Σε γραμμή μετωπικής σύγκρουσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κινείται η κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα (“ανόητοι τεχνοκράτες) και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο (λέει ψέματα το ΔΝΤ) να δίνουν το κέλευσμα για ολομέτωπη επίθεση στο ΔΝΤ.
Στο επίκεντρο των κυβερνητικών αλλά και ευρωπαϊκών πυρών βρίσκονται τα διαρκή λάθη που έχει κάνει στις προβλέψεις του το ΔΝΤ και οι νέες καταστροφολογικές εκτιμήσεις του, πάνω στις οποίες βασίζει το αίτημα για νέα μέτρα.
Πίσω από αυτές βέβαια, κανείς δεν αποκλείει να κρύβεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο αποτελεί εφιαλτικό σενάριο για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που θέτει ως όρο τη συμμετοχή του Ταμείου για τη συνέχιση του προγράμματος.
Οι ισορροπίες στη διελκυστίνδα των θεσμών για πρώτη φορά δείχνουν τόσο ξεκάθαρες, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει στο πλευρό της την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ESM, που εξαπέλυσαν επίσης σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ και τον Πολ Τόμσεν με αφορμή το άρθρο του για αποτυχία του προγράμματος και πρόσθετα μέτρα λιτότητας, και από την άλλη το Ταμείο με την αβάντα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η μάχη είναι εξαιρετικά σκληρή, με τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να κρίνουν εν πολλοίς την πορεία της πολιτικής διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία έχει μπλοκάρει στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά και την ισχυρή αντίσταση στη λήψη και νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων μετά το 2018.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τη νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων για μετά το 2018 καθώς και να κάνει πίσω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά, ενώ παράλληλα πορεύονται με χρονοδιάγραμμα για συμφωνία με τη συνδρομή του πολιτικού παράγοντα μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.
Όλο το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στα ραντεβού που θα έχει από την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας με τους Μάρτιν Σουλτς, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Φρανσουά Ολάντ, Μαρκ Ρούτε και Άνγκελα Μέρκελ και όπως όλα δείχνουν το κυρίως μενού θα είναι ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Διόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η “σπόντα” του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, ο οποίος υπενθύμιζε με νόημα, φωτογραφίζοντας το Βερολίνο, πως «άλλοι είναι αυτοί που ζήτησαν την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα»…
Την ίδια ώρα πάντως, παρά τις σχετικές προειδοποιητικές διαρροές του Βερολίνου και τα σενάρια που πυροδοτήθηκαν από τις εξαγγελίες Τσίπρα, στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν πως δεν τίθεται θέμα εκλογών, πριν το φθινόπωρο του 2019 και την εξάντληση της τετραετίας.
Αυτό υποστήριξε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αποδεχόμενος τον τίτλο του επίτιμου δημότη Νισύρου, τόνισε πως θα μπορεί να ψηφίσει πλέον εκεί, το φθινόπωρο του 2019, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η κυβερνητική θητεία και οι πολίτες θα κληθούν να αξιολογήσουν μία προσπάθεια τετραετίας.
Νέες εξαγγελίες από τη Θεσσαλονίκη
Εν τω μεταξύ, μετά τη δέσμη 30 μέτρων για την ελάφρυνση των νησιών με αιχμή του δόρατος την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά καθώς και τη 13η σύνταξη για όσους λαμβάνουν κάτω από 850 ευρώ, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης που έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρεθεί πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, θα έχει συνάντηση με τους Δημάρχους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά, Δέλτα, Χαλκηδόνας και Νεάπολης – Συκεών.
Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο του, στις 12:30, θα παρευρεθεί και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονία.