Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο κύβος ερρίφθη – Τσίπρας για αξιολόγηση: Η αβεβαιότητα θα τελειώσει

Ο κύβος ερρίφθη – Τσίπρας για αξιολόγηση: Η αβεβαιότητα θα τελειώσει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Θα τελειώσει η αβεβαιότητα στην Ελλάδα σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης, διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξερχόμενος από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Μετά τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ο κ. Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς αν θα τελειώσει η αβεβαιότητα απάντησε «ναι, θα τελειώσει».

Στο Μέγαρο Μαξίμου στοχεύουν σε μία συνολική συμφωνία, απορρίπτοντας την αποσπασματική εξέταση ή συζήτηση επιμέρους μέτρων, όπως το αφορολόγητο. «Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν συμφωνηθούν όλα» επαλαμβάνει κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι το μείζον ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί είναι η πολιτική διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018. «Εφόσον επιτευχθεί αυτό το Staff Level Agreement είναι θέμα ημερών» σημειώνουν από το οικονομικό επιτελείο.

Την ίδια ώρα πάντως, όλα τα βλέμματα βρίσκονται παράλληλα και στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι η Κομισιόν και ο Πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να ετοιμάζει τις δικές του πρωτοβουλίες προκειμένου να μη χαθεί το «τρένο» του QE για την ελληνική οικονομία, την ώρα που όλοι οι θεσμοί παραδέχονται επισήμως τα πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία, όπως αποτυπώθηκαν το 2016 που κλείνει με πλεόνασμα 2% αντί για στόχο 0,5%.

Η λύση στο γόρδιο δεσμό πιθανότατα να βρίσκεται στα όσα άφησε να εννοηθούν εμμέσως ο Νίκος Παππάς στη συνέντευξή του στο Real αναφορικά με την πρωτοβουλία Γιούνκερ να κλείσει η αξιολόγηση και να μεταφερθεί η συζήτηση για μεσοπρόθεσμο και νέα μέτρα, για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Συγκεκριμένα ο κ. Παππάς απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης και αν υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε στο καλοκαίρι όπου υπάρχει το ομόλογο των 7 δισ. είπε: «Νομίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε εκείνο το σημείο. Ολες οι πλευρές έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτό το πράγμα δεν ευνοεί κανέναν και θα είμαστε πάρα πολύ σύντομα σε θέση να ολοκληρώσουμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι στις 20 Φεβρουαρίου αυτό το πράγμα θα κλείσει και θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τη χώρα».

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση αναφέρει ότι μπορεί να κλείσει η συμφωνία με το ΔΝΤ να παραμένει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής απάντησε: «Ακριβώς. Και θεωρώ ότι ακόμα και σε κύκλους πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας αυτό έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό».

Σχετικά με το αν είναι σε γνώση της κυβέρνησης η πληροφορία ότι ο Ζ.Κ. Γιούνκερ πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία για να κλείσει τώρα η αξιολόγηση, θα θεωρηθεί αυτό ως επαρκής συνθήκη για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το θέμα των μέτρων για μετά το 2018 και της συμμετοχής του ΔΝΤ θα μετατεθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές ο κ. Παππάς απάντησε:

«Η Κομισιόν μπορεί και πρέπει να παίξει έναν πάρα πολύ ενεργό ρόλο. Η κινητικότητα του προέδρου Γιούνκερ είναι κάτι θεμιτό και ευκταίο, διότι όπως γνωρίζετε είναι και ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος εξελέγη εκ των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών. Αρα περιμένουμε από τους θεσμούς, οι οποίοι έχουν και τη δημοκρατική λογοδοσία στο DNA τους να παίξουν αυτόν τον ενεργό ρόλο».

Δεδομένο είναι πάντως πως μία εβδομάδα «φωτιά» ξεκινά από σήμερα με την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Σε αντίθεση με τα εκλογικά σενάρια, τα οποία κυβερνητικές πηγές αποδίδουν σε «ευσεβείς πόθους», όλες οι πλευρές ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες τους για να κλείσει η αξιολόγηση ει δυνατόν και εντός του Φλεβάρη, όπως συμφωνήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα.

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι πάρα πολύ πυκνές» τονίζουν πηγές του Μαξίμου με πλήρη γνώση της διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας πως «έχει έρθει η ώρα να κάνουν όλες οι πλευρές τα απαραίτητα βήματα».

Στην Ηρώδου Αττικού επαναλαμβάνουν πως το μοναδικό σενάριο, πάνω στο οποίο εργάζεται η κυβέρνηση είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «για την εμπέδωση της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας».

Είναι ξεκάθαρο και από το Μέγαρο Μαξίμου πως περιθώρια για υποχωρήσεις υπάρχουν αρκεί «να μην γίνουν βήματα πίσω σε ζητήματα αρχών». Για αυτό το λόγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος προ ημερών αλλά και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς απέκλεισαν το σενάριο επανάληψης του καλοκαιριού του 2015.

Αυτό που περιμένουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι να ξεκαθαρίσει σε ένα μεγάλο βαθμό το τοπίο για το ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου από εδώ και πέρα σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου και οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να διαμορφώσουν ανάλογα την στρατηγική τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου στοχεύουν σε μία συνολική συμφωνία, απορρίπτοντας την αποσπασματική εξέταση ή συζήτηση επιμέρους μέτρων, όπως το αφορολόγητο. «Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν συμφωνηθούν όλα» επαλαμβάνει κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι το μείζον ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί είναι η πολιτική διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018. «Εφόσον επιτευχθεί αυτό το Staff Level Agreement είναι θέμα ημερών» σημειώνουν από το οικονομικό επιτελείο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Ψήφος Εμπιστοσύνης στις 16/12 – Εκλογές στις 23/2/25

DW: Στρουθοκαμηλισμός α λα γαλλικά – Ο Μακρόν ζει σε μια «φούσκα»

Έλον Μασκ: Ανόητος ο Όλαφ Σολτς

Γερμανία: Διαλύθηκε η τρικομματική κυβέρνηση του Σολτς – Πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο

Γιατί η νίκη Τραμπ είναι… εφιάλτης για το Βερολίνο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...