάθειες για περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας, σε όλα τα πιθανά πεδία, από τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό και τη ναυτιλία έως την επιστημονική έρευνα και την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει για το Βιετνάμ η πύλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κοινές δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών του Βιετνάμ
PHAM BINH MINH:
Υπουργέ Εξωτερικών, κ. Νίκο Κοτζιά, αγαπητοί εκπρόσωποι του Τύπου, πρωτίστως θα ήθελα να χαιρετίσω θερμά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, στο Βιετνάμ.
Έχουμε ολοκληρώσει, όπως γνωρίζετε, έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο με έναν τρόπο ιδιαίτερα φιλικό, ειλικρινή και ανοιχτό, όπου μιλήσαμε για διμερή θέματα, καθώς και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Το Βιετνάμ και η Ελλάδα μοιράζονται σαράντα χρόνια διπλωματικών σχέσεων.
Συνάψαμε διπλωματικές σχέσεις το 1975 και έκτοτε, έχουμε σημειώσει πολύ θετική ανάπτυξη στη διμερή μας συνεργασία.
Θα θέλαμε, επίσης, να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους Έλληνες για την πολύτιμη υποστήριξή τους, κατά το παρελθόν, στον αγώνα μας για εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, αλλά και για τη σημερινή ανάπτυξη του έθνους.
Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ ενισχύονται σε όλους τους τομείς και τούτο αποδεικνύεται από την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων του πρώην προέδρου Nguyen Minh Triet στην Ελλάδα, αλλά και του Προέδρου της Ελλάδας στο Βιετνάμ.
Εκτιμώ ιδιαίτερα την επίσκεψη στο Βιετνάμ του Νίκου Κοτζιά.
Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να αναλογιστούμε την πρόοδο που έχουμε κάνει μέχρι τώρα και να χαράξουμε περαιτέρω τη μελλοντική κατεύθυνση της διμερούς μας συνεργασίας.
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί περαιτέρω η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως επίσης και οι μηχανισμοί διαλόγου, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, προκειμένου να εφαρμοσθούν οι συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, όπως του πρόσφατα υπογραφέντος μνημονίου κατανόησης (MoU).
Έχουμε συμφωνήσει να εντατικοποιήσουμε περαιτέρω την οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών.
Σημειώσαμε ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου έχει τριπλασιαστεί από το 2010.
Ωστόσο, ο όγκος αυτός παραμένει μάλλον μέτριος και θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για τη βελτίωση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της θαλάσσιας οικονομίας, όπου τόσο το Βιετνάμ όσο και η Ελλάδα έχουν εκτεταμένα συμφέροντα.
Συναφώς, συμφωνήσαμε, επίσης, να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, καθώς και άλλων συμφωνιών, που σχετίζονται με τη θαλάσσια οικονομία.
Επιπλέον, έχουμε συμφωνήσει την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στα πολυμερή fora, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) με την ΕΕ και της Συνάντησης Ασίας-Ευρώπης (ASEM).
Το Βιετνάμ, ένα ενεργό και υπεύθυνο μέλος της ASEAN, είναι έτοιμο να λειτουργήσει ως πύλη για την περαιτέρω προώθηση και διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ASEAN, καθώς και να συμβάλει στην προώθηση των σχέσεων με την ΕΕ και των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και ASEAN.
Τα αποτελέσματα των σημερινών συνομιλιών, μεταξύ εμού και του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και της φιλίας των δύο χωρών.
Σας ευχαριστώ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ:
Ευχαριστώ, κ. Minh. Γεια σου Βιετνάμ. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και τις συζητήσεις που είχαμε σήμερα.
Σεβόμαστε το Βιετνάμ και τη γενναία ιστορία του. Για εμένα, το να βρίσκομαι εδώ είναι ένα όνειρο ζωής.
Ως μαθητές και ως φοιτητές, μεγαλώσαμε εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στο λαό του Βιετνάμ.
Έτσι, είμαι πολύ ευτυχής που γίνομαι ο πρώτος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται αυτή τη χώρα.
Μάλιστα, έχουμε και τον εορτασμό της 40ης επετείου από την έναρξη των διπλωματικών μας σχέσεων, όπως και την 10η επέτειο των εγκαινίων της Πρεσβείας μας στο Ανόϊ.
Το Βιετνάμ έχει ταυτιστεί με την εθνική αντίσταση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο αγώνας του λαού του εκφράζει τις ανώτατες ανθρώπινες αξίες, την προστασία της ζωής και την εθνική κυριαρχία.
Διατηρούμε ιδιαίτερο σεβασμό για τον αγώνα των Βιετναμέζων, ο οποίος είχε ως στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων της κοινωνίας και του έθνους τους.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προετοιμαζόμαστε προκειμένου να προωθήσουμε περαιτέρω την συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ, σε όλα τα πιθανά πεδία, από τις επιχειρήσεις και τη ναυτιλία έως την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορούμε να γίνουμε, για το Βιετνάμ, η πύλη προς την Ε.Ε..
Συζητήσαμε τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, τη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της ναυτιλίας, της επιστημονικής έρευνας και της ανώτατης εκπαίδευσης.
Εντοπίσαμε τα υφιστάμενα προβλήματα και συζητήσαμε τρόπους για την εφαρμογή λύσεων. Παράλληλα, συζητήσαμε την χορήγηση δύο υποτροφιών σε Βιετναμέζους νέους για σπουδές στην Ελλάδα.
Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ενισχύσουμε τη φιλία μας και τις σχέσεις των κρατών μας.
Ευχαριστώ και πάλι για την θερμή υποδοχή σας.