Τέσσερις μήνες μετά τη Σύνοδο της Αθήνας και την έκκληση για στήριξη της ανάπτυξης, οι ηγέτες των επτά χωρών του Νότου, θα συναντηθούν αύριο στη Λισαβόνα για να συντονιστούν πριν από τις επόμενες συνόδους κορυφής της ΕΕ.
Πρόκειται για τις Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρο, Ισπανία και Μάλτα, τις οποίες έχει χτυπήσει η οικονομική κρίση σε σημαντικό βαθμό, προκαλώντας πολιτικές αναταράξεις, αλλά και η προσφυγική κρίση.
Όπως γράφει η Αυγή, το μενού της «συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε.» θα περιληφθούν η ασφάλεια και η άμυνα, η μεταναστευτική κρίση και ο έλεγχος των συνόρων, καθώς και η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που κρίνεται ατελής.
Η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη εν αναμονή κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, το Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ είναι το βαρύ πολιτικό πλαίσιο της μίνι συνόδου κορυφής.
Δεν είμαστε χωριστό κλαμπ
Παρ’ όλο που η συνάντηση στην Αθήνα είχε προκαλέσει την ενόχληση των υποστηρικτών της δημοσιονομικής ορθοδοξίας της γερμανικής Δεξιάς, οι 7 υπογραμμίζουν ότι δεν θέλουν να δημιουργήσουν ρωγμές στην Ευρώπη.
«Δεν είναι ένα χωριστό κλαμπ, αλλά μια συμβολή για το σύνολο της ΕΕ που επιδιώκει να καθορίσει τις προτεραιότητες για την ανανέωση του ευρωπαϊκού σχεδίου εν όψει του Brexit» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πορτογαλική κυβερνητική πηγή. Ο στόχος είναι «να συντονιστούν οι θέσεις» εν όψει των επόμενων συνόδων κορυφής της ΕΕ.
Η σύνοδος κορυφής της Λισαβόνας «θα συμβάλει στον ευρωπαϊκό διάλογο», ανεξάρτητα από «τις ιδεολογίες ή τους πολιτικούς προσανατολισμούς των χωρών που συμμετέχουν σ’ αυτή» δήλωσε εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.
Α. Κόστα: Η Ε.Ε. χρειάζεται ανάπτυξη και σύγκλιση
Μπροστά στην άνοδο «του εθνικισμού, του προστατευτισμού, του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας», η ΕΕ «έχει ανάγκη από έναν νέο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και σύγκλισης» είχε δηλώσει την Τρίτη ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.
Σκιαγραφώντας τα θέματα εν όψει συνόδου, ανέφερε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, την ενίσχυση του σχεδίου Γιούνκερ για τη στήριξη των επενδύσεων και μια «θετική πολιτική διακρίσεων» υπέρ των χωρών που έχουν πληγεί από την κρίση, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα.
«Χρειάζονται ευρωπαϊκοί κανόνες, καθορισμένοι μέσα στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας, που θα επιτρέψουν να προωθηθεί η ανάπτυξη, αντί να την μπλοκάρουν φρενάροντας τις δημόσιες επενδύσεις» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αρμόδια για την ΕΕ υφυπουργός της Πορτογαλίας Μαργκαρίντα Μάρκες.