Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φωτιά στη σκακιέρα: Πρωτοβουλίες Τσίπρα – Μέρκελ με τον Σόιμπλε να “γαβγίζει”

Φωτιά στη σκακιέρα: Πρωτοβουλίες Τσίπρα – Μέρκελ με τον Σόιμπλε να “γαβγίζει”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην πιο κρίσιμη φάση του εισέρχεται το σκληρό πόκερ για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με όλους τους παίχτες να ανοίγουν σταδιακά τα χαρτιά τους.

Την ώρα που άπαντες περιμένουν το “χρησμό” του ΔΝΤ τη Δευτέρα για το ελληνικό πρόγραμμα, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες εξαπολύουν μύδρους κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εγκαλώντας τον ίδιο για προσπάθεια να εξωθηθεί η Ελλάδα σε Grexit και ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπαράζ επαφών σε επίπεδο κορυφής στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα.

Πηγές με πλήρη γνώση της διαπραγμάτευσης σημειώνουν πως οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές στους θεσμούς και πλέον είναι στο χέρι τους να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Το βασικό αγκάθι παραμένει η πολιτική διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018 και τη λήξη του προγράμματος, με το Μέγαρο Μαξίμου να εργάζεται πυρετωδώς για την επίτευξη μίας συμφωνίας στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού, ώστε να είναι και πολιτικά αλλά και κοινωνικά διαχειρίσιμη.

Σε αυτή τη λογική, στην κυβέρνηση προκρίνουν μία συνολική συμφωνία, η οποία θα περιέχει τόσο το δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το 2018 όσο και τα εκκρεμή ζητήματα σε τεχνικό επίπεδο (εργασιακά, ενεργειακά, δημοσιονομικό 2018), τα οποία εφόσον λυθεί το πρώτο χαρακτηρίζονται γεφυρώσιμα.

Συμφωνία για πρωτοβουλίες από Τσίπρα – Μέρκελ

Ως εκ τούτου, η ανάγκη να ξεπαγώσει εντός του μήνα η αξιολόγηση, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η καγκελάριος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία κατά την επίσκεψη της χθες στην Άγκυρα, ειδικότερα δε όσον αφορά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό, που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικών σχέσεων.

Από πλευράς του ο κ.Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογράμμισε την προσήλωση του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειες της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Ως προς το οικονομικό πρόγραμμα, οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αναγκαίες πρωτοβουλίες για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο Φεβρουάριο.

Ο κ.Τσίπρας μετά το μεσημέρι θα έχει επίσης διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Τι λέει η Κομισιόν

Υψηλά ιστάμενος παράγοντας, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ανέφερε στο euro2day τα εξής: «Η Ελλάδα έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης και πρόκειται να υπεραποδώσει στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος με εντυπωσιακό πρόσημο (impressive margin). Είναι σημαντικό να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα επιτεύγματα, για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βαδίζει στον δρόμο της ανάκαμψης και της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος του ESM».

«Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε δει την ανάκαμψη να ανακόπτεται. Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει τα τελευταία βήματα για να ολοκληρώσει το conditionality της δεύτερης αξιολόγησης και να δώσει διασφαλίσεις στους εταίρους για βιωσιμότητα των στόχων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η Ελλάδα όμως χρειάζεται και συνεχή υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους για τη βιωσιμότητα του χρέους . Αυτά τα στοιχεία μπορούν να κάνουν το ΔΝΤ να συμμετάσχει, όπως το ίδιο έχει επανειλημμένως πει. Οι πολιτικές και οι δεσμεύσεις που ζητήθηκαν από την Ελλάδα πρέπει να είναι λογικές και βασισμένες πάνω σε πραγματικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και των εντυπωσιακών αποδόσεων σε δημοσιονομικό επίπεδο στους στόχους 2015 και 2016».

Η… σολομώντεια λύση

Η Κομισιόν επιμένει ότι τα στοιχεία και οι ευρωπαϊκές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν πρέπει να παραβλεφθούν. Αντιθέτως πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως βάση διαπραγμάτευσης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, ώστε το Ταμείο να σταματήσει τις απαισιόδοξες μεθόδους υπολογισμού του.

Η λύση που προκρίνεται αυτή τη στιγμή, πέρα από το αφορολόγητο, την ενέργεια και την αγορά εργασίας, είναι η νομοθέτηση από πριν των μέτρων του 2019, η φωτογράφιση για τα μέτρα του 2020, η παράγραφος, όπως έχουμε γράψει, που θα υπογραμμίζει ότι εάν η Ελλάδα συνεχίσει να υπεραποδίδει, τα μέτρα δεν θα χρειάζονται, όπως και η υποχώρηση της Γερμανίας για φωτογράφιση επιπλέον μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αλλά και η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων σε 2,5% του ΑΕΠ μετά το 2021.

Παράλληλα, η Κομισιόν επιδιώκει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στις 10 Φεβρουαρίου.

Καραμπόλες στο προεκλογικό 2017

Όπως επαναλαμβάνουν κυβερνητικές πηγές, η συντριπτική πλειοψηφία των πιστωτών και εταίρων δεν θέλει την τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης σε μία κρίσιμη καμπή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Προς επίρρωση τούτου, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως τα στοιχεία της οικονομίας, τα οποία επιβεβαιώθηκαν από όλες τις πλευρές στο Eurogroup, δείχνουν πως η Ελλάδα ανακάπτει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς ήδη το 2016 κλείνει με πλεόνασμα σχεδόν 2% αντί του στόχου 0,5%.

Την ίδια ώρα, με τη Γερμανία να εισέρχεται για τα καλά στην προεκλογική της περίοδο (και τη Γαλλία αλλά και την Ολλανδία) οι Χριστιανοδημοκράτες πιέζονται ένθεν κακείθεν από τους ενισχυμένους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς και τους ακροδεξιούς του AfD τόσο για το προσφυγικό όσο και για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ειδικά ο παράγοντας Σουλτς απασχολεί έντονα τους Χριστιανοδημοκράτες, καθώς εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική και απειλεί να γκρεμίσει το δίδυμο Μέρκελ Σόιμπλε από το τιμόνι του Βερολίνου. Ενδεικτικό των ανησυχιών που υπάρχουν στις τάξεις του CDU είναι το γεγονός ότι ο παράγοντας Σουλτς τέθηκε επί τάπητος στη συζήτηση που είχαν Σόιμπλε και Τόμσεν στο Βερολίνο τις προηγούμενες ημέρες αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

«Η ηγεσία τους δεν θέλει επ’ ουδενί ούτε σκαμπανευάσματα στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ούτε αναταράξεις που θα θέσουν το ελληνικό πρόγραμμα εν αμφιβόλω, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να εξηγήσουν στο εσωτερικό τους ακροατήριο γιατί ακόμα μία προσπάθεια βοήθειας στην Ελλάδα αποτυγχάνει» σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές με γνώση του γερμανικού πολιτικού παιχνιδιού

Η Ελλάδα διχάζει τη Γερμανία – Βόμβες Γκάμπριελ για Σόιμπλε

Την ίδια ώρα οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι υπό την ηγεσία του Μάρτιν Σουλτς χτυπούν στα ίσια τους Χριστιαδημοκράτες της Μέρκελ και Σόιμπλε στην προεκλογική περίοδο που εγκαινιάζεται στη Γερμανία, πνέουν μένεα κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αντιτίθεται στην πολιτική Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα και προτείνει συμβιβασμό. Το κόμμα επισημαίνει ότι ο Σόιμπλε εξωθεί την Ελλάδα και πάλι προς Grexit.

Η εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στην επιστολή, η οποία έχει ημερομηνία 2 Ιανουαρίου, μέσω της οποίας ο Γκάμπριελ εκφράζει παράπονο στην «προϊσταμένη» του για την πολιτική του Σόιμπλε έναντι της Ελλάδος.

« Οι θέσεις του υπουργείου Οικονομικών και του ΔΝΤ αποκλίνουν τόσο πολύ, που φαίνεται αμφίβολη κάποια συμφωνία», γράφει ο Γκάμπριελ τονίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εποικοδομητική στάση.

