Στο Κάιρο θα μεταβεί το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να λάβει μέρος στην τέταρτη υπουργική σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού Συνδέσμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.
Πρόκειται για τη διαπεριφερειακή συνεργασία ΕΕ-ΑΣ, η οποία προσβλέπει στην ενίσχυση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των κρατών-μελών των δύο Οργανισμών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης των σύγχρονων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων, προκειμένου να προαχθεί η αλληλεπίδραση και η αλληλοκατανόηση μεταξύ των κρατών, καθώς και η θεσμική και διοργανική συνεργασία.
Η προηγούμενη, η τρίτη υπουργική σύνοδος, είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το 2014, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στο συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας, τόσο τα ευρωπαϊκά, όσο και τα αραβικά κράτη συμμερίζονται την ανησυχία εξάπλωσης των κινδύνων που πηγάζουν από τον εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση και προσπαθούν να καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Τα θέματα
Τα κυριότερα πολιτικά θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της συνόδου είναι η μετανάστευση και η εξεύρεση τρόπων συλλογικής αντιμετώπισης του φαινομένου, η διαμόρφωση μίας «θετικής ατζέντας» για την πολυτάραχη περιοχή της Μεσογείου, η κατάσταση στη Συρία, την Υεμένη, τη Λιβύη και τον Λίβανο, καθώς και οι εξελίξεις στο Ιράκ.
Επιπλέον, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή θα είναι αντικείμενο του ευρω-αραβικού διαλόγου, ενώ, επίσης, θα συζητηθεί το θέμα των σχέσεων μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ιράν. Τέλος, στην ατζέντα των συνομιλιών έχει προστεθεί το θέμα του αφοπλισμού σε συνδυασμό με τη Συνθήκη της μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων (NPT).
Ο N. Κοτζιάς θα παρουσιάσει στη σύνοδο ΕΕ-ΑΣ τις ελληνικές θέσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην κατοχύρωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, αλλά και την ανάγκη υιοθέτησης μίας θετικής ατζέντας συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέσεις, οι οποίες διατυπώθηκαν με έμφαση αλλά και προωθήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών κατά τη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και Σταθερότητα, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η δύνοδος θα ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου.