Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο “κόκκινο” η διαπραγμάτευση – “Μύλος” για να μη φύγει το ΔΝΤ

Στο “κόκκινο” η διαπραγμάτευση – “Μύλος” για να μη φύγει το ΔΝΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η κυβέρνηση να νομοθετήσει πρόσθετα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος” είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση μετά το χθεσινό Eurogroup, για το οποίο κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζει πως “ήταν αναμενόμενη η εξέλιξή του, δεδομένης της αδιαλλαξίας του ΔΝΤ“.

Παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει οριστεί η ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για τη δεύτερη αξιολόγηση, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν την κοινή παραδοχή όλων των θεσμών για την εξαιρετική πορεία των οικονομικών δεικτών και των δημοσίων εσόδων, γεγονός που όπως τονίζουν “ενισχύει τις ελληνικές θέσεις και το επιχείρημα πως δεν είναι δυνατόν να νομοθετήσουμε μέτρα υπό αίρεση”.

Όσον αφορά στις πληροφορίες περί άσκησης πιέσεων και από τους Ευρωπαίους για νομοθέτηση από τώρα δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση της επίτευξης του στόχου του πλεονάσματος μετά το 2018, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης δεν υπήρξε κανένα μπλοκ των θεσμών εναντίον της Αθήνας, παρά μόνο εκατέρωθεν βολιδοσκοπήσεις.

Την ίδια ώρα πάντως, από το Μαξίμου τονίζεται πως έχει καταστεί σαφές από όλες τις πλευρές ότι κανένας δεν θέλει μία νέα αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης στην Ευρώπη, ενώ σοβούν πέραν της προσφυγικής κρίσης, της κρίσης ασφάλειας και των προεκλογικών ετών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, και ο αστάθμητος παράγοντας της Προεδρίας Τραμπ. Ειδικά το τελευταίο προβληματίζει έντονα τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, θέμα το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του TRIBUNE έχει απασχολήσει τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου πάντως σημειώνουν πως το χρονοδιάγραμμα με στόχο την ένταξη στο QE στο πρώτο τρίμηνο του έτους δεν έχει χαθεί, ενώ τα βλέμματα πλέον πέφτουν στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου.

Οι εξελίξεις αυτές πάντως έρχονται την ώρα που το ΔΝΤ με τη χθεσινή διαρροή της έκθεσής του, η οποία θα ανακοινωθεί επίσημα στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του στις 6 Φεβρουαρίου και η οποία θεωρεί “εξαιρετικά μη βιώσιμο” το ελληνικό χρέος ακόμα και στο σενάριο Σόιμπλε για πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια μετά το 2018, προαναγγέλλει την αποχώρησή του τουλάχιστον από το χρηματοδοτικό σκέλος του ελληνικού προγράμματος.

Στη διαφαινόμενη αποχώρηση του Ταμείου αποδίδονται κατά πολλούς και οι πιέσεις στην Αθήνα, δεδομένου ότι το Βερολίνο δεν θέλει προεκλογικά να υποχωρήσει στην ανάγκη για μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προσπαθεί να πείσει το ΔΝΤ να παραμείνει αλλά και συγχρόνως επιχειρεί να σκληρύνει τη στάση του για να ανακόψει το ρεύμα υπέρ της ακροδεξιάς στο εσωτερικό της Γερμανίας, μετατρέποντας έτσι ωστόσο την Ελλάδα σε προεκλογικό διακύβευμα!

«Υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ανοιχτό ζήτημα με το ΔΝΤ», δήλωσε σχετικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. «Αυτό χρειάζεται να το σκεφτούμε ξανά, πρώτον γιατί η δημοσιονομική μας απόδοση είναι τόσο καλή και κάθε φορά που ξεπερνούμε τους στόχους γίνεται όλο και πιο μη αναγκαία η λήψη μέτρων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή η απαίτηση ξεπερνάει τη δημοκρατική κουλτούρα της Ευρώπης», είπε και πρόσθεσε: «Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δύο και τρία χρόνια πριν, τι θα κάνει το 2019. Είναι μια δέσμευση που ξεπερνάει κατά πολύ το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης».

Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι λογικό να υποβάλλεται τέτοιο αίτημα στην Ελλάδα». Είπε δε, ότι δεν θεωρεί πως η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, δηλαδή να ψηφίσει από τώρα μέτρα τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειαστούν και ότι αυτή είναι η ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση της Γαλλίας.

“Είναι νόμιμο να ζητάει κανείς από την Ελλάδα να περιγράψει ποιά μέτρα θα λάβει αν δεν πετύχει τους στόχους της, αλλά μου φαίνεται από πολιτικής απόψεως αρνητικό και ανέφικτο να της ζητάει κανείς να νομοθετήσει εκ των προτέρων”, ανέφερε ο Μ. Σαπέν και πρόσθεσε: “Δύσκολα μπορούσα να φανταστώ να ζητήσει κάποιος από την Γαλλική εθνοσυνέλευση να προτείνει μέτρα αντιπαθητικά προς την κοινή γνώμη, τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν. Πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στις προσπάθειες που ζητάει κανείς από την Ελλάδα και τις προσπάθειες που ζητάει κανείς από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης”.

Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν

«Το Eurogrοup ζητά επειγόντως από τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σύντομα και να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα ενστερνίζονται όλες οι πλευρές», αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στα σημερινά συμπεράσματά τους για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως «μια τέτοια συμφωνία είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Το Eurogroup επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων στην Ελλάδα, τον ενεργειακό τομέα, και άλλους τομείς, ενώ παράλληλα «αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας μετά το 2018».

Εξάλλου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενημέρωσε τους υπουργούς για την πρόοδο στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν από το Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο και στις 23 Ιανουαρίου τέθηκαν σε εφαρμογή από τα διοικητικά συμβούλια του ESM και του EFSF.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στοχεύουν στη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει την αλλαγή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερό και παράλληλα καθιστούν ευκολότερη την αποπληρωμή του χρέους, χωρίς πρόσθετο κόστος για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Ντάισελμπλουμ: Να κλείσουν γρήγορα οι εκκρεμότητες

O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την ανάγκη να κλείσουν το γρηγορότερο δυνατό οι εκκρεμότητες προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Σημείωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδριασης του Eurogroup, ότι «ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό».

Έκανε θετική αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι θα ξεπεραστούν οι στόχοι του 2016 για τα δημοσιονομικά καθώς και ότι η οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν.

Τόνισε ότι «υπάρχει σαφής κατανόηση πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι στόχος όλων».

Aπέκλεισε ενδεχόμενο να μην υπάρχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα τονίζοντας ότι ήταν από την αρχή και προσέφερε σημαντική τεχνογνωσία, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κράτη – μέλη που επιθυμούν οπωσδήποτε την συμμετοχή του ΔΝΤ». «Δεν υπάρχει ζήτημα γι’ αυτό το πρόγραμμα» είπε και τόνισε ότι ενδεχομένως μελλοντικά προγράμματα να γίνονται χωρίς τη συμμετοχή του.

Μοσκοβισί: Θαυμαστά αποτελέσματα πέτυχε η Ελλάδα – Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη του στόχου

O ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε μετά το τέλος του Eurogroup, ότι έγινε μια καλή συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε: «Βλέπουμε τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία. Συνεχίσαμε για να φτάσουμε γρήγορα στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Χρειαζόμαστε ένα μηχανισμό να διασφαλίζει όλες τις πλευρές και συγκεκριμένους δημοσιονομικού στόχους μεσοπρόθεσμου. Όλοι συμφωνούμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κανείς δεν θέλει να κάνει βήματα πίσω. Θαυμαστά αποτελέσματα πέτυχε η Ελλάδα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν όλοι καταβάλλουν την καλύτερη προσπάθεια. Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη του στόχου».

Ρέγκλινγκ: Μέτρα προς όφελος της Ελλάδας η καλύτερη χρηματοδότηση

Από τη πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε: «Το διοικητικό συμβούλιο του ESM υιοθέτησε τις αποφάσεις για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Είναι μέτρα προς όφελος της Ελλάδας η καλύτερη χρηματοδότηση».

Ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε: «Κινούμαστε προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ίσως οδηγήσουν σε μια σημαντική σωρρευτική ελάφρυνση του χρέους. Βελτιώνουμε τους όρους του χρέους στην Ελλάδα και αυτό θα βοηθήσει την επάνοδο της χώρας, συν τω χρόνω, στις χρηματαγορές».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Δημοσιονομική χαλάρωση υπόσχεται προεκλογικά ο «εκλεκτός» του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: «Οι μέρες της παντοδυναμίας σας ανήκουν στο παρελθόν»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης με την Όλγα Νάσση

Φάμελλος: Τα αναπάντητα ερωτήματα για το σκάνδαλο των υποκλοπών από τη Δικαιοσύνη

Ανδρουλάκης για υποκλοπές: «Το Μαξίμου επιμόλυνε πρώτα τις μυστικές υπηρεσίες και τώρα επιμολύνει και τη Δικαιοσύνη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...