Στο άρθρο η οικονομική εφημερίδα περιγράφει την εμμονή Σόιμπλε στους σκληρούς όρους λιτότητας και στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια, στις αιτιάσεις του ΔΝΤ ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό και στη συμβιβαστική λύση που προτείνει ο Γκάμπριελ για πλεόνασμα του 3,5%, αλλά μόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, όπως ζητά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Σόιμπλε ωστόσο παίζει με τον χρόνο

Δεκατέσσερις ημέρες αργότερα την επιστολή Γκάμπριελ ήρθε η απάντηση από τον ίδιο τον Σόιμπλε ο οποίος απορρίπτει ως αντιπαραγωγικές τις προτάσεις , εξηγεί ότι όσο περισσότερο μειώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, ότι θέλει να κρατήσει χαμηλό τον λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι χώρες του ευρώ και ότι πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μόνο για τρία και όχι για δέκα χρόνια, θα ανέβαζε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στα 100 δις ευρώ.

Στο δημοσίευμα, η Handelsblatt παρουσιάζει και άλλες ενδείξεις που κάνουν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να πιστεύει ότι ο Σόιμπλε ποντάρει στο Grexit.

Υπενθυμίζει τις αντικρουόμενες απόψεις που διατύπωσε σε δύο προηγούμενες συνεντεύξεις του. Στη μια περιέγραφε σενάριο ελληνικής διάσωσης χωρίς ΔΝΤ, αλλά στη θέση του τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ΕΜΣ, και στην άλλη απειλούσε ότι θα τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα, εάν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις συμφωνίες χωρίς το ΔΝΤ στο νέο.

Οι υπουργοί Οικονομικών συνέπτυξαν κοινό μέτωπο, μόνο η Γαλλία υποστηρίζει ακόμη την Αθήνα, γι’ αυτό και ο Τσίπρας θέλει να πάρει την επόμενη δόση πριν τις γαλλικές εκλογές περιγράφει η γερμανική εφημερίδα για να καταλήξει: «Οπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο, ο Σόιμπλε μπορεί να παίξει με τον χρόνο και μέχρι τον Ιούνιο υπάρχει χρόνος καθώς η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει για την ώρα αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Τα στηλώνει ο Σόιμπλε

Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο των σχεδίων διεθνούς διάσωσης, διαφορετικά θα καταλήξει σε αδιέξοδη κατάσταση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Εάν η Ελλάδα επανειλημμένα δεν κάνει αυτό στο οποίο έχει δεσμευτεί, αυτό εν τέλει δεν θα αποδώσει», δήλωσε ο Σόιμπλε σε επιχειρηματική συνάντηση στο Σααρμπρίκεν της δυτικής Γερμανίας.

Ο ίδιος εξάλλου πρόσθεσε στη συνέχεια: «Η ΕΚΤ είναι ουσιαστικά αυτή που πρέπει να κατηγορηθεί για τα προβλήματά μας – μάλλον το πρόβλημα είναι ότι η δομή της ευρωζώνης είναι τέτοια που έχουμε ένα κοινό νόμισμα χωρίς μια κοινή χρηματοπιστωτική και οικονομική πολιτική και ότι τα μέλη – και η ΕΚΤ ποτέ δεν κουράζεται να το λέει αυτό – δεν κάνουν αυτό το οποίο έχουν δεσμευθεί να κάνουν».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Σαουδάραβας ψυχίατρος που σκόρπισε τον θάνατο πιστεύει ότι η Γερμανία έχει σχέδιο εξισλαμισμού της Ευρώπης

Φρανσουά Ολάντ: Οι επιθέσεις των Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας είναι απαράδεκτες

DW: Όταν η διαφήμιση προκαλεί – Από το φιλί στο στόμα Μέρκελ-Σαρκοζί στα «μοντέλα» της Jaguar

Αλ. Τσίπρας: «Ξέρουμε τι θέλουμε, να μεγαλώσουμε τη χώρα» (βίντεο)

Γιουσουφάκια Τούρκων και τζιχαντιστών οι «πουθενάδες» της Κομισιόν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...