«Έρχονται νέες αποκαλύψεις για πολλούς, μεταξύ αυτών και για τον “κομιστή” που με το Πρώτο Θέμα προσπαθεί να φέρει στην εξουσία τον Μητσοτάκη για να γλιτώσει τη δίωξη για τα “μαύρα” 5 εκ. ευρώ», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
Μιλώντας Στο Κόκκινο, ο ίδιος σημείωσε ότι «το Πρώτο Θέμα επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά τον χαρακτηρισμό της εφημερίδας Πρώτο Φλέμα».
Ο Π.Πολάκης αναφερόμενος στην ίδια εφημερίδα δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «διαστρεβλώνει τόσο κατάφορα την πραγματικότητα για να εξυπηρετήσει σχέδια επανόδου του Μητσοτάκη στην εξουσία, μπας και γλιτώσει το αφεντικό της από την τελική δικαστική δίωξη για τα 5 εκ. ευρώ «μαύρα» που τον έπιασαν. Θα βγουν στη φόρα τόσο για τον ίδιο τον κύριο κομιστή, όσο και για πολλούς άλλους».
Επιπλέον, ο αν. υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι το σύστημα Υγείας χρειάζεται 5.000 γιατρούς και 10.000-12.000 λοιπό προσωπικό.
«Στο να αναλάβουν αυτοί υπηρεσία είμαστε λιγότερο από τα μισά του δρόμου. Έχουν ήδη δρομολογηθεί κοντά 14.000 θέσεις».
Ο τρόπος με τον οποίο τιμολογούνταν τα φάρμακα ήταν διαμορφωμένος ώστε να προφυλάσσει συγκεκριμένες εταιρείες, τα σχετικά ποσά όσον αφορά τη Novartis φτάνουν ως τα 4,5 δισ. ευρώ περίπου, τα τελευταία 6 με 7 χρόνια, εκτίμησε ο Παύλος Πολάκης.
«Ο Άδωνις Γεωργιάδης «άνοιξε την πόρτα» για φάρμακα, η τιμολόγηση των οποίων στην Ελλάδα επηρεάζει την κερδοφορία των φαρμακευτικών σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς είμαστε χώρα αναφοράς» σημείωσε ο ίδιος.
Στην υπόθεση της Novartis πέρα από την εικόνα που έχουμε σήμερα έχει πιο μεγάλο βάθος η ιστορία, εκτίμησε ο ίδιος.
Από την εισαγγελία διαφθοράς έγινε την παραμονή των Χριστουγέννων η κατάσχεση των αρχείων και έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και η προανακριτική διαδικασία, με βάση και τις πληροφορίες από τις ΗΠΑ, όπου η αντίστοιχη έρευνα είναι σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο.
Η Ελλάδα έχει ζητήσει και επισήμως δικαστική συνδρομή από τις αντίστοιχες αμερικανικές αρχές, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα στοιχεία που αυτές διαθέτουν, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Ήδη «κυκλοφορούν» πολλά ονόματα και θα κυκλοφορήσουν και άλλα, όπως εκτίμησε ο κ.Πολάκης.
Έκαναν οριζόντιες περικοπές χωρίς να πειράξουν την υπερτιμολόγηση
Ο ίδιος, περιέγραψε το τοπίο της αγοράς φαρμάκου και εξοπλισμού τόσο την περίοδο πριν τα μνημόνια όσο και την τελευταία εξαετία, σημειώνοντας ότι οι δαπάνες του Δημοσίου, χωρίς την συμμετοχή των ασθενών, είχαν φτάσει να είναι της τάξης των 5-6 δισ. ευρώ, από τον προϋπολογισμό και τα Ταμεία.
Ακολούθησε μία οριζόντια περικοπή, που δεν πείραξε «ούτε τρίχα από το σύστημα υπερτιμολόγησης και λαμογιάς», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θυμίζοντας όσα είχε πει τότε στους κ.κ. Γεωργιάδη, Λοβέρδο και Βορίδη.
Ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η τιμολόγηση και ο υπολογισμός για την αποζημίωση σε σχέση με τα φαρμακευτικά σκευάσματα ήταν διαμορφωμένος έτσι ώστε να προφυλάσσει συγκεκριμένες εταιρείες, εκτίμησε ο ο κ. Πολάκης, ο οποίος προσδιόρισε τα σχετικά ποσά όσον αφορά τη Novartis στα 4,5 δισ. ευρώ περίπου, τα τελευταία 6 με 7 χρόνια.
Πλέον, η ηγεσία της Υγείας επανεξετάζει σειρά θεμάτων, τα δελτία τιμών, τις σχετικές αποφάσεις, καθώς όπως σημείωσε «οι άνθρωποι ήταν αριστοτέχνες, έκρυψαν πολύ καλά», αυτές τις μεθοδεύσεις.
Κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς
Παράλληλα, απέρριψε την κινδυνολογία που «υπογείως διαρρέουν παπαγαλάκια» για απειλή σε σχέση με τον εφοδιασμό της αγοράς, από τις έρευνες αυτές.
Ένα από τα στοιχεία ισορροπίας του συστήματος το τελευταίο διάστημα είναι το ότι από τις χρηματοδοτήσεις του συστήματος που εξασφαλίστηκαν την τελευταία διετία, το επίπεδο εξόφλησης σε προμηθευτές και φαρμακευτικές δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Η μεγάλη πλειοψηφία των νοσοκομείων κλείνει τους ισολογισμούς του 2016 χωρίς νέα χρέη, για πρώτη φορά στην ιστορία, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει τα φαρμακεία ήδη μέχρι το Σεπτέμβριο, «είναι μόνο τρεις μήνες πίσω όταν επί Άδωνι ήταν 6 με 7 μήνες πίσω».
«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να κάνει κανένα εκβιασμό όταν νιώσει την τσιμπίδα του νόμου να πλησιάζει», ξεκαθάρισε.
Πανευρωπαϊκό το παιχνίδι – οι αλλαγές του Άδωνι
Ο ρόλος των τιμών του φαρμάκου στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο αυτή και πρέπει να ξαναψαχτεί όλο το πλαίσιο υπολογισμού τιμών, σημείωσε εξάλλου ο κ.Πολάκης, καθώς η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς για άλλες χώρες.
Μία τιμή εδώ έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την κερδοφορία των επιχειρήσεων σε άλλες χώρες. Το συμφέρον μία εταιρείας είναι να έχει υψηλή τιμή στην Ελλάδα, όπως είπε.
Το πιο εντυπωσιακό, σύμφωνα με τον κ.Πολάκη, είναι το γεγονός ότι τα μνημονιακά χρόνια και σε καθεστώς πτώχευσης, με την πίεση από τους δανειστές να ελέγξουμε τη φαρμακευτική δαπάνη, υπήρξε αλλαγή και ενώ για να τιμολογηθεί ένα νέο φάρμακο έπρεπε να κυκλοφορεί σε σημαντικό αριθμό χωρών της ΕΕ, επί Άδωνι Γεωργιάδη ο αριθμός αυτός περιορίστηκε σε μόλις τρεις, ώστε να μπορούν να μπουν στην Ελλάδα και να πάρουν τιμή που επηρεάζει άλλες χώρες.
Πρόκειται για «τεράστιο στημένο παιχνίδι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Το πιο εξοργιστικό είναι ότι άλλες χώρες, διαπραγματεύτηκαν με τις φαρμακευτικές, τόσο μέσω των αντίστοιχων ΕΟΠΥΥ όσο και των Ταμείων και φάρμακα και θεραπείες που αγόρασαν τα απέκτησαν με σοβαρή έκπτωση.
«Εμείς εδώ στα χρόνια των μνημονίων ήμασταν τόσο κιμπάρηδες και χουβαρντάδες, ώστε δεν έγινε καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης και έκπτωσης στα φάρμακα», υπογράμμισε ο κ.Πολάκης.
Πολύ ακριβές θεραπείες, που στην Ελλάδα αποκτήθηκαν έναντι 70.000 ευρώ, σε άλλες χώρες τις πήραν με μόλις 20.000 ευρώ, αυτά αλλάζουν τώρα, κατέληξε ο αν. υπουργός Υγείας.