Ίσως είναι η πρώτη φορά που επίσημος αξιωματούχος σε τόσο υψηλό επίπεδο προβαίνει ανοιχτά σε τέτοια δήλωση.
Ο επόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ, Τεντ Μάλοκ προκάλεσε σοκ και δέος σε ολόκληρη τη Γηραιά ήπειρο με τη δήλωσή του που ισοδυναμεί με επίσημη κήρυξη οικονομικού πολέμου από τη νέα ηγεσία της Ουάσιγκτον.
Πρόκειται για μια δήλωση που τη μετέδωσε πρώτο το TRIBUNE με 24 ώρες διαφορά από τα υπόλοιπα ελληνικά Μέσα.
“Είναι ένα νόμισμα υπό διάλυση, θα καταρρεύσει σε έναν ενάμισι χρόνο” σημείωσε στο BBC ο άνθρωπος του Ντόναλντ Τραμπ, Τεντ Μάλοκ. “Ένα πράγμα θα έκανα ευχαρίστως μέσα στο 2017, θα σόρταρα (καρδοσκοπούσα) το ευρώ” πρόσθεσε προκαλώντας σεισμό στα ευρωπαϊκά οικονομικά κέντρα αποφάσεων.
Ο εκλεκτός του Τραμπ για την ΕΕ προχώρησε ακόμη περισσότερο τονίζοντας πως “δεν είμαι βέβαιος αν θα υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση για να συζητήσουμε μαζί της θέματα ελεύθερου εμπορίου!”
Δεν είναι τυχαίο ότι τον 64χρονο καθηγητή οικονομίας του Γέιλ, σύστησε στον Τραμπ ο ευρωσκεπτικιστής και αντιευρωπαίος επικεφαλής του UKIP, Νάιντζελ Φάρατζ.
Οι θέσεις αυτές έρχονται την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να υποδεχθεί στις ΗΠΑ την Τερέζα Μέι, για να επισημοποιήσει την αντιευρωπαϊκή συμμαχία ΗΠΑ – Βρετανίας μετά και το Brexit, που επί της ουσίας αποτελούν άξονα εναντίον του Βερολίνου.
Την ίδια ώρα η Γερμανία φαίνεται πως δεν λαμβάνει επί της ουσίας σοβαρά υπόψη τις απειλές της Ουάσιγκτον, εάν αναλογιστεί κανείς τη στάση που τηρεί στο ελληνικό ζήτημα και ενώ το ΔΝΤ επί της ουσίας προαναγγέλλει την αποχώηρησή του από το χρηματοδοτικό τουλάχιστον σκέλος του προγράμματος, θεωρώντας το χρέος της Ελλάδας “εξαιρετικά μη βιώσιμο” ακόμα και στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση του Βερολίνου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως διαφάνηκε και στο χθεσινό Eurogroup, βάζει πάνω από όλα το εσωτερικό μέτωπο των Χριστιανοδημοκρατών, και ενώ η Γερμανία οδεύει στις κάλπες το φθινόπωρο του 2017, πασχίζει να αναβάλλει τις όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα μετά τις γερμανικές εκλογές για να αποφύγει τον εσωτερικό αντίκτυπο και να ανακόψει τα ποσοστά των ακροδεξιών υιοθετώντας ο ίδιος ακόμα πιο σκληρή ατζέντα.
Με τη μικρονοϊκή αυτή προσέγγιση βέβαια, την οποία δεν συμμερίζονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στις Βρυξέλλες, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανάβει σπίρτο μέσα σε μπαρουταποθήκη…
Η κλεψύδρα αδειάζει και η Ευρώπη είτε θα πρέπει να απαγκιστρωθεί από τη μονολιθική πολιτική της Γερμανίας είτε θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη…