Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι “τεκτονικές αλλαγές” στην φαρέτρα του Τσίπρα: Συμμαχίες και στρατηγική

Οι “τεκτονικές αλλαγές” στην φαρέτρα του Τσίπρα: Συμμαχίες και στρατηγική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, το βάρος για την αποκωδικοποίηση της δύσκολης εξίσωσης πέφτει στα μηνύματα που επέλεξε να στείλει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημόσια έκκληση στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ – την οποία διαχώρισε σαφώς από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – να “μαζέψει” επί της ουσίας την επιθετική ρητορική του “πυρομανή” Γερμανού υπουργού Οικονομικών προκάλεσε εντύπωση και πολλές συζητήσεις.

Διόλου τυχαία δεν είναι και η χρήση τρεις φορές της φράσης “τεκτονικές αλλαγές” αναφορικά με τις πολιτικές και γεωπολιτικές αλλαγές στην Ευρώπη, με τις οποίες επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του ο πρωθυπουργός στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί ωστόσο βρίσκεται και ένας από τους βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής στρατηγικής, δεδομένου ότι έχει καταστεί σαφές από το Βερολίνο πως η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν θέλει σε καμία περίπτωση να φτάσει στις κάλπες το φθινόπωρο με προεκλογικό διακύβευμα το ελληνικό ζήτημα, όπως διαβεβαίωσε και κορυφαία κομματική πηγή στο περιθώριο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ χθες το μεσημέρι.

Διότι μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση (πέραν αυτών σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και πιθανόν και Ιταλία) με αβέβαια κατάληξη – και με την προϋπόθεση της απλής αναλογικής στο δεύτερο γύρο – θα προσέθετε ακόμα έναν πυλώνα αποσταθεροποίησης της Ευρώπης, την ώρα που σοβούν οι κρίσεις του προσφυγιγκού, ασφαλείας, ευρωσκεπτικισμού, αλλά και του παράγοντα Τραμπ που έχει κηρύξει εμμέσως οικονομικό πόλεμο στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα οι διογκούμενες πιέσεις από την καλπάζουσα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις γερμανική σοσιαλδημοκρατία – η οποία διατηρεί σύμφωνα με πληροφορίες του TRIBUNE ανοιχτούς διαύλους με την Αθήνα – αποτελούν ακόμα ένα όπλο στην ελληνική φαρέτρα.

Διόλου τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται οι συντονισμένες και σφοδρές επιθέσεις των Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Μάρτιν Σουλτς στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τον οποίο “σεντράρουν” για προσπάθεια διάσπασης της Ευρωζώνης και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Είναι εμφανές πως η προοπτική πολιτικής αλλαγής στο Βερολίνο δεν περνά απαρατήρητη από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, δεδομένου ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πιθανότατα να μην βρίσκεται στο πόστο του την επομένη των γερμανικών καλπών, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται τόσο για το ελληνικό ζήτημα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Η συμμαχία με τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία έρχεται να προστεθεί σε αυτές της Ευρωμεσογειακής, της Κομισιόν, όπως επαναβεβαιώθηκε με τη χθεσινή οργισμένη παρέμβαση Γιούνκερ κατά του ΔΝΤ και των αξιώσεών του.

Την ίδια ώρα πάντως, με τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση να ξυπνούν το φάντασμα του καοκαιριού του 2015, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα: Και η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά και δεν υπάρχει σενάριο εκλογών.

Για αυτό το λόγο και σε κάθε ευκαιρία κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιχειρούν να στριμώξουν τη ΝΔ, τονίζοντας ότι επενδύει στην καταστροφή της χώρας απλά για την προοπτική παλινόρθωσής της στην εξουσία.

Προς επίρρωση αυτού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες για μία ακόμη φορά επαναδιατύπωσε το ερώτημα προς την ηγεσία της ΝΔ: Αποτελεί η θέση του Αντιπροέδρου της, Άδωνι Γεωργιάδη “να μην κλείσει η αξιολόγηση και να πέσει η κυβέρνηση” επίσημη θέση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι τυχόν αποσταθεροποίηση μέσα από μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση το 2017 θα τίναζε στον αέρα όλα τα θετικά οικονομικά στοιχεία και την υπεραπόδοση των στόχων, τα οποία αναγνώρισαν και επισήμως στο τελευταίο Eurogroup.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι εκλογικός σχεδιασμός στο συρτάρι του Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει, και η κυβέρνηση πορεύεται με μοναδικό σενάριο το κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν, ώστε αν καταστεί εφικτό να μπει και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το τελευταίο ωστόσο δεν αποτελεί πανάκεια για να γίνουν αποδεκτά παράλογα μέτρα του ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος.

Αυτό το μήνυμα έστειλε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο ΔΝΤ τονίζοντας πως είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τα πάντα εντός του πλαισίου της συμφωνίας και λαμβάνοντας υπόψη τους δεδομένους οικονομικούς δείκτες που έχουν διαμορφωθεί και αναγνωριστεί για την ελληνική οικονομία.

“Εργαζόμαστε πυρετωδώς για μία συνολική συμφωνία που θα είναι πρωτίστως κοινωνικά βιώσιμη και πολιτικά ανεκτή” τονίζει κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ο Αλ. Τσίπρας «τελειώνει» τον Κασσελάκη και τους «αποστάτες»

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Süddeutsche Zeitung: Στην Ελλάδα πολλοί θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...