Στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σχετικά με την επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, τις επαφές που έγιναν εκεί και τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν εάν γίνει κυβέρνηση.
Η συζήτηση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον…
– Θα ήθελα πραγματικά να ακούσω την άποψή σας, πώς σχολιάζετε την επίσκεψη του κ. Τσίπρα, όπου δεν κατάφερε να δει τον κ. Λαβρόφ επειδή είχε δουλειά. Ήταν επιτυχές ή όχι;
Είναι μια επίσκεψη, η οποία έχει δυο πλευρές.
Η μια είναι ότι ο Έλληνας αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πηγαίνει στη Ρωσία και συζητά, επιδιώκει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και αναζητά μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας. Είναι νομίζω εμπεδωμένο πια και στην εκτίμηση της ρωσικής πλευράς ότι ο κ. Τσίπρας είναι το πιο πιθανό να είναι ο αυριανός πρωθυπουργός. Άρα, έχουν πολύ μεγάλη σημασία αυτού του είδους οι συναντήσεις, στο πλαίσιο πάντοτε μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής με δεδομένη τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε., αλλά και με την ανάγκη η Ελλάδα να έχει τη δική της επικοινωνία με τη ρωσική πλευρά.
Η άλλη πλευρά είναι του αριστερού υποψήφιου για την προεδρεία της Κομισιόν σε μια συγκυρία πολύ κρίσιμη για τις σχέσεις Ε.Ε. και Ρωσίας με τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.
– κ. Σκουρλέτη, τίθεται θέμα, όπως επισκέπτεται ο κ. Τσίπρας τη Ρωσία, σχετικώς με την ακολουθούμενη πολιτική της Ε.Ε. με τη Ρωσία, αναφορικώς με την Ουκρανία;
Εμείς, έχουμε ασκήσει κριτική στην επίσημη έκφραση της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.. Διότι η Ε.Ε. δεν κινείται στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και ουσιαστικά αβαντάρει μια κυβέρνηση, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό στηρίζεται σε μια σύγχρονη νεοναζιστική ακροδεξιά. Και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο δείγμα γραφής για τη σημερινή Ευρώπη.
– Μπροστά σε μια άκρατη δημοκρατία, σε σύγκριση με την Ουκρανία…
Φαντάζομαι ότι δεν εξισώνετε τον κ. Πούτιν με τους πολιτικούς ηγέτες του ακροδεξιού τομέα, αν εννοείτε κάτι τέτοιο.
– Ναι, ακροδεξιός τομέας υπάρχει, ενώ ο κ. Πούτιν είναι στην πλέρια δημοκρατία…. Με το κυνηγητό σε όλο αυτό το διαφορετικό το οποίο εσείς υποστηρίζετε και πολύ καλά κάνετε.
Δεν ισχυρίστηκα ούτε κριτικάρω τη ρωσική δημοκρατία και την ποιότητά της. Μιλάμε για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής….
Επιτρέψτε μου πρέπει να αναζητηθεί μια λύση για την Ουκρανία στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου, το οποίο θα εξασφαλίζει έστω και με μια ομοσπονδιακού τύπου λύση, την ακεραιτότητα των συνόρων της Ουκρανίας.
– Θα ασκούσατε κριτική, αλήθεια, στην ποιότητα της ρωσικής δημοκρατίας;
Όπως θα ασκούσα κριτική και σε πολλές άλλες πλευρές. Ξέρετε, πάντοτε μιλάμε υπέρ μιας αντίληψης, η οποία θέλει να προσεγγίζει τα θέματα δημοκρατίας με μια πραγματική διάσταση και στόχος μας είναι να διευρύνεται συνεχώς και σε όλα τα επίπεδα.
Άρα, λοιπόν, για άλλους λόγους θα ασκούσα κριτική στην Ε.Ε. η οποία πραγματικά αφυδατώνει τις δημοκρατικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών με τον τρόπο που συγκροτείται σήμερα και για άλλους λόγους θα ασκούσα κριτική στη σημερινή Ρωσία, η οποία έχει άλλη παράδοση σε αυτό που λέμε δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία.
– Πάντως, ως κυβέρνηση ενδεχομένως μεθαύριο ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει σε συνεργασία με τη Ρωσία του Πούτιν.
Βεβαίως, είναι φανερό αυτό. Όπως άλλωστε το είχαν επιχειρήσει και προηγούμενοι πολιτικοί αρχηγοί στο παρελθόν, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.