Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις στο κυβερνητικό επιτελείο ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης, με το οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζει μία συνολική πρόταση που θα μπορέσει να δημιουργήσει το έδαφος για σημαντική ώθηση στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Το θέμα της αξιολόγησης στη σκιά των παρεμβάσεων τόσο του ΔΝΤ όσο και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός τέθηκε αναλυτικά επί τάπητος σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Παρασκευής υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Στο κυβερνητικό επιτελείο κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, καθώς δεν θέλουν τυχόν διαρροές να δώσουν το πάτημα στους γνωστούς… καλοθελητές να ναρκοθετήσουν τις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεξεργάζεται μία συνολική συμφωνία, πολυπαραγοντική, προκειμένου να υπάρχει απάντηση σε κάθε παγίδα και προσκόμματα που μπορεί να φέρει στο τραπέζι του Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Η βάση της πρότασης συμπυκνώνεται στα όσα είπε ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και στη σημερινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Alpha, όπου τόνισε πως εάν υπάρξει πλήρης συμφωνία σε όλα τα θέματα, εννοώντας και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τότε η Αθήνα θα μπορούσε να συζητήσει την επέκταση του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή για ένα έτος, δηλαδή για το 2019, αφού το πρόγραμμα λήγει το καλοκαίρι του 2018.
Την ίδια ώρα πάντως στο κυβερνητικό επιτελείο αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νομοθέτησης μέτρων πέραν της λήξης του προγράμματος, ενώ υπογραμμίζουν πως ορόσημο αποτελεί η συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου της ΕΚΤ για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης..
Φάσκει και αντιφάσκει ο Σόιμπλε
Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως επιχειρήθηκε να αποκρυπτογραφηθούν και οι απανωτές παρεμβάσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε των τελευταίων ημερών, οι οποίες αποτελούν μνημείο… διπολισμού.
Ενώ προχθές ο κ. Σόιμπλε έλεγε πως τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντικατάστασή του από τον ESM στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, που θα πρέπει να περάσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο, χθες άλλαξε τη γραμμή του και απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αν και από το Μαξίμου τηρείται σιγή ιχθύος, αποτελεί εδραιωμένη πεποίθηση πως ο “φύρερ” της γερμανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος στο εσωτερικό της Γερμανίας και των Χριστιανοδημοκρατών για μία ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ.
Επί της ουσίας, αυτό το οποίο επιχειρεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι να βρει έναν τρόπο να “πουλήσει” πολιτικά την εξέλιξη τυχόν αποχώρησης ή μη χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου στο εσωτερικό του, την ώρα που το CDU πιέζεται προεκλογικά.