Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς: Κύπρος χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις – Τι είπε για την Τουρκία

Κοτζιάς: Κύπρος χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις – Τι είπε για την Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συμφωνήσαμε ότι στηρίζουμε μία ορθολογική, αποτελεσματική, λειτουργική λύση του Κυπριακού, που σημαίνει μία Κύπρος χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής, σημαίνει μία Κύπρος χωρίς εγγυήσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), σημειώνοντας πως για τρίτη φορά τον τελευταίο μήνα ενημέρωσε τα κόμματα της Βουλής και πως αυτή ήταν η δεύτερη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ για την Κύπρο.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά συμφωνήθηκε «να εντείνουμε την ανταλλαγή γνωμών ανάμεσα στα κόμματα και τους ειδικούς που διαθέτει το κάθε κόμμα και να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία ανάμεσά μας». Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε την ανάγκη η λύση του Κυπριακού να στηρίζεται με ομοψυχία από τη χώρα μας, «η οποία στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση».

Τα μέλη του ΕΣΕΠ συζήτησαν για την προετοιμασία, ενόψει των συναντήσεων στις 9 και 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, με τον κ. Κοτζιά να αναλύει τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν μπροστά μας και τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύει τη λύση τους η ελληνική κυβέρνηση.

“Θέλoυμε έναν γείτονα που να μην είναι νευρικός”

Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση ως προς το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τουρκία, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει έναν γείτονα που να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο δημοκρατικός και περισσότερο εξευρωπαϊσμένος.

«Θέλει έναν γείτονα που να μην είναι νευρικός και να αντιλαμβάνεται ότι τα μακρόχρονα συμφέροντά του είναι να στηρίζεται και εκείνος στο διεθνές δίκαιο και να μην το ανατρέπει” πρόσθεσε.

Ως προς τις ελληνοτουρκικές συνενννοήσεις πριν τη Γενεύη, ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι προς το παρόν θα γίνει συνάντηση των γγ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, στην οποία θα γίνει διερεύνηση προθέσεων. Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε ότι στη διαπραγμάτευση για το σχέδιο Άναν το 2004 είχαν γίνει δύο συναντήσεις, μία στην Κωνσταντινούπολη και μία στην Αθήνα, ομάδων εργασίας που ασχολούνταν με το Κυπριακό και ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης στο Μπούργκενστοκ έγιναν δύο συνάντησεις Καραμανλή-Ερντογάν, δύο συναντήσεις Καραμανλή-Άναν και μία συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν-Ανάν, από τις οποίες, όπως είπε, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

«Μελετώντας τις παλιές διαπραγματεύσεις, τότε υπήρχε μία άποψη ότι κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι συνθήκες εγγυήσεων και οι συνθήκες συμμαχίας και να μην καταργηθούν ολότελα τα παρεμβατικά δικαιώματα των Τούρκων. Και τα τρία αυτά σήμερα, τα παρακολουθούμε με πατριωτική συνέπεια αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση», τόνισε ο υππυργός Εξωτερικών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Καραμανλής λέει ότι είναι εύλογες και υπαρκτές οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί για τα εθνικά μας θέματα – Μίλησε για υπερόπτες και αλαζόνες που υποτιμούν τους δυσαρεστημένους πολίτες

Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Τουρκία θέλουν μερίδιο από την Ανταρκτική

Τσίπρας και Στεφάνου για Κυπριακό: Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά

Δημοσκόπηση: Ο Δένδιας καλύτερος Υπ. Εξωτερικών και καλύτερος Υπ. Άμυνας

Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων στην Τουρκία με κατηγορίες για «τρομοκρατία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...