«Ο Τραμπ είναι ένα νέο φαινόμενο για την Αμερική. Συγκρότησε μια καινούργια συμμαχία, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν πλειοψηφική στις 48 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Η διαφορά των 3 εκατομμυρίων ψήφων που έχει με την κα Κλίντον, ήταν 6 εκατομμύρια σε δυο Πολιτείες, στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια. Άρα στις υπόλοιπες κέρδισε την πλειοψηφία», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς στο ραδιόφωνο του ALPHA, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Δ. Βερύκιο και Σ. Λάμπρου σχολιάζοντας την εκλογική νίκη του Αμερικανού μεγιστάνα και συνέχισε:
«Οργάνωσε, λοιπόν, απέναντι στους Δημοκρατικούς που είχαν επί πολλά χρόνια την πλειοψηφία στους Αφροαμερικανούς, τους ισπανόφωνους και σε άλλους, την πλειοψηφία της λευκής εργατικής τάξης.
»Άνθρωποι που είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι ή με πολύ χαμηλούς μισθούς προστέθηκαν στα μεσαία στρώματα.
»Αυτή η νέα συμμαχία εκφράζει μια απέχθεια, λόγω του αισθάνεται ηττημένη απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και τροφοδοτεί σε ένα βαθμό τον προστατευτισμό.
»Οι Ευρωπαίοι αντί να ουρλιάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ απέναντι στον Τραμπ, -τους το έχω πει χίλιες φορές- καλά θα κάνουν να μελετήσουν ορθά το φαινόμενο και να βρουν ένα τρόπο να εξηγήσουν τί ακριβώς θέλει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και ποια πρέπει να είναι η σχέση της με τις ΗΠΑ.
»Σας σημειώνω ότι για την ελληνική εξωτερική πολιτική η σύγκρουση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ δεν χρησιμεύει σε τίποτα.
»Διότι όλες αυτές οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες είναι μεσαίες στον κόσμο, όταν συγκρουστούν με τους Αμερικάνους τα βρίσκουν μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες και εμείς μένουμε στο περιθώριο.
»Γι’ αυτό τους έχω πει ότι εγώ δεν θα ακολουθήσω τέτοια συγκρουσιακή τακτική που γίνεται στη βάση του «δεν δεχόμαστε τα αποτελέσματα εκλογών», τα οποία όμως και οι ίδιοι ξέρουν ότι είναι δημοκρατικά».
Στην ερώτηση του Δήμου Βερύκιου εάν η ελληνική πλευρά τα έχει βρει “με το σύστημα Τραμπ”, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε:
«Όχι. Είμαστε σε ανοιχτή συζήτηση. Θέλω ακόμη να σας πω -επειδή τελευταία γίνεται μεγάλη φασαρία για το προσφυγικό- ότι πράγματι πρέπει να προασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων αυτών των εκατομμυρίων ανθρώπων.
»Εμείς ως Έλληνες δικαιούμαστε να μιλάμε γι’ αυτό, αλλά οι Ευρωπαίοι που κλείσανε το διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων δεν δικαιούνται».